Politico: Ελλάδα και Ουγγαρία μπλοκάρουν τις νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία
Την Αθήνα ως “απρόσμενο σύμμαχο” της Βουδαπέστης αναφορικά με την ουγγρική αντίθεση σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας παρουσιάζει δημοσίευμα του Politico. Το ευρωπαϊκό ΜΜΕ επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στο Politico μίλησαν πέντε Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αυτό το διάστημα, η ΕΕ συζητά το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η διαφορά του σχέση με τα προηγούμενα δέκα είναι ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η ρωσική πλευρά δεν θα μπορεί να παρακάμψει τις νέες κυρώσεις τους. Το νέο στοιχείο είναι ότι με την 11η δέσμη κυρώσεων θα μπουν στο στόχαστρο της ΕΕ και άλλες χώρες που θα μπορούσαν να βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει το εμπορικό εμπάργκο.
«Χορηγοί πολέμου»
Το Politico αναφέρει ότι “η Βουδαπέστη και η Αθήνα έχουν μπλοκάρει τις συζητήσεις καθώς συνδέουν την έγκριση για τη δέσμη κυρώσεων με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει συντάξει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί “χορηγούς πολέμου”, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες.
Hungary has won an unlikely ally.
After largely playing solo in its opposition against Russian sanctions, Budapest is now getting support from Athens in its skepticism over the freshest measures against Russia. https://t.co/ItCjQ5alSU
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) May 27, 2023
Το “παράταιρο ζευγάρι”, όπως το Politico αποκαλεί Αθήνα και Βουδαπέστη, πριν δώσει την έγκρισή του για τις κυρώσεις “θέλει ορισμένες από τις εταιρείες αυτές να μην ενταχθούν σε αυτή τη λίστα”. Στο δημοσίευμα δίνεται η εξήγηση ότι “η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας”. Αυτό φαίνεται ότι πυροδότησε εντάσεις στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, όπου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ την περασμένη Τετάρτη, η Ελλάδα είχε ενεργό συμμετοχή, ανέφεραν τέσσερις από τους διπλωμάτες.
“Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιούνται στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να γίνεται επαρκής διερεύνηση και στη συνέχεια να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα”, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
“Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας “name and shame”, [σε ελεύθερη μετάφραση “αποκάλυψης ονομάτων και ντροπής”] ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως “Χορηγοί Διεθνούς Πολέμου” παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας”.
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε στο Politico ότι, ενώ συμπάσχουν με την ελληνική θέση, “το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] και η Ελλάδα λέει ότι το ζήτημα είναι πολύ επιζήμιο. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση — αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε φυσικά το επόμενο πακέτο κυρώσεων” σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Politico.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, έχει δεσμευθεί να επιλύσει τις διαφορές αναφορικά με την “ουκρανική λίστα”. Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι εναπόκειται τώρα σε αυτόν να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για μια λύση.