Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
16.05.2021

Στο ΣτΕ η πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα σε διαδηλωτές στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Αντίστοιχες δίκες εκκρεμούν ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων σε όλη την Ελλάδα για πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποιήθηκε σήμερα η πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε πολίτες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της 17 Νοέμβρη για το Πολυτεχνείο

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Κουρουνδής, διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος εκπροσώπησε τους προσφεύγοντες :

«Η ένδικη προσφυγή μας αφορά ένα ζήτημα που, εκ των πραγμάτων, βρίσκεται στην καρδιά κάθε έννομης τάξης αυτήν την δύσκολη περίοδο. Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί -και που το δικαστήριό σας καλείται να απαντήσει- είναι πώς οφείλει να αντιδρά μία φιλελεύθερη συνταγματική έννομη τάξη στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας. Καταπώς φαίνεται, υφίστανται δύο, αντικρουόμενες μεταξύ τους, προσεγγίσεις:

Από την μία πλευρά, τοποθετείται η προσέγγιση του Δημοσίου που συνοψίζεται στο παραπλανητικό και εξωνομικό δίλημμα «δημόσια υγεία ή συνταγματικά δικαιώματα». Είναι σαφές ότι αυτή η άποψη δίνει a priori στον εκάστοτε φορέα της εκτελεστικής εξουσίας μία carte blanche για την θέσπιση οποιουδήποτε μέτρου.

Από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται η άποψη που υποστηρίζουμε στο εισαγωγικό μας δικόγραφο, που βασίζεται στο ερώτημα «πώς μπορεί να ασκηθούν τα συνταγματικά δικαιώματα εν μέσω πανδημίας». Τούτο το σημείο εκκίνησης του προβληματισμού αποδίδει την αντίληψη που ακολούθησαν όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια των χωρών της αναπτυγμένης Δύσης, από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας».

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση των προστίμων για λόγους παραβίασης του α. 11 του Συντάγματος και του α. 11 της ΕΣΔΑ, παράβασης ουσιωδών τύπων της διαδικασίας (έλλειψη γνωμοδότησης, έλλειψη αιτιολογίας), παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας και παραβίασης του α. 43 του Συντάγματος. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις».  

Από πλευράς του Δημοσίου δεν εμφανίστηκε δικηγόρος στο ακροατήριο, αλλά έγινε παράσταση μέσω δήλωσης. Το διατακτικό της απόφασης αναμένεται τους επόμενους μήνες. Αντίστοιχες δίκες εκκρεμούν ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων σε όλη την Ελλάδα για πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου. (Πηγή: Εφ.Συν)

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.