Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #60: Respect στον Donald Glover, 161 βήματα μπροστά στη Βουλή, όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (6-12/5/2018).

Σταύρος Διοσκουρίδης

Αυτή η αίσθηση της τρέλας που παθαίνεις όταν επισκέπτεσαι για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη. Που σε κάθε γωνιά που στρίβεις πέφτεις πάνω σε μια εμπειρία που κάπου έχεις αντικρύσει ξανά. Π.χ. να μπαίνεις μέσα στο MoMA και να βλέπεις αυτόν τον πίνακα του Βαν Γκογκ.  

Η Times Sq. To Μοναστηράκι είναι 500 φορές καλύτερο.


Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

«Εμείς εδώ στην Κρήτη τους βασιλικούς τσι ποτίζομε» Η ατάκα ενός ηλικιωμένου κατοίκου των Αρχάνων όταν τον ρώτησαν live από τηλεοπτικό σταθμό για το πως νιώθει για την επίσκεψη του βρετανικού πριγκιπικού ζεύγους θυμίζοντας ότι εκτός από το καλό φαΐ, το κλίμα και τις παραλίες η Κρήτη φημίζεται και για τον ρεπουμπλικανισμό της.

Η επισημοποίηση της εξόδου των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για την παύση του πυρηνικού προγράμματος. Ακατανόητη και εμμονική η απόφαση του Τραμπ που κάνει τη Μέση Ανατολή λίγο πιο εύφλεκτη.


 

Παναγιώτης Μένεγος

Δεν έχει σημασία αν είναι καλό ή κακό τραγούδι, δεν έχει καν σημασία αν το υπέροχο βίντεο του Hiro Murai είναι «το καλύτερο της δεκαετίας». Δεν έχει σημασία αν το έχει ξανακάνει κάποιος άλλος στο παρελθόν, αν είναι προσωπικό μάρκετινγκ ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ο μέσος Έλληνας, Ευρωπαίος ή, στην τελική, ο μέσος λευκός για να πει την παρόλα του για το #ThisIsAmerica. Αυτό που έχει σημασία είναι το ουσιαστικό statement ενός ανήσυχου καλλιτέχνη των καιρών μας για τη φυλή του, το χρώμα του, την χώρα του. Respect στον Donald Glover.

https://www.youtube.com/watch?v=VYOjWnS4cMY

Είναι φυσιολογικό ένα κομμάτι της κοινωνίας να ζορίζεται με ζητήματα όπως εκείνο της αναδοχής (κι από ομόφυλα ζευγάρια). Για μια στιγμή, σκεφτείτε τι είναι πιο σημαντικό για σας: στην παιδική χαρά να μην έχει κανένα από τα δέκα παιδάκια δύο μαμάδες/ δύο μπαμπάδες ή πόσα περισσότερα από τα δέκα παιδάκια (αν όχι όλα) μεγαλώνουν με δυο γονείς που τους προσφέρουν το μέγιστο δυνατό συναισθηματικά, πνευματικά και υλικά; Αν ζορίζεστε ακόμα, το πρόβλημα δεν ειναι της κοινωνίας.

 

Ζωή Παρασίδη

Η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια είναι πλέον νόμος. Παρά τα όσα προσβλητικά ακούστηκαν εντός του κοινοβουλίου, παρά τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες απόντων έγινε ένα σπουδαίο βήμα προς την αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών ως ομότιμων με τα ετερόφυλα. Επόμενο βήμα ο πολιτικός γάμος για να κλείσει και τυπικά το κεφάλαιο με τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους στο ζήτημα αυτό.

Οι ιεροκήρυκες του βασιλικού πρωτοκόλλου. Ευτυχώς για όλους μας δεν ζούμε στα χρόνια πριν τη γαλλική επανάσταση και οι Ευρωπαίοι μονάρχες -όπου έχουν απομείνει- συμπεριφέρονται σαν κανονικοί άνθρωποι. Ναι οι μονάρχες πλέον ακουμπάνε, αγκαλιάζουν και φιλάνε κοινούς θνητούς, get over it.


 

Λίνα Ρόκου

Η σειρά The Terror που αναφέρεται στην αληθινή ιστορία δύο καραβιών του βρετανικού βασιλικού στόλου που το 1845 παγιδεύονται στη θάλασσα της Αρκτικής στην προσπάθεια τους να βρουν πέρασμα προς την Κίνα. Υπαρξιακός τρόμος σε απέραντο λευκό τοπίο, παγωνιά, κανιβαλισμός, κάποια έξτρα υπερφυσικά στοιχεία με μάλλον συμβολικό χαρακτήρα που αφορούν το αρχέγονο πνεύμα μιας άγνωστης ηπείρου που μας υπερβαίνει. Αποτέλεσμα; Μία από τις καλύτερες σειρές που έχω δει τον τελευταίο χρόνο και που ολοκληρώνεται σε μία σεζόν (επιτέλους).

