Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Νέα μελέτη Λύτρα: Επιδείνωση της θνητότητας Covid-19 σε σχέση με πέρσι

Εκθέτει το Μαξίμου η νέα μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Νέα μελέτη Λύτρα: Επιδείνωση της θνητότητας Covid-19 σε σχέση με πέρσι

Η νέα μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, καταρρίπτει τα όσα έχουν ακουστεί δια στόματος πρωθυπουργού, πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ δεν σχετίζεται με τη θνητότητα. Αντίθετα, η μελέτη συμπεραίνει πως το 97,7% όσων νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ έχασαν τελικά τη ζωή τους, έναντι του 72,7% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Ακόμα, γίνεται λόγος για γεωγραφικές ανισότητες, με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της θνητότητας εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στη νέα μελέτη, που αποτελεί επέκταση της προηγούμενης Τσιόδρα-Λύτρα, αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της πρώτης μελέτης (από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021).

«Η προηγούμενη ανάλυσή μας έδειξε πώς η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα επηρεάζεται αρνητικά από το φορτίο ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες. Στόχος μας ήταν να επικαιροποιήσουμε αυτήν την ανάλυση ώστε να συμπεριλάβουμε τα μεγάλα κύματα ‘δέλτα’ και ‘όμικρον’ που επηρέασαν την Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2022, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και την επίδραση του εμβολιασμού», αναφέρει η μελέτη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως «η θνησιμότητα ήταν σημαντικά υψηλότερη πάνω από 400 ασθενείς, με προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 1,22, 95% CI: 1,09-1,38), αυξανόμενη σταδιακά έως και 1,48 (95% CI: 1,31-1,69) για 800+ ασθενείς. Η νοσηλεία μακριά από την Αττική συσχετίστηκε επίσης ανεξάρτητα με αυξημένη θνησιμότητα, όπως και η νοσηλεία μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 (HR=1,21, 95% CI: 1,09-1,36). Ο εμβολιασμός δεν επηρέασε τη θνησιμότητα αυτών των ήδη σοβαρά άρρωστων ασθενών».

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά την νέας μελέτης «επιβεβαιώνουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 επηρεάζεται αρνητικά από τον υψηλό φόρτο ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες και υποδηλώνουν περαιτέρω σημαντική επιδείνωση μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα μακριά από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας δίκαιη και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους».

Όπως γράφει σε ανάρτησή του ο κ. Λύτρας, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα της αρχικής, σε υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων ασθενών (14.011 vs 6.282). Παραμένει ολόιδια η κλιμάκωση της θνητότητας όσο περισσότεροι νοσηλεύονται και η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης».

Εξηγεί πως «εξετάστηκε η επίδραση του εμβολιασμού στη θνητότητα των ασθενών αυτών και βρέθηκε μηδενική (μη στατιστικά σημαντική). Αυτό ΔΕΝ είναι περίεργο: το εμβόλιο είναι *τρομερά αποτελεσματικό* στο να προλαμβάνει τη βαριά νόσο #COVID19 και το θάνατο. Αλλά εάν κάποιος έχει την ατυχία ΗΔΗ να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, είναι η ποιότητα της περίθαλψης που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει. Εκεί δε παίζει περαιτέρω ρόλο ο εμβολιασμός, όπως είναι λογικό και προφανές».

Τέλος «μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπ η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36% (όσο κ στην αρχική μελέτη). Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη. Οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επίδειξη της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης».

ΠΗΓΗ

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.