Τελειοποιημένες παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες της Ελλάδας
Προϊόν του Matriarch Eats (@matriarcheats), το βιβλίο Yiayia: Time–perfected recipes from Greece’s grandmothers παρουσιάζει τοπικά πιάτα της Ελλάδας και καταγράφει, δοκιμάζει και μοιράζεται συνταγές –πιάτα γιορτινά ή καθημερινά, κυρίως λαδερά και χορτοφαγικά–, απευθείας από τις κουζίνες γιαγιάδων απ’ όλη την Ελλάδα. Παρόλο που η ελληνική κουζίνα είναι παγκοσμίως δημοφιλής, ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι της, πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς την πληθώρα γεύσεων και τοπικών πιάτων που υπάρχουν τόσο στην ηπειρωτική χώρα, όσο και στα 6.000 ελληνικά νησιά. Το βιβλίο χαρτογραφεί τις ξεχωριστές γεύσεις της Ελλάδας, πέρα από τα πασίγνωστα πιάτα όπως είναι ο μουσακάς, το τζατζίκι και η χωριάτικη σαλάτα, και τις καταγράφει με σαφήνεια μέσα από τις συναρπαστικές αφηγήσεις των γιαγιάδων μας.
Η κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής ιδρύτρια του Matriarch Eats και διεθνής συγγραφέας και αρθρογράφος γαστρονομίας Αναστασία Μιάρη, πραγματοποίησε τη δική της Οδύσσεια, ταξιδεύοντας για έναν περίπου χρόνο σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας παρέα με τον φωτογράφο Marco Arguello. Εμπνευσμένη από τη δική της γιαγιά (που φυσικά εμφανίζεται στο βιβλίο), η Αναστασία μαγείρεψε και κατέγραψε τις συνταγές και τα αφηγήματά των γιαγιάδων, ενώ ο Marco τεκμηρίωσε αυτόν τον πλούτο κληρονομιάς με τις υποβλητικές εικόνες που διατρέχουν το βιβλίο. Το κάθε κεφάλαιο χωρίζεται σε τρία σκέλη: Sharing, Comforting, Feasting και Treating, και συνοδεύεται με τις γλυκές ιστορίες της κάθε γιαγιάς. Μαζί με τις συνταγές που αρχειοθέτησε η Αναστασία στα ταξίδια της, έχει επίσης συμπεριλάβει πιάτα αγαπημένων της Ελλήνων σεφ και φίλων, με ιδιαίτερη μνεία στη γιαγιά του καθενός.
«Σ’ αυτό το βιβλίο, επιχειρώ να εισχωρήσω στη δική μου μαγειρική κληρονομιά, εξερευνώντας την ουσία της ελληνικής κουζίνας μέσω των «μητριαρχών», που την κατέχουν πλήρως. Επικεντρώνομαι δηλαδή σε αυτές τις Ελληνίδες που πάντα μας ετοίμαζαν τα νοστιμότερα γεύματα και στην κάθε γιαγιά που έχει τελειοποιήσει με την ιδιαίτερη και διαχρονική φροντίδα της την κάθε συνταγή της ιδιαίτερής μας κληρονομιάς», λέει η Αναστασία Μιάρη.
Οι συνταγές που βρίσκονται στο βιβλίο είναι έτσι γραμμένες ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να τις απολαμβάνει και να τις μοιράζεται με τους οικείους του. Πρόκειται για πιάτα αγαπημένα, όπως η χορτόπιτα της γιαγιάς Θεοδώρας, η ρεβιθάδα της γιαγιάς Μάρως, καθώς και «κόμφορτ» φαγητά όπως οι μακαρούνες της γιαγιάς Άννας από την Κάρπαθο και το μαγειριό της γιαγιάς Σοφίας από την Ικαρία. Βέβαια υπάρχουν και τα γιορτινά πιάτα όπως η παστιτσάδα της γιαγιάς Ευαγγελίας από την Κέρκυρα, το ψητό αρνί με πορτοκάλια και πατάτες της γιαγιάς Ελευθερίας από την Κρήτη και οι καραβίδες γιουβέτσι της κυρίας Γούλας από το Τρικέρι. Οι λάτρεις των γλυκών δεν θα απογοητευθούν δοκιμάζοντας τη στριφτή κολοκυθόπιτα της γιαγιάς Κωνσταντίνας από τη Χαλκιδική ή τα μελομακάρονα της γιαγιάς Όλγας από τη Θεσσαλία. Με την κάθε συνταγή η Αναστασία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο νόημα της αργής και μεθοδικής μαγειρικής, καθώς και του φαγητού που είναι βασισμένο στις εποχές του χρόνου, όπως ακριβώς κάνει μια γιαγιά άλλωστε, που φροντίζει για τη σωστή μας διατροφή αλλά και που πάντα τιμά τη γη που κατοικούμε και μας τρέφει.
Με τα υποβλητικά φωτογραφικά πορτρέτα και τοπία του Marco Arguello, αλλά και τις συγκινητικές συνεντεύξεις, θα ανακαλύψετε την αληθινή μαγειρική τέχνη της Ελλάδας καθώς και τις καταπληκτικές γιαγιάδες από πίσω της.
Η Αναστασία Μιάρη, ιδρύτρια της εταιρειας Matriarch Eats, έκανε συνεντεύξεις και μαγείρεψε παρέα με γιαγιάδες απ’ όλον τον κόσμο για έξι χρόνια. Έχει βραβευθεί με το Guild of Food Writer’s Award για «την εμπνευσμένη αφήγηση και τη μεγαλειώδη δημοσιογραφική της ακεραιότητα». Είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος για τους οδηγούς Lonely Planet, τα περιοδικά Monocle και Konfekt, τις εφημερίδες The Guardian και The Sunday Times καθώς και είναι ανταποκρίτριά στην Αθήνα του περιοδικού Courier. Η Αναστασία έχει επίσης γράψει το Grand Dishes (Unbound, 2021), ένα βιβλίο με ιστορίες και συνταγές γιαγιάδων από όλο τον κόσμο, που εμπνεύστηκε από τη δική της γιαγιά. Μαγείρεψε παρέα με τις Drew Barrymore και Jessica Alba ως καλεσμένη στην τηλεοπτική εκπομπή The Drew Barrymore Show, όπου παρουσίασε το βιβλίο της.
Yiayia: Time–perfected recipes from Greece’s grandmothers
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αναστασίας Μιάρη και έκθεση φωτογραφίας του Marco Arguello.
Πέμπτη, 25 Μαιου, 7:30 μμ
Ηyper Hypo, Boρέου 10, 10551 Αθήνα, Τ 211 735 9628 www.hyperhypo.gr
H παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά