Όταν ο άνθρωπος αποφασίσει να διασώσει τη φύση και τη βιοποικιλότητα, το πετυχαίνει – και υπάρχουν πολλές αποδείξεις γι’ αυτό. Η καθαρή ενέργεια κερδίζει έδαφος με γεωμετρική πρόοδο, ακόμα και σε επίπεδο γειτονιάς. Από τις Ελβετίδες γιαγιάδες και τις Αμερικανίδες καλόγριες μέχρι τους νεαρούς στον Ισημερινό και τους Μεξικανούς με τα τσεκούρια, οι πολίτες όταν αναλαμβάνουν δράση για το περιβάλλον, κάνουν τη διαφορά.
Να λοιπόν κάποιοι σημαντικοί λόγοι να αισιοδοξούμε για τη διάσωση του πλανήτη:
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που ειδικοί επιστήμονες επενέβησαν σε οικοσυστήματα με στόχο τη διατήρηση και αναζωογόνηση των τελευταίων, οι προσπάθειές τους απέδωσαν – και απέδωσαν σχεδόν παντού: Σε αυτό το εξαιρετικά αισιόδοξο συμπέρασμα κατέληγε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2024.
Η επιτυχία τέτοιων προσπαθειών «μετριέται» με όρους βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Δηλαδή κρίνεται από την ποικιλία των ζωντανών οργανισμών – από γονίδια μέχρι οικοσυστήματα.
Είναι γνωστό ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η βιοποικιλότητα μειώνεται. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι στοχευμένες επιστημονικές δράσεις βελτίωσαν την κατάσταση της βιοποικιλότητας ή επιβράδυναν την υποβάθμισή της στις περισσότερες περιπτώσεις (66%) σε σύγκριση με την απουσία δράσης. Κι ακόμα πιο σημαντικά, διαπιστώθηκε ότι όταν οι παρεμβάσεις του ανθρώπου υπέρ της φύσης αποδίδουν, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές.
Μερικά παραδείγματα της έρευνας:
-Στη λεκάνη του Κονγκό, στην Κεντρική Αφρική, η αποψίλωση των δασών ήταν 74% λιγότερη σε περιοχές υλοτομίας με σχέδιο διαχείρισης δασών, σε σύγκριση με εκείνες για τις οποίες δεν υπήρχε σχέδιο.
-Οι περιοχές και οι εκτάσεις των ιθαγενών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας που είναι προστατευόμενες αποψιλώθηκαν πολύ λιγότερο, ενώ σε αυτές οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ήταν μικρότερες.
-Η εκτροφή και κατόπιν η απελευθέρωση του σολωμού Chinook ενίσχυσε τον φυσικό πληθυσμό του στη λεκάνη του ποταμού Σάλμον στο κεντρικό Αϊντάχο, με ελάχιστες αρνητικές συνέπειες.
Στην έρευνα, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πιο πρόσφατες παρεμβάσεις διατήρησης στη φύση είχαν συνήθως πιο θετικά αποτελέσματα για τη βιοποικιλότητα. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι οι σύγχρονες μέθοδοι διατήρησης γίνονται πιο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου, σημείωναν οι επιστήμονες.
Παραδείγματα επιτυχημένης παρέμβασης το 2024, που εντοπίσαμε εμείς:
-Έγινε η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα μεταφοράς ωαρίου με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης σε ρινόκερους. Η μέθοδος μπορεί να σώσει το είδος του βόρειου λευκού ρινόκερου που βρίσκεται υπό εξαφάνιση.
-Το πουλί βόρεια φαλακρή ίβις σώθηκε από βέβαιη εξαφάνιση χάρη τους επιστήμονες που το δίδαξαν εκ νέου πώς να διασχίζει την Ευρώπη πετώντας, καθώς πετούσαν κι οι ίδιοι πλάι του με μικρό αεροσκάφος. Από μηδενικός, ο πληθυσμός τους τώρα φθάνει τα 300 άτομα, χάρη σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2002.
