Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

37 φωνές, κοντά στα 30, ζητάνε την ψήφο σας στις 25!

Και απάντησαν στο κοινό ερωτηματολόγιο της Popaganda ώστε να μας εξηγήσουν γιατί.
Έρευνα: Μάτα Λίτου, Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου
neoi_ipospifioi

Δημήτρης Οικονόμου- Υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Α’ Αθηνών

IMG_7244

1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Πιστεύω ότι εάν η γενιά μου μείνει αραγμένη στο καναπέ και αφήσει άλλους να διαμορφώνουν τη ζωή μας… χάσαμε ! Δε μου πάει «να κλαίω στο χυμένο γάλα». Θέλω να μη πάθουμε κι άλλες ζημιές στο μέλλον. Ασφαλώς και έχω δίψα για δουλειά, για ψυχαγωγία, για άθληση, για καλή παρέα. Έχω όμως και αίσθηση κοινής μοίρας και ανάγκης συμμετοχής σε συλλογική προσπάθεια, 

 2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας; Όλες οι ηλικίες έχουμε να δώσουμε πράγματα και – με την έννοια αυτή – αποτελούμε πολύτιμο κεφάλαιο. Με την προϋπόθεση οι διαφορές μας να είναι ύλη για σύνθεση και όχι βάση για μικρές συγκρούσεις. Έτσι δουλεύει και ο συνδυασμός  του Κινήματος. Όχι μόνο στην Α’ Αθήνας που κατεβαίνω υποψήφιος εγώ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

 3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Τις προάλλες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν πάλι να τσακώνονται, να ανταλλάσσουν κατηγορίες και γενικώς να κάνουν ότι έχουν συνηθίσει να κάνουν τα τελευταία χρόνια. Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα πήρα λοιπόν το λόγο και πολύ συνοπτικά τους είπαν τη δικιά μας άποψη για το θέμα. Εντυπωσιάστηκα από την ανταπόκριση λοιπόν του κοινού όταν αυτά που ακούγονται είναι σαφή, συγκεκριμένα αλλά, το κυριότερο, αξιόπιστα.  

4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Να πάω καλά, να αναδείξω τη σημασία της συμμετοχής, και να βοηθήσω τη συνολική προσπάθεια του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια. Ευχαριστώ, πριν απ όλα, για την ευχή. Διεκδικώ καινούργιες δουλειές, περισσότερη ελευθερία κίνησης αλλά και ασφάλεια, καλύτερη κοινωνική πρόνοια. Θεωρώ ότι η πόλη μας διαθέτει πλούτο, μόνο που μένει ανεκμετάλλευτος και δεν μοιράζεται δίκαια.  

6.Ιανουάριος του 2016: Πως οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Ξέρω ότι το 2015 αρχίζει δύσκολα. Εκλογές με όλα τα θέματα ανοιχτά, τα μεγάλα κόμματα χωρίς σχέδιο και απρόθυμα να διαμορφώσουν μια βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας. Όλα αυτά πρέπει να κλείσουν και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών μπορεί να συμβάλλει θετικά ώστε να λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Με τη δυνατή στήριξη του εκλογικού σώματος, φυσικά. Πιστεύω ότι έτσι θα πάνε τα πράγματα και ο Ιανουάριος του 2016 θα είναι πολύ καλύτερος από τον φετινό.   

7.Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο; «Αυτοί το χθες. Το αύριο ποιος αν όχι εμείς;»

line-630

Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου- Υποψήφια Βουλευτής με τη ΝΔ στη Β’ Αθηνών

1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Δεν το βλέπω ούτε ως θυσία, ούτε ως ευκαιρία. Το βλέπω, από την πλευρά μου, ως φυσική επιλογή, συνεπή με όσα πιστεύω, με το γεγονός ότι από τα μαθητικά μου χρόνια είμαι ενεργή στις πολιτικές διαδικασίες και σήμερα είναι η κρισιμότερη αναμέτρηση για την πατρίδα μας. Είμαι υποψήφια γιατί είναι το μέγιστο που σε αυτή τη στιγμή μπορώ να κάνω δυνατά και καθαρά.

2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας; Με την γενική τάση που υπάρχει σήμερα υπέρ μιας ευρύτερης ανανέωσης, θα έλεγα ότι είναι υπέρ. Όμως δεν αρκεί αυτό και εγώ προσωπικά δεν θα το χρησιμοποιούσα ως απόλυτο κριτήριο. Γι αυτό και δεν ποντάρω σε αυτό και επιδιώκω να αποκτήσει ο πολιτικός μου λόγος νέα ουσία. Το ίδιο και η  πρακτική μου.

10411394_869508809732387_803230976120375694_n (1)

3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Όταν μία κυρία με ρώτησε «εγώ τώρα τι να διαλέξω; Εσάς που με φορολογείτε και νιώθω ότι έχω φτωχύνει, ή το ΣΥΡΙΖΑ που θα με φορολογήσει περισσότερο και θα πρέπει να νιώθω πλούσια;»

4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων ή στροφή προς το μοντέλο σκέψης και πολιτικής που θα μας καταστρέψει οριστικά;»

5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Τη στήριξη κοινωνικών δομών ώστε να φτάνει το μέγιστο της κοινωνικής πολιτικής στους πολίτες, με προτεραιότητα στα παιδιά. Και την αξιοποίηση ευκαιριών μαζί με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για την αναζωογόνηση της αγοράς.

6. Ιανουάριος του 2016: Πώς οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Να έχουν οι πολιτικές δυνάμεις αναγκαστεί από την λαϊκή ετυμηγορία να συνεννοηθούν  στα βασικά και αυτό να παγιώνεται ως προϋπόθεση προόδου. Να προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις και η ουσιαστική απεμπλοκή μας από τα μνημόνια.

7. Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο; «Σκεφτείτε. Χωρίς κλισέ, χωρίς φόβο, χωρίς υποσχέσεις».

line-630

Μαριάνθη Παπαδοπούλου- Υποψήφια Βουλευτής με τη ΝΔ στη Λάρισα

u039Cu0391u03A1u0399u0391u039Du0398u0397  u03A0u0391u03A0u0391u0394u039Fu03A0u039Fu03A5u039Bu039Fu03A5 -  u039Du0394

1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφια βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Ο θυμός! Στις 29 του περασμένου Δεκέμβρη συνέβη κάτι που θύμωσε την πλειοψηφία των πολιτών και κυρίως πολλούς νέους ανθρώπους. Ακριβώς τη στιγμή που τα πράγματα φαινόταν ότι πήγαιναν προς το καλύτερο και θα τελείωνε η κατάσταση «ομηρίας» στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια ήρθε στο προσκήνιο η ανευθυνότητα κάποιων που για τη δική τους πολιτική επιβίωση εκμεταλλεύτηκαν το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σύρουν τη χώρα σε εκλογές και να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας πω το εξής: Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να θέτεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία της χώρας και συμπολιτών σου, ειδικά μάλιστα αν νιώθεις ότι έχεις να προσφέρεις; Ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, ως επιστήμονας, ως νέα επαγγελματίας όφειλα να αντιδράσω. Κι εγώ όπως πάρα πολλοί άλλοι. Το πολιτικό μου αισθητήριο λοιπόν μου λέει ότι πρέπει όλοι να στρατευτούμε σε έναν αγώνα ενάντια στην οπισθοδρόμηση. Γι’ αυτό διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου. Για να αποδείξουμε ότι όλες οι γενιές και κυρίως η νέα γενιά δεν ρισκάρει το μέλλον της.

 2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας; Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλοι μας την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα πρόσωπα που βρίσκονταν στην πολιτική τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση, αν θέλετε, του κόσμου. Υπάρχει μια γενικότερη τάση και ένα ηχηρό αίτημα για ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, για την είσοδο νέων ανθρώπων στην πολιτική. Ξέρετε, το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θα επηρεάσει κυρίως τις ζωές των νέων ανθρώπων, άρα πιστεύω βαθιά ότι εμείς, η νέα γενιά, πρέπει να έχουμε τον πρώτο λόγο και έχουμε χρέος να βγούμε μπροστά. 

 3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην καμπάνια σας; Πρόκειται για μια πολύ ανθρώπινη στιγμή, όπου ο αυθορμητισμός των καθημερινών ανθρώπων περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μου με πολίτες ενός οικισμού, στο πλαίσιο της περιοδείας μου στο νομό Λάρισας, ένας μεσήλικας κύριος μου επιτέθηκε φραστικά εστιάζοντας κυρίως στην ηλικία μου. Μια περαστική ηλικιωμένη γυναίκα, μπήκε στη μέση, απώθησε τον άνδρα και στη συνέχεια μου έπιασε σφιχτά τα χέρια και μου είπε: «Κορίτσι μου άστους να λένε. Εγώ μια ζωή ψήφιζα τους αριστερούς και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί μας έδωσαν να φάμε. Αλλά αν ήξερα ότι πήραν δανεικά για να τα μας τα μοιράσουν θα τους μαύριζα! Γιατί σήμερα τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου δεν έχουν δουλειές! Πολεμήστε τους! Μην τους αφήσετε να ξανάρθουν, γιατί αν έρθουν μπορεί να μας ανεβάσουν λίγο τις συντάξεις αλλά θα χαθούν όλα τα παιδιά! Εσείς οι νέοι να βγείτε μπροστά τώρα και μην ακούτε τα «θα» και τα ψέματά τους. Φτιάξτε την Ελλάδα! Εσείς οι μορφωμένοι φέρτε δουλειές!». Μακάρι να μπορούσα να το είχα καταγράψει σε βίντεο. Ήταν μια κατάθεση ψυχής που με σόκαρε, κυρίως λόγω της αλήθειας που εξέφραζε. Ήταν επίσης μια εξαιρετικά τονωτική ένεση για τη συνέχεια του προεκλογικού μου αγώνα..

 4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Είναι απλό. Εθνική ωρίμανση ή κυνήγι «ανεμόμυλων»… Ή θα αποδείξουμε ότι ως έθνος και ως πολίτες έχουμε ωριμάσει και έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, ή θα ακούσουμε για άλλη μια φορά αυτό «που μας βολεύει» και το οποίο είναι πέρα για πέρα ουτοπικό και ψευδές και θα ξανακάνουμε το λάθος να πιστέψουμε το «λεφτά υπάρχουν» του 2015 που δεν είναι άλλο από τις ανεδαφικές εξαγγελίες εκείνων που αποσταθεροποίησαν τη χώρα και την οικονομία στήνοντας το σκηνικό των πρόωρων εκλογών.

 5. Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Σας ευχαριστώ θερμά. Ως νέος άνθρωπος θα αγωνιστώ για να βάλουμε τα θεμέλια ώστε η δική μας γενιά αλλά κι εκείνες που έρχονται να μη χρειαστεί να ζήσουν σε ένα περιβάλλον μιζέριας και λιτότητας.

Δε χρειάζεται να προσπαθεί κανείς να «ανακαλύψει τον τροχό» για να ανακάμψει η οικονομία του νομού μας. Αρκεί να επιστρέψουμε στα «βασικά»: Στην αγροτική παραγωγή σε συνδυασμό με την υγιή νεοφυή επιχειρηματικότητα. Επένδυση δηλαδή σε ένα σύγχρονο μοντέλο αγροτικής παραγωγής με έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε να επιστρέψει η νεολαία στο σημαντικότερο αναπτυξιακό κεφάλαιο του τόπου μας –τη γη μας. Επιπλέον, οφείλουμε να διεκδικήσουμε κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα η νεανική επιχειρηματικότητα. Να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς καλές πρακτικές ώστε να δημιουργήσουμε start-up επιχειρήσεις που θα μετουσιώνουν την γνώση και την καινοτομία σε πηγή παραγωγής πλούτου και θέσεων εργασίας.

