Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.06.2024

Η Κίνα καταργεί τις γραπτές εξετάσεις στις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού

Με αυτή την απόφαση το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, στοχεύει στην ελάφρυνση της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στη χώρα.
Η Κίνα καταργεί τις γραπτές εξετάσεις στις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού

Το υπουργείο Παιδείας της Κίνας ανακοίνωσε πως θα καταργήσει τις γραπτές εξετάσεις για τα παιδιά ηλικίας 5 και 6 χρονών, τους μαθητές δηλαδή των δυο πρώτων τάξεων του Δημοτικού.

Με αυτή την απόφαση το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, στοχεύει αφενός μεν στην ελάφρυνση της πίεσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην χώρα, από το πρώτο έτος του δημοτικού σχολείου, μέχρι την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο σε ηλικία 18 ετών, όσο αφετέρου και στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά την Κίνα το τελευταίο διάστημα.

Σημειώνεται ότι σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ανησυχητικά γρήγορη τάση γήρανσης του πληθυσμού, η κινεζική κυβέρνηση εγκατέλειψε πρόσφατα την «πολιτική του ενός παιδιού», επιτρέποντας σε κάθε ζευγάρι να αποκτήσει μέχρι τρία παιδιά.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι η πίεση που ασκείται στα σχολεία βλάπτει τη «σωματική και ψυχική υγεία» των μαθητών: «Οι εξετάσεις είναι απαραίτητο μέρος της σχολικής εκπαίδευσης … [αλλά] ορισμένα σχολεία έχουν προβλήματα όπως οι υπερβολικές εξετάσεις, που προκαλούν υπερβολική επιβάρυνση στους μαθητές … αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Οι νέοι κανόνες περιορίζουν επίσης τον αριθμό των εξετάσεων που μπορεί να ορίσει ένα σχολείο ανά περίοδο.

«Η πρώτη και η δεύτερη τάξη του δημοτικού σχολείου δεν θα χρειαστεί να δώσουν εξετάσεις σε χαρτί. Για άλλες τάξεις, το σχολείο μπορεί να διοργανώσει τελικές εξετάσεις κάθε εξάμηνο. Οι ενδιάμεσες εξετάσεις επιτρέπονται για το γυμνάσιο. Οι περιοχές δεν επιτρέπεται να οργανώνουν περιφερειακές ή δια σχολικές εξετάσεις για όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου », πρόσθεσε το υπουργείο Παιδείας.

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, το Πεκίνο άρχισε μια ευρεία μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, όπου ο υπερβολικός φόρτος εργασίας των μαθητών και τα απαγορευτικά κόστη των φροντιστηριακών μαθημάτων επικρίνονται όλο και περισσότερο, προκαλώντας αντιδράσεις στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα της εκπαίδευσης. 

Η νέα στροφή στον τομέα της εκπαίδευσης από την κινεζική κυβέρνηση, αναμένεται να ανακουφίσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο ανταγωνιστικό και δαπανηρό εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας που έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες.

Τα νέα μέτρα, ωστόσο, προκάλεσαν «σεισμό» στον πολύ επικερδή εμπορικό εκπαιδευτικό τομέα και προκάλεσε αβεβαιότητα όσον αφορά την απασχόληση εκατομμυρίων εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το BBC, oι μετοχές στα φροντιστήρια της Κίνας μειώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις. Τον Ιούλιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα, αφαίρεσε επίσης από τις διαδικτυακές εταιρείες φροντιστηρίου που λειτουργούσαν στη χώρα τη δυνατότητα να αποκομίσουν κέρδη από τη διδασκαλία βασικών θεμάτων, περιορίζοντας έτσι τις ξένες επενδύσεις στην κινέζικη «βιομηχανία» της εκπαίδευσης. 

Στην προσπάθειά τους για την επιτυχία των παιδιών τους, οι Κινέζοι γονείς συνηθίζουν να τα εγγράφουν σε πολλαπλά εξωσχολικά μαθήματα, που συχνά είναι υπερβολικά δαπανηρά.

Αυτοί που έχουν τα μέσα αγοράζουν επίσης κατοικίες κοντά στα καλύτερα σχολικά ιδρύματα ώστε να μπορούν να στείλουν σ’ αυτά τα παιδιά τους. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει ένα άλμα στις τιμές των ακινήτων.

Όμως το οικονομικό βάρος, που δημιουργεί μια ποιοτική εκπαίδευση, είναι συχνά αυτό που αποθαρρύνει τα ζευγάρια στην Κίνα να αποκτήσουν παιδί, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να δώσουν κίνητρα για να αυξηθεί η γεννητικότητα με φόντο την οικονομική επιβράδυνση.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.