-Μέχρι πρόσφατα, η ιβηρική λύγκα (ένα είδος γάτας) βρισκόταν στη λίστα απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Πλέον, η IUCN της άλλαξε κατάταξη, καθώς οι προσπάθειες διάσωσής απέδωσαν καρπούς.
-Το 2024, για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια, τα άγρια άλογα Przewalski επέστρεψαν στη Χρυσή Στέπα του Καζακστάν. Πρόκειται για τα τελευταία πραγματικά άγρια άλογα του κόσμου, τα οποία είχαν εξολοθρευτεί εξαιτίας της γεωργίας και γενικά της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο ζωολογικός κήπος της Πράγας όμως πέτυχε να τα αποκαταστήσει και να τα επαναφέρει στο πραγματικό τους σπίτι, στις πεδιάδες της Κεντρικής Ασίας.
Σχεδόν διπλάσια ήταν το 2024 τα ποσά που επενδύονταν στην καθαρή ενέργεια σε σχέση με εκείνα που επενδύονται στην ενέργεια από υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Το 2024 ήταν επίσης έτος-σταθμός, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου του τελευταίο του εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το οποίο λειτουργούσε επί 57 χρόνια στην περιφέρεια του Νότιγχαμ. Έτσι, η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα (το 1882, στο εργοστάσιο του Χόλμπορν Βιαντάκτ) έγινε και η πρώτη διεθνώς που έβαλε ταφόπλακα σε αυτόν τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρισμού.
Ταυτόχρονα, 22 πόλεις σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν πλέον στη διεθνή συμμαχία για πόλεις με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα – ενώ το 2024 αναδείχθηκε η τάση για γειτονιές με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Για παράδειγμα, η περιοχή Μπανστάντ της Χαιδελβέργης (Γερμανία) είναι μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες γειτονιές παγκοσμίως. Εκεί, χάρη στην εξαιρετικά αποτελεσματική μόνωση, το μέσο κτίριο χρησιμοποιεί 80% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση από άλλες περιοχές της Χαϊδελβέργης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα σπίτια στην περιοχή εκπέμπουν μόλις 0,13 μετρικούς τόνους ανά κάτοικο ετησίως για ενεργειακή χρήση – σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πόλης της Χαϊδελβέργης, που είναι 2 μετρικοί τόνοι.
Οι γειτονιές μάλιστα μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Γιατί, όπως γράφει το TIME, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, 145 χώρες είχαν ανακοινώσει ή εξέταζαν στόχους για μηδενικές εκπομπές, «οι στόχοι υπόκεινται σε αλλαγές ηγεσίας και προτεραιοτήτων. Οι γειτονιές, από την άλλη πλευρά, μπορούν να επιμείνουν, παρά τις αλλαγές στην πολιτική, και να πειραματιστούν με καινοτόμες προσεγγίσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων».
Τέλος, οι πολιτικές των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών και την προστασία της φύσης διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο, όπως σημείωνε μελέτη.
«People have the power»: Ακτιβιστές που έκαναν τη διαφορά
Δεν υπάρχει ωστόσο καμία ελπίδα να σωθεί η φύση και ο πλανήτης, αν δεν κινητοποιούμαστε πρώτα εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες. Το 2024, χάραξε φως από τέτοιες πρωτοβουλίες που επιδίωξαν και κάποτε πέτυχαν την αλλαγή. Μεταξύ πολλών άλλων, τα κατάφεραν Ελβετίδες γιαγιάδες, ακτιβιστές στον Ισημερινό, νεαροί στη Χαβάη, μια 61χρονη Ισπανίδα. Στο Μεξικό, πήραν «τις βαριοπούλες», ενώ Αμερικανίδες καλόγριες εντρύφησαν για το σκοπό αυτό σε κόλπα του Χρηματιστηρίου.
Και δύο παραδείγματα για φοβερή έμπνευση:
Καταλήγουμε λοιπόν πως, όπως λέει και μια αγγλική παροιμία, «when there is a will, there is a way» («όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος»).