Τέλος, είναι σαφές ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, συμβάλλοντας με ποσοστό 20% στο ΑΕΠ και έχοντας ιδιαίτερα αυξητική τάση. Ο νομός, αν και διαθέτει πολλές δυνατότητες, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν που θα μπορεί να τον καταστήσει ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Οφείλουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες για ανάπτυξη του αγροτουρισμού πρωτίστως, αλλά και εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τις οποίες η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς. Μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού μπορούμε να υποστηρίξουμε τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Σκοπεύω λοιπόν να δώσω όλες τις δυνάμεις μου, μαζί με όλα τα νέα παιδιά, για να πάμε από την εθνική κατάθλιψη στην εθνική ανάταση, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε εμείς οι νέοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να χτίσουμε το μέλλον μας και να γράψουμε το δικό μας success story.

 6. Ιανουάριος του 2016: Πως οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Καταρχάς είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη με υπευθυνότητα. Μέρα με τη μέρα όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, η αλήθεια ξεδιπλώνεται και ταυτόχρονα αποκαλύπτονται τα ψέματα, αλλά και η «κρυφή ατζέντα» των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης. Άρα λοιπόν, με τη μοναδική υπεύθυνη δύναμη, τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι, σε ένα χρόνο από σήμερα η Ελλάδα θα στέκεται στα πόδια της αυτόνομη, αξιοπρεπής χωρίς μνημόνια. Η οικονομία ήδη σταθεροποιείται. Τα πράγματα μπαίνουν σε τάξη. Υπάρχει δρόμος ακόμη, ναι! Αλλά έχει γίνει η αρχή. Οι οικονομικοί δείκτες άρχισαν να βελτιώνονται, αργά μεν, αλλά σταθερά. Οι θυσίες όλων μας πιάνουν τόπο. Το κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας έχει μεταστραφεί προς το καλύτερο. Η ελπίδα άρχισε να γεννιέται ξανά και μαζί και το όραμα για προκοπή.

Τον Ιανουάριο του 2016 θα έχουμε ανακτήσει το εθνικό μας κύρος και θα έχουμε εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Σε ένα χρόνο από τώρα, έχοντας αποφύγει ένα ολέθριο σφάλμα, έχοντας αποτρέψει την καταστροφή, θα έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις ώστε να κάνουμε πράξη το όραμά μας να γίνει η Ελλάδα ένας τόπος προκοπής και δημιουργίας.

 7. Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο; Θα δανειζόμουν μια ρήση ενός μεγάλου Ευρωπαίου οραματιστή και ηγέτη, του Κόνραντ Αντενάουερ. Θα έγραφα λοιπόν: «Η Ιστορία είναι το σύνολο εκείνων των πραγμάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί…». 

line-630

Γαβριήλ Σακελλαρίδης- Υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών

sakellaridis_syriza

1. Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Είπα δεν βαριέσαι ας κάνω εκλογές μια φορά τον χρόνο. Προφανώς και αστειεύομαι. Σαφώς και έχουμε πολύ δουλειά στην Ανοιχτή Πόλη, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στις γειτονιές, τις πρωτοβουλίες κατοίκων και τα τοπικά κινήματα. Δουλειά, που έτσι κι αλλιώς δεν αποχωρίζομαι μιας και θα παραμείνω δημοτικός σύμβουλος άσχετα από το προσωπικό αποτέλεσμα. Αλλά τώρα έπρεπε να τρέξουμε όλοι, να βάλουμε πλάτη όλοι. Και το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση, με μεγάλη όρεξη και πείσμα, γιατί δεν κρίνεται αν θα αναλάβουμε την ευθύνη ενός δήμου, αλλά αν θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μιας ολόκληρης κοινωνίας.

2. Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας; Η νεότητα αντιμετωπίζεται ως κατάρα. Δεν είναι ειδικά σήμερα, που το πιο μορφωμένο και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας βρίσκει κλειστές πόρτες για δουλειά και ζει σε κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα. Την ώρα που 250.000 νέοι επιστήμονες είναι μετανάστες. Η ενασχόληση νέων στην Ελλάδα επιτρεπόταν μόνο για τους γόνους των πολιτικών τζακιών, που έπαιρναν το δαχτυλίδι. Για εμάς όμως είναι διαφορετικά δεν πετάμε τις εμπειρίες και τις αρχές των μεγαλύτερών μας, αλλά κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

3. Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Αυτό, που μου είπε μία κοπέλα στον δρόμο σε μια από τις επισκέψεις: “Δυστυχώς δεν σας ψήφισα για δήμαρχο, τώρα όμως θα σας ψηφίσω για βουλευτή”. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για την αύξηση της απήχησης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και τη μεταβολή της δυναμικής.

4. Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Ελπίδα vs Φόβος.

5. Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Είμαι υποψήφιος στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Εδώ που ζει το πιο μορφωμένο, πολύγλωσσο ανθρώπινο δυναμικό σε όλη την Ευρώπη. Με σπουδαίες δεξιότητες και πολλές πολιτισμικές προσλαμβάνουσες. Συχνά πολυπολιτισμικό, άλλοτε με σπουδές στο εξωτερικό και άλλοτε μετανάστες δεύτερης γενιάς. Αυτό, που θα διεκδικήσω και θα υλοποιήσουμε είναι ένα σύμπλεγμα παρεμβάσεων, που θα εξασφαλίζει δουλειά σε όλους. Μέσα από την ανάδειξη της Αθήνας ως ένα κέντρο, όπου τα γράμματα, οι τέχνες και ο πολιτισμός θα συναντιούνται με το παραδοσιακό εμπόριο και την υψηλή τεχνολογία. H Aθήνα μπορεί να γίνει μια avant-garde πρωτεύουσα.

