Όπως και το 2021 έτσι και φέτος, παρουσιάζεται στο κοινό το έργο των φωτογράφων που βραβεύθηκαν την προηγούμενη χρονιά με τα Βραβεία Yannis Behrakis και Athens Photo World. Η έκθεση των βραβευμένων φωτογράφων συμβάλει στην βαθύτερη γνωριμία του κοινού με το σύγχρονο φωτορεπορτάζ. Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Athens Photo World 2021 Δημήτρη Τοσίδη Διάβα: νομαδικός ποιμαντισμός στη Βόρεια Ελλάδα και το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Yannnis Behrakis 2021 Darrin Zammit Lupi: Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου …και η τελευταία.
Ο φωτογράφος του Reuters Darrin Zammit Lupi απέσπασε την περασμένη χρονιά το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis με τη δουλειά του «Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου, και η τελευταία», καταγράφοντας την μάχη της έφηβης κόρης του με τον καρκίνο. O γεννημένος στη Μάλτα φωτορεπόρτερ Darrin Zammit Lupi εργάστηκε στους Times of Malta μεταξύ του 1996 και του 2016 και είναι μόνιμος συνεργάτης του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters από το 1997. Το έργο του τις τελευταίες δυο δεκαετίες τον έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, για την κάλυψη του βοσνιακού πολέμου, της προσφυγικής κρίσης του Κοσσόβου, του τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, της σύγκρουσης στη Λιβύη, των αναπτυξιακών θεμάτων σε διάφορα μέρη της Αφρικής και για πολλές άλλες διεθνείς αναθέσεις. Το έργο του έχει δημοσιευθεί ευρέως στον διεθνή τύπο, συμπεριλαμβανομένων των TIME, Newsweek, The New York Times, The Sunday Times, The Guardian, Paris Match και άλλα. Η κάλυψη και καταγραφή των δεινών και της τραγωδίας των μεταναστών οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές από την Αφρική, επιστεγάστηκε από τη δημοσίευση του βιβλίου του «Isle Landers» το 2014, με την έκθεση που το συνόδευσε να παρουσιάζεται στη Μάλτα, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στην Πορτογαλία, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Πιο πρόσφατα είχε σταματήσει να καλύπτει ειδήσεις και να ταξιδεύει καθώς φρόντιζε την νοσούσα από καρκίνο κόρη του.
Το Βραβείο Athens Photo World 2021 κέρδισε ο Δημήτρης Τοσίδης με το θέμα «Διάβα, νομαδικός ποιμαντισμός στην ορεινή Βόρεια Ελλάδα». Ο Δημήτρης Τοσίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986 και κατοικεί εκεί. Σπούδασε στο Τμήμα Καλών Τεχνών/Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο UDK Berlin και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Risk Communication και Crisis Journalism του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως φωτορεπόρτερ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και ως ανταποκριτής του EPA, και συνεισφέρει τακτικά στην Deutsche Welle και το XINHUA. Επικεντρώνεται κυρίως σε πολιτικά/κοινωνικά ζητήματα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό/στα ακραία αθλήματα και στην οπτική αφήγηση. Έχει βραβευθεί πολλές φορές για το έργο του, με πιο σημαντικό το βραβείο Migration Media το 2017 και το 2018 για τη δουλειά του σχετικά με την προσφυγική κρίση στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων από τις 9 μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2022.
|