Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.09.2022

Ντέιβιντ Κάμερον: Είχα πράγματι μετοχές σε offshore εταιρεία

Τι δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, γύρω από την ανάμειξή του στα Panama Papers.
Φωτογραφία αρχείου
Ντέιβιντ Κάμερον: Είχα πράγματι μετοχές σε offshore εταιρεία

Μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers και την εμπλοκή του ονόματος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο βρετανικός τύπος και η βρετανική κοινή γνώμη άσκησαν πιέσεις στον κ. Κάμερον με σκοπό να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εμπλοκή του θανόντος πατέρας του, Ιαν, σε εταιρεία offshore.

Αρχικά ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη: «Εχω έναν μισθό ως πρωθυπουργός και κάποιες αποταμιεύσεις, από τις οποίες λαμβάνω κάποιον τόκο και έχω ένα σπίτι, στο οποίο ζούσαμε και τώρα ενοικιάζουμε καθώς ζούμε στη Ντάουνινγκ Στριτ – και αυτά είναι όλα όσα έχω», και συμπλήρωσε: «Δεν έχω μετοχές, ούτε εξωχώρια τραστ, ούτε εξωχώρια κεφάλαια, τίποτα τέτοιο».

Το επιτελείο του Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να παρουσιάσει διαφορετικές εκδοχές γύρω από την ανάμειξη του Βρετανού πρωθυπουργού στα Panama Papers, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει την κοινή γνώμη.

Ως εκ τούτου, το βράδυ της Πέμπτης, 7 Απριλίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο ίδιος παραδέχθηκε πως η οικογένειά του κατείχε μετοχές σε εταιρεία offshore πριν εκείνος αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως η οικογένειά του «είχε πράγματι στην κατοχή της 5.000 μετοχές της εταιρείας Blairmore Investment Trust», που πούλησαν πριν από περίπου έξι χρόνια, τον Ιανουάριο του 2010. Κατά τα λεγόμενα του βρετανού πρωθυπουργού, το ποσό που απέσπασε η οικογένειά του από την πώληση των μετοχών φτάνει τις 30.000 λίρες, για τις οποίες, όπως επεσήμανε, «έχει καταβληθεί και η νόμιμη φορολογία».

Τις κατηγορίες που ακούστηκαν για την επιχειρηματική δράση της οικογένειάς του τις χαρακτήρισε μια «τραγική παρανόηση», καθώς η δραστηριότητά τους στις Μπαχάμες δεν απέβλεπε στο να γλιτώσουν τη φορολογία, όπως τόνισε. Συνέχισε εξηγώντας πως τα κέρδη, που οι γονείς του εξασφάλισαν, ήταν απολύτως νόμιμα και φορολογήθηκαν σύμφωνα με τους βρετανικούς κανονισμούς.

Ερωτηθής για ποιο λόγο δεν παραδέχτηκε εξ αρχής την εμπλοκή του, τόνισε, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως, πως θέλει να είναι ξεκάθαρος για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συμπληρώνοντας πως δεν έχει τίποτα να κρύψει.

«Είμαι περήφανος για τον πατέρα μου, για όσα έκανε, και την επιχειρηματική του δράση. Δεν αντέχω να βλέπω το όνομά της οικογένειάς μου να διασύρεται και, όπως βλέπετε, για τον εαυτό μου διάλεξα έναν διαφορετικό δρόμο. Ο πατέρας, ο παππούς και ο προ-πάππους μου ήταν όλοι χρηματιστές. Δεν έχω να κρύψω τίποτα και απαντώ με μεγάλη προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.