6. Ιανουάριος του 2016: Πως οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Θα έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η κοινωνία θα έχει σταθεί όρθια. Και κάθε μέρα θα ξημερώνει μια κανονική μέρα.

7. Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο; Η ζωή θα νικήσει.

line-630

Χρήστος Στάικος- Υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών

DSC_7102

1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Γενικά, κάνω διάφορα. Έχω ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το μπάσκετ στα σχολικά μου χρόνια. Σπούδασα Χημεία στη Θεσσαλονίκη και δούλευα ενίοτε σε μπαρ. Έκανα μαθήματα θεάτρου και έχω πάρει μέρος σε παραστάσεις ανά περιόδους. Συνέχισα τις σπουδές μου με μεταπτυχιακό στον τομέα του Περιβάλλοντος στην Αθήνα. Προσπαθώ να βρίσκω ευκαιρίες για ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό και να παρακολουθώ όσο μπορώ καλλιτεχνικά δρώμενα. Όλα αυτά όμως δεν ήταν ποτέ αποκομμένα από την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική διαδικασία. Για τα μικρά και τα μεγάλα που μας απασχολούν. Από όσο με θυμάμαι λοιπόν, ασχολούμαι λιγότερο ή περισσότερο ενεργά και ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 90’ όντας φοιτητής είχα ενταχθεί στη Νεολαία Συνασπισμού. Στη σύγχρονη, ριζοσπαστική, ανανεωτική και οικολογική αριστερά. Η υποψηφιότητα είναι μία διαδικασία και αυτή ενεργούς συμμετοχής και δράσης. Ακριβώς, γιατί θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε πράγματα δημιουργικά.

2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας.
Εξαρτάται. Αν έχεις να υποστηρίξεις το νεανικό της ηλικίας με πολιτικό λόγο, καινούριες ιδέες και αλλαγή πρακτικών μπορεί και να βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτεροι και μικρότεροι χρειαζόμαστε από κοινού. 

 3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Δεν νομίζω ότι έχει συμβεί κάτι πολύ ιδιαίτερο μέχρι στιγμής. Κυρίως άνθρωποι με χαραγμένα στα πρόσωπά τους την αγωνία αλλά και την προσμονή. Χωρίς πολλά λόγια.

 4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Οι νέοι, που αποτελούν το πιο δυναμικό και δημιουργικό μέρος της κοινωνίας που πλήττεται  περισσότερο από την κρίση, να μην απέχουν σε αυτό το ιστορικής σημασίας γεγονός καθώς με την ψήφο τους  μπορούν να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα που μέχρι τώρα τους απαξίωνε. Δεν αρκεί, αλλά είναι καταλυτικό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

 5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Η εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας αποτελεί ουσιαστικά το Δήμο της Αθήνας. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι προτεραιότητα μαζί με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Προσπάθεια επίσης, για να επανακατοικηθεί το κέντρο της πόλης καθώς και ανάπτυξη του αθηναϊκού τουρισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας που να αρμόζει σε μία σύγχρονη και φιλική πόλη. 

 6. Ιανουάριος του 2016: Πώς οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Δεν μπορώ να μιλήσω εύκολα για το τι θα μπορεί να έχει γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από πλευράς μεγάλων αλλαγών, ωστόσο θέλω να βλέπω μια χώρα που θα έχει βάλει τις βάσεις σε όλα τα επίπεδα για μια πραγματικά διαφορετική κατεύθυνση.

 7. Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο; Όπως τότε που ήμασταν μικροί στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, θα ζωγράφιζα μάλλον  ανθρώπους «ψηλότερους» από αυτά που μας περικλείουν και πιο κοντά στον ήλιο και τον ουρανό μήπως και μπορέσουμε και αγγίξουμε τα όνειρα μας.

line-630

Δάφνη Σφέτσα- Υποψήφια Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκάδα

IMG_3514

1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; (Γέλια) Έτσι όπως το ρωτάτε με προβληματίζετε! Κοιτάξτε δεν κατεβαίνω απλώς υποψήφια βουλευτής. Συμμετέχω στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και να σας πω την αλήθεια, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, νιώθω πολύ μεγάλη τιμή και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γι΄αυτό. Είναι μια ιστορική στιγμή, σε λίγα 24ωρα τελειώνουμε με το πολιτικό προσωπικό που κυβερνά τη χώρα από την ώρα που γεννήθηκα, το πολιτικό προσωπικό που έχει ταυτίσει την πολιτική με τη λαμογιά, τη διαφθορά, την αδικία, την υπεράσπιση των μεγαλοεργολάβων, μεγαλοκαναλαρχών, μεγαλοεκδοτών, μεγαλομεγάλων γενικά. Πέντε χρόνια σε καθεστώς Μνημονίου και 40 χρόνια σε καθεστώς διαπλοκής, στις 25 Γενάρη έχουμε την τεράστια ευκαιρία να τελειώνουμε με τους σκηνοθέτες της σύγχρονης τραγωδίας και να φτιάξουμε έναν κόσμο που θα αξίζει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή: ή θα αφήσουμε αυτούς που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως ευκαιρία να βγάλουν λεφτά, να κάνουν «εξυπηρετήσεις» και χειραψίες να συνεχίζουν να ζουν εις βάρος μας, ή θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

 2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας. Η ηλικία έχει και αυτή τη σχετική της σημασία. Βλέπω ας πούμε νεότερους υποψήφιους από άλλα κόμματα που μιλάνε σαν πολιτικάντηδες παλαιάς κοπής, σαν να μεγάλωσαν στο ’60. Το ουσιώδες, λοιπόν, είναι να εκφράζεις νέες ιδέες, να φέρνεις νέο αέρα σε ένα πολιτικό σύστημα σάπιο. Αυτό, προφανώς, έχει να κάνει και με την ηλικία, κυρίως, όμως, σχετίζεται με όσα πρεσβεύεις.

