Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια αποτυχία όχι μόνο της ελληνικής κεντροδεξιάς, αλλά και για τη γενικότερη στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που υποτίθεται ότι θα βελτίωνε την κατάσταση στη χώρα σας , ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Από τα ουκ ολίγα ρεπορτάζ που έχω κάνει στην Ελλάδα, αυτό που συμπεραίνω είναι ότι πάρα πολλοί Έλληνες έδωσαν μεγάλη βάση στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, κάτι που πια απεχθάνονται εξίσου με τα μέτρα λιτότητας. Τα οποία μέτρα αν είχαν καθοριστεί με πιο δημοκρατικό τρόπο από κόμματα που θα είχαν ειλικρινές λαϊκό έρεισμα, τότε δε θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση. Αν μη τι άλλο, το αποτέλεσμα αναδεικνύει ότι η ίδια η Ευρώπη προκάλεσε την πανωλεθρία της ελληνικής δεξιάς.

Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λοιποί παράγοντες πρέπει πλέον να σκεφτούν πολύ σοβαρά για την τακτική της επόμενης μέρας. Η γενικότερη πολιτική κουλτούρα στη Γερμανία κυριαρχείται από την ιδέα της απόλυτης υπακοής στους κανόνες, ότι εφόσον οι κανόνες λένε κάτι, τότε αυτό πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα, χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση. Εν προκειμένω, οι κανόνες λένε ότι αν η Ελλάδα αρνηθεί το όποιο πρόγραμμα, τότε οι τράπεζες της δε θα μπορέσουν να λάβουν την παραμικρή βοήθεια μέσω ELA. Συνεπώς, είναι αναπόφευκτο ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα συγκρουστούν με την Ελλάδα. Όμως ακριβώς επειδή είναι νοήμονες άνθρωποι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι ίδιοι αναγνωρίζουν τους λάθος υπολογισμούς που έχουν κάνει μέχρι σήμερα – δε μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι πρέπει να επανεξετάσουν την κατάσταση. Διότι βλέπουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και μέσω του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρένζι, αλλά ακόμη και μέσω των Βρετανών συντηρητικών, λέγοντας προς κάθε κατεύθυνση «μισό λεπτό, δεν φταίει η Ελλάδα για ό,τι γίνεται τα τελευταία χρόνια». 

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στα χέρια της ΕΚΤ. Δε μπορώ να προβλέψω με βεβαιότητα αν τελικά θα βρεθεί κοινό έδαφος πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να συνεργαστούν αρμονικά όλες οι διαφορετικές πλευρές. Η Ευρωπαϊκή ελίτ θα πρέπει να δουλέψει αρκετά και να αντιληφθεί ότι το διακύβευμα δεν είναι απλώς μια οικονομική αλλαγή πλεύσης. Οι Έλληνες έχουν περάσει πολλά. Δεν τους αξίζει άλλο αυτή η κατάσταση. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών που το είχαν ξεχάσει, πλέον θα είναι στο πλευρό σας.  

Διαβάστε επίσης τη μεγάλη συνέντευξη που είχε δώσει ο Paul Mason στον Θεοδόση Μίχο, λίγο πριν από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Δείτε εδώ τον συναρπαστικό live blogging σχολιασμό των εκλογών με τη συνεργασία Popaganda και Luben.