Έφη Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί προϋποθέσεις επαναφοράς από την ύφεση»
Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον “Realfm 97,8”
“Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί προϋποθέσεις επαναφοράς από την ύφεση”
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε η πολύ μεγάλη ύφεση του 15,2%, που συνιστά τη χειρότερη επίδοση στη χώρα», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “Realfm 97,8”.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ήδη από τα τέλη του 2019, πολύ πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, η κυβέρνηση είχε θέσει την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι«η πολιτική της ΝΔ από την πρώτη στιγμή ήταν υφεσιακή, επανέλαβε συνταγές που εφαρμόζονταν πριν το 2010 και μας οδήγησαν στη μεγάλη οικονομική κρίση», δηλαδή «κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, φοροελαφρύνσεις μόνο στα ανώτατα κλιμάκια, επίθεση στην εργασία, ακραία ελαστικοποίηση, μείωση μισθών και τελικά μείωση της κατανάλωσης και της ενεργούς ζήτησης και συρρίκνωση του ΑΕΠ».
Την περίοδο της πανδημίας, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου,«η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ακολουθεί τη γραμμή του βλέποντας και κάνοντας», δηλαδή «αναιμική, σχεδόν μηδενική, παρέμβαση για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και καταστροφική παρέμβαση για τους εργαζόμενους», αντιθέτως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής ζητούσαν «ισχυρή τόνωση της πραγματικής οικονομίας από το κράτος, άμεση στήριξη κυρίως των μικρών επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα ενίσχυση -όχι με τη μορφή του δανεισμού- για να έχουν ένα κεφάλαιο κίνησης και κυρίως στήριξη τωνθέσεων εργασίας και των μισθών».Η κυβέρνηση, επισήμανε,«έκανε το ανάποδο, δεν στήριξε τις θέσεις εργασίας, τα στοιχεία για την ανεργίαείναι τρομακτικά, μέσα σε τρεις μήνες έχουμε αύξηση της ανεργίας κατά 4 μονάδες, περίπου 200.000 λιγότεροι άνθρωποι εργάζονται στη χώρα σε σχέση με πέρυσι».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «το ανησυχητικό είναι η επόμενη μέρα, το μεγάλο πρόβλημα είναι αν δημιουργούνται οι προοπτικές για την επαναφορά. Ο κ. Σταϊκούρας έχει κάνει πολλές προβλέψεις από την αρχή της πανδημίας οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ξεκίνησε να λέει ότι δεν θα υπάρχει καθόλου ύφεση, εν συνεχεία είπε ότι θα είναι 4% και μετά ότι μπορεί να είναι και παραπάνω. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τι προβλέπει κανείς αλλά το πώς συνδυάζει την πολιτική που εφαρμόζει με αυτά που προβλέπει. Ο κ. Σταϊκούρας τα ίδια θα εφάρμοζε είτε η ύφεσή του είναι 0 είτε η ύφεσή του είναι 10%; Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει επικοινωνία της κυβέρνησης με την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Δηλαδή, με αυτά τα δεδομένα που βλέπει σήμερα στην ανεργία, επιμένει στη συνταγή να μην δίνει λεφτά στην πραγματική οικονομία; Επιμένει στη συνταγή να μην στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με απευθείας ενίσχυση; Άρα θα τις δούμε να κλείνουν; Και πώς θα έχουμε μετά επαναφορά;»
Τέλος, υπογράμμισε ότι «υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες που δεν διοχετεύουν ρευστότητα στις μικρές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση επιλέγει να μην ασχοληθεί με το πρόβλημα αυτό. Δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία, δεν παρεμβαίνει σ’ αυτή τη βαθιά αντικοινωνική τακτική των τραπεζών».