Από εκεί και πέρα, μόνο θετικά μπορώ να δω την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει νέο κόσμο στα ψηφοδέλτιά του: «η ελπίδα έρχεται» λέει το σύνθημά μας και πρέπει αυτό να συμβολίζεται κιόλας στα πρόσωπα νέων ανθρώπων.

Plus ότι η νέα γενιά είναι από τα μεγαλύτερα θύματα των τελευταίων ετών -και όχι μόνο- χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αντί για δουλειά (όποιος βρει) μας κάνουν χάρη, αντί για μισθούς μας δίνουν φιλοδώρημα, αντί να επενδύουν στο νέο επιστημονικό δυναμικό το στέλνουν εξωτερικό και πάει λέγοντας. Αυτός ο κόσμος πρέπει να έχει τη δική του φωνή στην πολιτική μάχη που δίνουμε, ώστε να μην γίνουμε τελικά μια χαμένη γενιά.

 3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Α, αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είμαι υποψήφια στη Λευκάδα, έναν τόπο μικρό, γεμάτο εκπλήξεις μεγάλες! Οι άνθρωποι εδώ, με το επτανήσιο ταπεραμέντο, λένε ατάκες ασταμάτητα, όποιος πάει να το παίξει ιστορία τον κατατροπώνουν με δυο κουβέντες, και φαντάζεστε τι μπορεί να λέει ο στόμας τους γι’ αυτούς που μας κυβερνάνε τόσα  χρόνια!

Μπορώ να πω ωστόσο ότι είναι η πλέον ενδιαφέρουσα εμπειρία της ζωής μου λόγω της ειλικρίνειας που συναντώ από τον κόσμο, της ανάγκης του να μιλήσει συγκεκριμένα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, της ωριμότητας που δείχνει απέναντι στην προπαγάνδα φόβου που έχουν εξαπολύσει Ν.Δ. και κανάλια της διαπλοκές, της ανάγκης που εκφράζουν να υπάρξει αληθινή αλλαγή και να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες. Αν θέλετε αυτό είναι και το μεγαλύτερο χρέος του ΣΥΡΙΖΑ: να αποδείξουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε μια από τα ίδια.

 4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Θα πω ποιο νομίζω ότι είναι το δίλημμα: θα ζήσουμε σαν άνθρωποι ή θα την κάνουμε από τη χώρα.

 5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Ευχαριστώ για τις ευχές σας! Η Λευκάδα, ως τουριστικό μέρος, δεν είναι από τα πρώτα θύματα του Μνημονίου, υπό την έννοια ότι δεν έχει βιώσει την ανθρωπιστική κρίση στο βαθμό της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων. Οπωσδήποτε όμως δεν ζει σε γυάλα, ο κόσμος εδώ, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι, οι καθηγητές κοκ, «μια χαρά» έχουν νιώσει τη μνημονιακή επίθεση. Άρα, το πρώτο και κύριο είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ που έχει πνίξει τον κόσμο, να υπάρξει πολιτική ανάπτυξης ώστε να βρεθούν θέσεις εργασίας και όλα αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε -τα οποία δεν είναι αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά αυτά που μπορούμε, με δεδομένες τις δυσκολίες των καιρών. Είναι, με άλλα λόγια, τα βασικά: να σταματήσουμε την καταστροφή και βήμα βήμα να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας. Να αλλάξουμε τις προτεραιότητες και την κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής: να μην πληρώνει αυτός που δεν έχει, να πληρώσει επιτέλους αυτός που έχει και που συνεχίζει να κερδοσκοπεί σε καιρό κρίσης. Να αποκατασταθεί αίσθημα δικαίου, να μην κάνουν όσοι έχουν εξουσία ό,τι γουστάρουν, να υπάρξει δικαιοσύνη.

Αν θέλετε να εξειδικεύσω την αλλαγή προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά τη Λευκάδα, θα πω ένα παράδειγμα: στα σχέδια των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι να φτιαχτεί υποθαλάσσια γέφυρα για την είσοδο στο νησί, ένα έργο εξαιρετικά δαπανηρό, που συνοδεύεται μάλιστα από την κατασκευή μιας μαρίνας υπερπολυτελών σκαφών -προίκα στον μεγαλοεργολάβο. Την ίδια στιγμή που το νοσοκομείο της πόλης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, υπολειτουργεί, αφού δεν υπάρχουν γιατροί. Την ίδια στιγμή που οι βασικές υποδομές του νησιού -δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικό δίκτυο κ.ά- είναι σε κακά χάλια. Θέλουμε σχολεία, νοσοκομείο, κέντρα υγείας ή χάρες στους “εθνικούς εργολάβους”; Ρητορικό το ερώτημα!

Επίσης, αυτό που θα διεκδικούσα είναι να ανοίξει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικών αρχών και τοπικών κοινωνιών ώστε να υπάρξει, επιτέλους, σχέδιο για τον τουρισμό. Η ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προστασία του φυσικού κάλλους, η σύνδεση με την τοπική αγροτική παραγωγή, είναι τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Τουρισμός δεν είναι απλώς χαμόγελα από τον εκάστοτε υπουργό, είναι σοβαρή υπόθεση, θέλει σχέδιο μακράς πνοής και οργάνωση.

 6.Ιανουάριος του 2016: Πώς οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Δεν μπορώ να εκτιμήσω. Ειλικρινά. Ο χρόνος είναι πολύ πυκνός, έχει συμπιεστεί, κάθε μέρα μετρά για μήνες. Σε επίπεδο οράματος, πάντως, θέλω να έχουν αποκατασταθεί οι μεγάλες αδικίες, να έχουν αρχίσει να πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες, να έχουν ανακουφιστεί οι μικροί και οι μεσαίοι, να έχει μπει «πάτος στο βαρέλι». Επίσης, θέλω να συζητάω με τη Μαρία στο Λονδίνο, την Ελένη στην Αμερική, τον Αλέξανδρο στην Ολλανδία για το πότε το βλέπουν να γυρίζουν..

