Ομαδικές αγωγές ετοιμάζει το ΙΝΚΑ κατά του ΔΕΔΔΗΕ

Στην κατάθεση ομαδικών αγωγών κατά του ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, καταγγέλλοντας «μαζικές και αδικαιολόγητες χρεώσεις για υποτιθέμενες ρευματοκλοπές».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση, με περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις να έχουν δηλωθεί μόνο μέσα στο 2025, οι περισσότερες χωρίς αυτόφωρη διαπίστωση, το ΙΝΚΑ κάνει λόγο για πρακτικές που μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε μηχανισμό επιβολής προστίμων και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε συλλογικές νομικές ενέργειες.
Όπως σημειώνεται από το ΙΝΚΑ «ενώ μέχρι τώρα στέλναμε στη ΡΑΕ όσες καταγγελίες λαμβάναμε, για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν σε ομαδικές αγωγές, μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί μας, αλλά κυριότερα με την αποστολή e-mail στην διεύθυνση inka@inka.gr με όλο το ιστορικό της δήθεν ρευματοκλοπής καθώς και πλήρη στοιχεία όπως διεύθυνση του ακινήτου Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, αριθμό παροχής και εάν είναι δυνατόν και την ηλικία καθώς και χρονολογία κατασκευής του ακινήτου και θα σας ενημερώσουμε για την διαδικασία, και το κόστος της εγγραφής μαζί με τα έξοδα του δικηγορικού γραφείου».
Παρέμβαση ΕΚΠΟΙΖΩ για τις διαδικασίες ελέγχου ρευματοκλοπών του ΔΕΔΔΗΕ
Αθέμιτες, καταχρηστικές και μη σύννομες πρακτικές του ΔΕΔΔΗΕ στο ζήτημα των ρευματοκλοπών καταγγέλλει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία και τη ΡΑΑΕΥ. Όπως επισημαίνει, το τελευταίο διάστημα δέχεται καθημερινά αυξανόμενο αριθμό αναφορών από καταναλωτές που βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες χρεώσεις, απειλές διακοπής ρεύματος και ποινικές διώξεις, χωρίς επαρκείς εγγυήσεις διαφάνειας και αντικειμενικότητας.
Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών, πολλοί πολίτες λαμβάνουν αιφνιδιαστικά επιστολές με τίτλο «Διαπίστωση ρευματοκλοπής», οι οποίες επιδίδονται μέσω δικαστικού επιμελητή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση ή ακρόαση. Με τις επιστολές αυτές, οι καταναλωτές κατηγορούνται αυθαίρετα για ρευματοκλοπή και καλούνται να καταβάλουν εντός 30 ημερών -από την ημερομηνία σύνταξης και όχι επίδοσης- ποσά που κυμαίνονται από 1.000 έως και 12.000 ευρώ. Παράλληλα, απειλούνται με διακοπή ρεύματος σε όλες τις παροχές στο όνομά τους, αλλά και με ποινικές διώξεις.
Αδιαφάνεια και τεχνικές ασάφειες στους ελέγχους
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγράφει σειρά προβλημάτων στη διαδικασία ελέγχου. Όπως αναφέρει, οι έλεγχοι συχνά πραγματοποιούνται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και χωρίς την παρουσία ή συναίνεση του καταναλωτή, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τον χρόνο, τον τρόπο και τις συνθήκες καταγραφής των υποτιθέμενων παραβιάσεων.
Επιπλέον, η διαπίστωση ενός τεχνικού ευρήματος αντιμετωπίζεται αυτομάτως ως απόδειξη ρευματοκλοπής, χωρίς να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, φωτογραφικό υλικό με σαφή χρονοσήμανση ή ανεξάρτητη αξιολόγηση. Τα ευρήματα καταγράφονται με τεχνικούς όρους από εργολαβικά συνεργεία, ενώ οι καταναλωτές δεν έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων ούτε τη δυνατότητα προσφυγής σε ανεξάρτητο πραγματογνώμονα.
