Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.11.2024

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Το απόγευμα της Παρασκευής η ψηφοφορία στην Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο για το προσφυγικό.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Με τις ομιλίες των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων συζητείται και ψηφίζεται αργά το απόγευμα, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το προσφυγικό.

Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να δοθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα, με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών υποδοχής και στα νησιά και στο πλαίσιο του ανθρωπισμού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του νομοσχεδίου, Ηλίας Καματερός. Ο κ. Καρτερός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι η πολιτική που άσκησε σαν κυβέρνηση «όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά μας οδήγησε σε αυτήν τη κατάσταση και προσπαθουμε με κατεπείγοντα νομοσχέδια να δώσουμε λύσεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο και όλες εκείνες τις διατάξεις που βοηθούν, όπως ανέφερε, την κυβέρνηση να εφαρμόσει χαοτικές πολιτικές. «Μας ζητάτε να γίνουμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα μπίζνας», είπε ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «το δημόσιο χρήμα θα διανέμεται σε λίγους, υμετέρους».

«Είμαστε μία χώρα με διάτρητα σύνορα» σημείωσε ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Ιωάννης Λαγός. Όπως τόνισε, το ζήτημα δεν είναι «προσφυγικό» αλλά «λαθρομεταναστευτικό» και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι η ισλαμοφοβία, αλλά η βία και η τρομοκρατια». Επίσης, ζήτησε να αναλάβει η ίδια η Ελλάδα την περιφρούρηση των συνόρων και να μην αναθέτει αυτό το θέμα στο ΝΑΤΟ και την Τουρκία.

«Αν είχατε κάνει το καθήκον σας όταν έπρεπε, δεν θα είχαμε τόσο πολύ ανάγκη τη συμφωνία με την Τουρκία» επεσήμανε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης. Ο κ. Αρβανιτίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπαταλά τις δυνάμεις της πολιτείας φτιάχνοντας μία νέα γραφειοκρατία και σε λίγο καιρό οι συντονιστές θα είναι περισσότεροι από τους συντονιζόμενους». Χαρακτήρισε τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου προσχηματικά και διευκρίνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάποια άρθρα θα τα ψηφίσει και κάποια άλλα όχι.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κάνει κανόνα την κράτηση των αιτούντων άσυλο, οδηγεί σε μαζική απόρριψη των αιτήσεων ασύλου με αποφάσεις καρμπόν, ενώ προβλέπει την επιστροφή Σύριων προσφύγων στην Τουρκία. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου και προανήγγειλε ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Κριτική στην κυβέρνηση, σε υψηλούς τόνους, άσκησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας. Ο κ. Φωτήλας είπε ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε αποθήκη ψυχών, χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση και κάλεσε όλα τα κόμματα «να κηρύξουν νέο ανένδοτο κατά των δήθεν δημοκρατών που λυμαίνονται τον τόπο μας». Να ανακαλέσει αμέσως τον κάλεσε ο Σωκράτης Φάμελος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Φωτήλα να απαντά: «Μπορεί ο κύριος συνάδελφος να μου κάνει μήνυση». Ο κ. Φωτήλας κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου «για να μη λένε οι Τούρκοι ότι δεν τηρούμε τις συμφωνίες».

«Υπερψηφίζουμε το σχέδιο νόμου το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος» σημείωσε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης. Ο κ. Κιτσίκης υποστήριξε ότι η πολιτεία, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ότι οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε, «έφεραν στην Ελλάδα τέσσερα εκατομμύρια νόμιμους και παράνομοιυς μετανάστες».

«Η Ένωση Κεντρώων θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει ορισμένα από τα άρθρα που περιλαμβάνει» επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διακατέχεται από ιδεοληψίες ή έχει έλλειψη τεχνοκρατικών γνώσεων» και εξέφρασε επιφυλάξεις για τις δυνατότητες της ένταξης των μεταναστών σε μία χώρα κατεστραμμένη με 35% αποπληθωρισμό και μιζέρια στην αγορά. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, η οποία διεξάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς από τη Δευτέρα 4 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.