 7.Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο; «Ρούλα σ’ αγαπώ» (γέλια). Σοβαρά τώρα, νομίζω θα έγραφα τον γνωστό στίχο του Λειβαδίτη, μια που τον είδα και πρόσφατα σε μια φωτογραφία από αυτές που κυκλοφορούν στα social media: κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί…

line-630

 Εύη Τατούλη- Υποψήφια Βουλευτής με τη ΝΔ στην Αρκαδία

092b3e2f3807f3796a4f73c89187dbd0_XL

1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Στη δύσκολη στιγμή που διανύει η χώρα κλήθηκα από τον Πρωθυπουργό της χώρας να ενισχύσω το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αρκαδία. Κλήθηκα να εισφέρω φρεσκάδα, ανανέωση, νέα οπτική στην πολιτική σκέψη και δράση. Κλήθηκα να αποτελέσω παράγοντα πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας. Σ’ αυτήν την πρόσκληση ανταποκρίνομαι με όλες μου τις δυνάμεις.

Ασφαλώς και σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο αυτό που έχει ανάγκη ο κάθε τόπος είναι ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση διότι , ξέρετε σήμερα τίποτε δεν χαρίζεται, αλλά αντίθετα τα πάντα πρέπει να διεκδικούνται με ισχυρή φωνή, γνώση και επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν.

2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας; Ήμουν πάντοτε παρούσα και στην Αρκαδία και στην πολιτική, αφού εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Το ζήτημα δεν είναι ηλικιακό, αφού υπάρχουν και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που έχουν φρέσκιες ιδέες. Είμαι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις με στόχο αυτή η νέα αντίληψη μιας νέας γενιάς που είναι υποχρεωμένη να ζήσει και τα επόμενα χρόνια μέσα στην κρίση και να την υπερβεί να καταφέρει να αλλάξει τα πράγματα προς μια ευοίωνη κατεύθυνση. Η Αρκαδία χρειάζεται δυνατή φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, χρειάζεται να διευρύνει το περίφημο λόμπι όχι μόνο των Αρκάδων, αλλά και των φίλων της Αρκαδίας.

 3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Ήμουν σε ένα χωριό της Γορτυνίας, βρέθηκα με πολύ νέα παιδιά που επιχειρούν να δουν τι θα κάνουν. Θα μπορούσαν ουσιαστικά να δημιουργήσουν μία συμμετοχική εταιρεία ανάμεσά τους η οποία θα έχει ως περιουσία τα στρέμματα της γης που έχουν και με την καθοδήγηση της περιφέρειας να μπορέσουν να καλλιεργήσουν αυτή τη γη με νέες καλλιέργειες όπως τα αρωματικά φυτά ή η ρίγανη. Σας το λέω αυτό για να σας πω ένα παράδειγμα ότι υπάρχει διάθεση για δουλειά. Ιδιαίτερα στα χωριά της Αρκαδίας. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει για τους κτηνοτρόφους μας. Καθετοποίηση της παραγωγής τους με ένα συσκευαστήριο, με τυποποίηση του προϊόντος τους. Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε διάθεση και γνώση και να βρεθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.


4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; 
Την επομένη των εκλογών όλοι πρέπει να κάτσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι και να ορίσουμε τους στόχους μας: ποιες θα είναι οι υποδομές που θα διεκδικήσουμε συνεργατικά με όλη την δύναμη της φωνής μας; Αν καταλήξουμε σε αυτό, μετά ας συζητήσουμε για το οικονομικό μοντέλο και εκεί απλώς θα επιλεγεί με τεχνοκρατικά κριτήρια το βιώσιμο. Θα έλεγα λοιπόν ότι σε όλα αυτά τα διλήμματα, με τα οποία έχει μάθει να ζει η χώρα, το δίλημμα της δικής μου γενιάς είναι ένα: «διλήμματα ή συνεννόηση/ φόβος ή θάρρος». Και οι Αρκάδες έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε ή αν θέλετε φοβόμαστε λιγότερο.