Το Game of Love. Σκουπιδαριό.

 


 

Λουίζα Σολομών-Πάντα

ΡιΡι (EPA/JUSTIN LANE)

Θα με είχε σίγουρα κερδίσει το φετινό Met Gala με θέμα τον… Καθολικισμό, που πραγματικά με έκανε να γελάσω πολύ, αν δεν είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως αυτό το αριστουργηματικό video clip ο ταλαντούχος Childish Gambino, για το νέο του κομμάτι “This Is America”. Ανατριχιαστικός, από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα. Ποια είναι η Αμερική; Είναι η κοινωνία της εικόνας και του θεάματος, είναι η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, που ανακυκλώνει τα τραύματά της μέσα από την μουσική και την τέχνη, για να καταναλωθεί αυτή με τη σειρά της από τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα της. Στο “This Is America”, άνθρωποι συνεχίζουν να σκοτώνονται και να δολοφονούνται εν ψυχρώ, αλλά η ψυχαγωγία αποδεικνύεται πολυτιμότερη από την δικαιοσύνη. “So, shut up and dance”. Και τίποτα δε θα μπορούσε να περιγράψει πιο κωμικοτραγικά την κατάσταση από ένα ρυθμικά ανάλαφρο, χορευτικό hip hop κομμάτι. Η rap σκηνή αποκτά πυγμή, δίνει πάτημα, και βρίσκεται στα καλύτερά της. Σε άλλα νέα, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το επίμαχο άρθρο το οποίο δίνει τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με 161 από τους συνολικά 264 βουλευτές να τάσσονται υπέρ, έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Κάτι είναι κι αυτό.  

Δύο άντρες οδηγοί βρήκαν τραγικό θάνατο, και η 34χρονη κόρη του ενός εξ’ αυτών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας τραυματιστεί σοβαρά, όταν μία νταλίκα στον Κηφισό ξέφυγε από την πορεία της, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε διαδοχικά με τα δύο οχήματα. Ποσότητα αλκοόλ βρέθηκε δε στο αίμα του οδηγού της νταλίκας κατά τη διάρκεια του αλκοτέστ. Πόσος ακόμη θάνατος στην άσφαλτο ρε παιδιά;


Ελένη Τζαννάτου

Το Dirty Computer Emotion Picture, η μεσαίου μήκους ταινία που κυκλοφόρησε ως συνοδευτική του νέου δίσκου της Janelle Monae, Dirty Computer. Πρόκειται για μία συρραφή των βίντεο κλιπ των μέχρι τώρα singles του δίσκου, με ένα sci-fi αφηγηματικό concept στο ενδιάμεσο που χρωστάει πλήρως την αισθητική του στην ταινία THX 1138 (1971) του George Lucas, με υπαρξιακές προεκτάσεις που κινούνται στο τετράγωνο άνθρωπος-μνήμη-λήθη-τεχνολογία (να ‘ναι καλά ο Philip K. Dick). Μία ισχυρή αμφισεξουαλική δήλωση στα χνάρια του παλιόφιλού της Prince, τόσο στο δίσκο, όσο και στην οπτικοποίησή του (κυρίως μέσα από το αριστοτεχνικό κλιπ του “Pynk”) που θα έκανε τον Freud υπερήφανο. Δε μένουν και πολλά να σκεφτείς, πέραν του αν είναι τυχαίο ότι το Dirty Mind του Prince και το Dirty Computer της Janelle Monae μοιράζονται (και) μία κοινή λέξη.

https://www.youtube.com/watch?v=jdH2Sy-BlNE

Και μετά σκίζεστε για τον Turner


Γιώργος Τσίγκος

Το νέο βίντεο του Childish Gambino, “This Is America”. Ένα αριστούργημα αναφορικά με το ζήτημα της οπλοκατοχής που παρουσιάζει με απλό και κυνικό τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας. Όμως, αυτό το ζήτημα ξεπερνάει τα όρια του δημόσιου διαλόγου των Ηνωμένων Πολιτειών και εξελίσσεται σε ένα debate ηθικής ανά τον κόσμο.

Ο τρόπος που το προσέγγισαν τα social media. Μπορεί φυσικά να έγινε αντιληπτό το μήνυμα και το νόημα που ήθελε να περάσει ο Donald Glover όμως από και πέρα οι πάντες αρκέστηκαν στην καλλιτεχνική αποθέωση του ενώ το μήνυμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Τα memes ήδη δίνουν και παίρνουν, με το βίντεο να εξελίσσεται σιγά σιγά σε ακόμα ένα ενδιαφέρον εγχείρημα που εν τέλει δε μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.