Υπέρογκες χρεώσεις και παλαιοί μετρητές
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα καταλογιζόμενα ποσά, τα οποία -σύμφωνα με τις καταγγελίες- είναι δυσανάλογα σε σχέση με την πραγματική κατανάλωση των νοικοκυριών. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε υπερβολικούς συντελεστές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περιπτώσεις κλειστών ή εποχικά χρησιμοποιούμενων ακινήτων.
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται, πολλοί μετρητές είναι παλαιάς κατασκευής, ακόμη και της δεκαετίας του 1960, εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες ή σε κοινόχρηστους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση τρίτων.
Φθορές που οφείλονται στον χρόνο ή στις συνθήκες χρήσης αποδίδονται, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, αυθαίρετα, σε παρέμβαση του καταναλωτή.
Καθυστερήσεις, τελεσίγραφα και απειλές
Ένα ακόμη ζήτημα αφορά στον χρόνο επίδοσης των καταγγελιών. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, η επιστολή διαπίστωσης ρευματοκλοπής επιδίδεται δύο ή και τρία χρόνια μετά τον έλεγχο, ενώ ο καταλογισμός εκτείνεται έως και πέντε χρόνια πίσω, παρότι στο μεσοδιάστημα κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούσαν κανονικά καταμετρήσεις χωρίς να διαπιστώνουν πρόβλημα.
Οι καταναλωτές, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, δεν λαμβάνουν απαντήσεις στις ενστάσεις τους, ενώ η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλει ούτε την είσπραξη των ποσών ούτε τη διακοπή ρεύματος ή την ποινική διαδικασία. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλεται πλήρης αδυναμία επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, τόσο τηλεφωνικά όσο και δια ζώσης.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η εμπλοκή δικηγορικών γραφείων που, πριν ακόμη διερευνηθούν πλήρως τα πραγματικά περιστατικά, καλούν τους καταναλωτές σε «εξωδικαστικό συμβιβασμό», απειλώντας με ποινές φυλάκισης, κατασχέσεις λογαριασμών και προσημειώσεις ακινήτων.
Οι προτάσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ προς την Πολιτεία
Υπό το βάρος των καταγγελιών, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές άμεση και ουσιαστική παρέμβαση. Συγκεκριμένα προτείνει:
– Άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών που εφαρμόζει ο ΔΕΔΔΗΕ στους ελέγχους ρευματοκλοπής.
– Αναστολή της είσπραξης των καταλογιζόμενων ποσών έως ότου εξεταστούν πλήρως οι ενστάσεις των καταναλωτών και διαπιστωθεί ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες εγγυήσεις.
– Έλεγχο των πρακτικών του ΔΕΔΔΗΕ και επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις αδιαφανών, καταχρηστικών ή παράνομων ενεργειών.
– Υποχρέωση έγκαιρης, σαφούς και αποδεδειγμένης ενημέρωσης των καταναλωτών, πριν από κάθε ενέργεια που μπορεί να επιφέρει σοβαρές οικονομικές ή ποινικές συνέπειες.
– Υποχρεωτική παρουσία του καταναλωτή ή νόμιμου εκπροσώπου του κατά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου.
– Αντικατάσταση των παλαιών αναλογικών μετρητών και επιτάχυνση της εγκατάστασης σύγχρονων ψηφιακών μετρητών.
– Θεσμική παρέμβαση και αναθεώρηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζονται η διαφάνεια, η αναλογικότητα και το δικαίωμα δίκαιης κρίσης των καταναλωτών.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταλήγει ότι οι πρακτικές αυτές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε έναν οργανισμό που λειτουργεί σε καθεστώς μονοπωλίου και εκθέτουν τους καταναλωτές σε σοβαρούς οικονομικούς και ποινικούς κινδύνους χωρίς επαρκή τεκμηρίωση.
Τέλος, καλεί τους καταναλωτές που κατηγορούνται για ρευματοκλοπή να προχωρούν σε γραπτές καταγγελίες στη ΡΑΑΕΥ μέσω της πλατφόρμας my.rae.gr, καθώς και να απευθύνονται στην ίδια την ΕΚΠΟΙΖΩ, συμπληρώνοντας το σχετικό υπόδειγμα στην ιστοσελίδα της.