 5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Αυτή την στιγμή το πρωταρχικό μέλημα για έναν τόπο είναι η ισχυροποίηση της παρουσίας του στα κεντρικά δρώμενα. Δεν υπήρχε μια παλαιότερη εποχή που διάφοροι μιλούσαν για το πανίσχυρο πολιτικό λόμπι των Αρκάδων; Ε, αυτό πρέπει να ξανασυμβεί μέσα από πολιτικούς που μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις που θα είναι πρωτόγνωρες. Και αυτό το αρκαδικό λόμπι χρειάζεται σήμερα να στελεχωθεί από ανθρώπους με άποψη, που μπορούν να εκφράσουν την  νέα αντίληψη μιας νέας γενιάς που θα αγωνιστεί να μην κληροδοτήσει στα παιδιά της τα ίδια βάρη που εμείς κληρονομήσαμε. Ακούστε, ασφαλώς το πρωταρχικό και αυτό που είναι στο μυαλό όλων μας είναι η ανεργία κυρίως των νέων ανθρώπων. Όμως δυστυχώς είναι και πολλοί εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους σε ένα φιλολογικό επίπεδο, χωρίς να διαθέτουν ουσιαστικά κανένα μοντέλο στο μυαλό  τους για το πώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Καλώς η κακώς σε οικονομίες σαν την ελληνική, οι υποδομές είναι εκείνες που βρίσκονται στο πρώτο σκαλοπάτι της ανάπτυξης. Όλα τα μεγάλα έργα που αυτήν την στιγμή εκτυλίσσονται στην Αρκαδία χρειάζεται να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και σφικτά χρονοδιαγράμματα. Αλλά και για τα νέα έργα, όπως ο δρόμος που θα συνδέει την Βυτίνα με την Ολυμπία ή ο περίφημος ανατολικός άξονας όλης της Πελοποννήσου, πρέπει να είμαστε όλοι εκεί προκειμένου με δύναμη να διεκδικήσουμε την ευόδωσή τους. Το αρκαδικό μοντέλο για τον τουρισμό πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις: αφενός την περάτωση όλων των αναγκαίων υποδομών, όπως των λιμανιών, μια στρατηγική για την δημιουργία μαρίνων, του αεροδρομίου που είναι ένα κομβικό ζήτημα και αφετέρου την δημιουργία της αρκαδικής εμπειρίας, η οποία πρέπει να είναι  θεματική να έχει ως βάση της τις αγροτουριστικές υποδομές και ασφαλώς δεν μπορούμε όλοι παρά να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του χώρου με τις τράπεζες. Αυτός ο ασφυκτικός τραπεζικός κλοιός πρέπει να χαλαρώσει διαφορετικά θα χαθούν κόποι δεκαετιών, αλλά και οι τράπεζες θα έχουν κληροδοτήσει στην Αρκαδία κουφάρια που κανείς δεν θα μπορεί σε λίγα χρόνια από σήμερα να αξιοποιήσει. Αγροτική παραγωγή; Νέες καλλιέργειες, εξωστρέφεια, τόνωση της καλλιέργειας των δικών μας αρκαδικών προϊόντων; Πάρτε για παράδειγμα το κάστανο, ένα προϊόν που πρέπει να μετεξελίξουμε με κάθετες μονάδες τυποποίησης. Τα βότανα του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα/ Η ΒΙΠΕ της Τρίπολης που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, χρειάζεται να γίνει  σοβαρή παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση για φορολογικές απαλλαγές και να εξετάσουμε και την επέκτασή της. Από την άλλη πλευρά στην Μεγαλόπολη πρέπει να εξετάσουμε την μεταλιγνιτική εποχή και το πώς θα γίνει  ενεργειακός κόμβος  μέσα από τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο με μεγάλη προσοχή πια στην περιβαλλοντική επιβάρυνση. Και ασφαλώς οι πόλεις μας χρειάζονται μια νέα αισθητική, η Τρίπολη μπορεί να αποκτήσει την δική της ταυτότητα με μικρές παρεμβάσεις στις εισόδους και τις εξόδους της. Η Γορτυνία που κινδυνεύει από ερημοποίηση χρειάζεται ένα νέο μοντέλο προσέλκυσης μόνιμων κατοίκων

 6.Ιανουάριος του 2016: Πώς οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Οραματίζομαι έναν τόπο που θα έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, έναν σύνθετο τουριστικό προορισμό, μια ξεχωριστή εμπειρία που θα δημιουργεί υπεραξία στο ήδη ισχυρό όνομα του «αρκαδισμού», το οποίο ας μην ξεχνούμε ότι είναι από τα πιο γνωστά παγκοσμίως.  Συγχρόνως, η αγροτική παραγωγή που χρειάζεται να στραφεί και σε νέες καλλιέργειες πιο αποδοτικές οικονομικά αλλά και να δημιουργήσει επιπλέον αξία στα πολύτιμα προϊόντα της, μέσα από την διεκδίκηση ΠΟΠ, αλλά και την τυποποίηση. Από την άλλη πλευρά, βιομηχανικές περιοχές όπως αυτή της Τρίπολης που χρειάζεται να μετεξελιχθεί σε διοικητικό και οικονομικό όλης της Πελοποννήσου χρειάζεται να αναβαθμιστούν, αλλά και της Μεγαλόπολης να σχεδιαστούν με συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να μην μαραζώσει όπως άλλες στην Πελοπόννησο. Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι όσο δεν δημιουργούμε οάσεις που θα δίνουν στους επενδυτές και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες φορολογικά κίνητρα, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις    θα φύγουν στο εξωτερικό και περισσότερες θέσεις εργασίας θα χάνονται. Με αυτή λοιπόν τη συλλογιστική χρειάζεται να κινηθούμε στρατηγικά. Έτσι λοιπόν η τοπική οικονομία της Αρκαδίας θα ισχυροποιηθεί και θα ενταχθεί με δυναμισμό στην ευρύτερη τοπική οικονομία της περιφέρειας Πελοποννήσου.    

 7.Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο;  «Όλοι μαζί να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μία δυνατή Αρκαδία, μία νέα καλύτερη Ελλάδα».

line-630

Στέφανος Τυροβολάς – Υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών

tyrovolas_profile_new

1.Ποια είναι η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Δεν παίζανε λεφτά για γήπεδο ούτε για συναυλίες, οπότε είπα να κατέβω στην Α’ Αθήνας.

2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας σας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας; Σημασία δεν έχει η ηλικία αλλά η διάθεση να αλλάξεις τα πράγματα. Κι αυτή τη διάθεση την έχουν κυρίως οι νέοι άνθρωποι κι όσοι από τους μεγαλύτερους δεν έχουν υποταχθεί στην εμπειρία τους.

3.Μπορείτε να περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι τώρα στην καμπάνια σας; Όταν χάθηκα σε κάτι αμπέλια στην Κάντζα ψάχνοντας το Channel 9.

4.Με μία φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές. Να αρχίσει η γενιά μας να ζει αλλιώς.

5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε για την εκλογική σας περιφέρεια; Στέγη και υγεία για όλους. Να περιορίσουμε την καταστολή και την αυθαιρεσία της αστυνομίας. Και δομές στήριξης για την πολιτιστική δημιουργία των νέων.

6.Ιανουάριος 2016. Πώς οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σε ένα χρόνο από τώρα; Αυτή η χώρα να έχει λιγότερο αυταρχισμό, λιγότερο αποκλεισμό στους νέους ανθρώπους, καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για όλους.

7.Αν είχες ένα γεμάτο σπρέι, ένα άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές ποιο σύνθημα θα έγραφες; «Την άνοιξη αν δεν τη βρεις πρέπει να τη φέρεις».

line-630

Νίκος Χουρσαλάς- Υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ στη Β’ Πειραιά

Choursalas1

1. Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Ακούω αυτή την ερώτηση πολλές φορές και πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο λάθος βλέπουμε τα πράγματα σ΄ αυτή τη χώρα. Με ρωτάτε λες και πρόκειται να κάνω κάτι πολύ κακό. Ασχολούμαι με τη πολιτική σημαίνει ενδιαφέρομαι για το τι συμβαίνει γύρω μου, σηκώνομαι από το καναπέ και βάζω ένα χεράκι για να βελτιώσω τα πράγματα. θεωρώ επομένως ότι η ερώτηση θα έπρεπε να είναι πως γίνεται ένας νέος άνθρωπος σήμερα, με τόσα προβλήματα που τον απασχολούν να μην ενδιαφέρεται για την πολιτική. Σε αυτές τις εκλογές είμαι υποψήφιος γιατί θεωρώ ότι η γενιά μου πρέπει να έχει λόγο. Πρέπει και μπορεί να έχει ουσιαστική συμμετοχή. Άλλωστε είμαστε αν το σκεφτείτε η μόνη γενιά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που παραλαμβάνει από τις προηγούμενες γενιές τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση. Αυτός δεν είναι νομίζετε ότι είναι αρκετά καλός λόγος;

 2. Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας. Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Πειραιά είναι ψηφοδέλτιο που συνδυάζει την εμπειρία και τη γνώση με την ανανέωση. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω ότι η ανανέωση είναι θέμα μόνο ηλικιακό. Προϋποθέτει να συνδυάζεται η νεανική ορμή, η φρέσκια ματιά στα πράγματα, με καλές σπουδές, με εμπειρία και με γνώση. Νομίζω ότι μετά από δέκα χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Κορυδαλλού μπορώ να πω ότι κάποιες από αυτές τις αρετές τις διαθέτω. Σε κάθε περίπτωση δίνουμε έναν προεκλογικό αγώνα κάτω από δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες σε πολύ περιορισμένο χρόνο. Δυστυχώς είναι ανέφικτο ένας νέος υποψήφιος να προλάβει να συναντήσει όλους τους πολίτες σε μία μεγάλη περιφέρεια όπως είναι η Β΄ Πειραιά. Το σημαντικότερο όμως είναι να αντιληφθούν όλοι ότι οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και η μόνη ψήφος που οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια είναι η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία.

3. Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Σε μια προεκλογική εκστρατεία που κατά κύριο λόγο βοηθούν εθελοντικά πολλοί φίλοι και όχι επαγγελματίες πιστέψτε με οι δυσκολίες είναι πολλές. Υπάρχουν αυτές τις δέκα μέρες πολλά περιστατικά που αξίζει να αναφερθεί κανείς. Αν πάντως κάτι ξεχώριζα αυτό θα ήταν η συγκινητική παρουσία, στη κεντρική προεκλογική ομιλία μου, πολλών φίλων από τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια με τους οποίους είχα χαθεί. Αλλά τελικά αυτό που μένει μετά από κάθε προσπάθεια είναι οι φίλοι και οι στιγμές που μοιράζεσαι.

 4. Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Δεν ψηφίζουμε τη Κυριακή για κυβέρνηση τετραετίας ψηφίζουμε για την επιλογή της χώρας να βρίσκεται ισότιμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να μην πάνε χαμένες οι πολλές θυσίες που έχουμε κάνει όλοι από το 2009.

 5. Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Το ζήτημα δεν είναι να εκλεγώ εγώ αλλά η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής μας είναι η ανεργία. Όπως καταλαβαίνεται το πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόγραμμα και σχέδιο. Απαιτείται δηλαδή σε κεντρικό επίπεδο να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια ώστε να υπάρξουν σοβαρές ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, μείωση των φορολογικών συντελεστών και ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να ζεσταθεί η αγορά. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο πρέπει να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια του λιμανιού, να υπάρξουν συνέργειες με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, να επεκταθεί η γραμμή του Μετρό σε όλο το μήκος της περιφέρειας του Πειραιά αλλά και να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης στο αδικημένο νησί της Σαλαμίνας.

 6. Ιανουάριος του 2016: Πώς οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτό που πιστεύω ότι είναι εφικτό ένα χρόνο μετά είναι η Ελλάδα να έχει κάνει ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση των σοβαρών ευρωπαϊκών κρατών που σε περιβάλλον σταθερότητας οι θυσίες των πολιτών θα αποδίδουν καρπούς. Επίσης θεωρώ σίγουρο ότι η χώρα θα έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα μπορεί με χειροπιαστά μέτρα και όχι κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις να στηρίξει ουσιαστικά τους συμπολίτες μας  που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

 7. Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο;  «Τίποτα δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς».

line-630

Μάριος Ψυχάλης- Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών

DSC_0165 copy
1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε;  Η συμμετοχή των νέων ανθρώπων στον πολιτικό στίβο προσθέτει αξιοπιστία σε ένα απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.

2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας; Είναι πλεονέκτημα, πλέον.
 
3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Η πρώτη φορά που βγήκα ζωντανά σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας.
 
4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, κοιτάμε μπροστά.

5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Επειδή είμαι στη Β΄ Αθηνών, θα ζητήσω την κατάτμηση της, έτσι ώστε οι επόμενοι να ζητήσουν κάτι πιο συγκεκριμένο.

6. Ιανουάριος του 2016: Πώς οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Μείωση της ανεργίας κατά 4 τουλάχιστον μονάδες εντός του 2015, αύξηση του Α.Ε.Π κατά 4% και μείωση των πολιτών που είναι υπό συνθήκες φτώχειας.
7. Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο;  «Μην γράψετε σε κανένα άλλο τοίχο».
1 2 3 4 5 6 7 8
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.