Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
11.04.2024

14/1/1957, ο θάνατος του «Μπόγκι»

Σαν σήμερα πέθανε ο μεγαλύτερος αμερικανός νουάρ πρωταγωνιστής, Humphrey Bogart, χτυπημένος από καρκίνο.
14/1/1957, ο θάνατος του «Μπόγκι»

O άρχοντας του κουλ, Humphrey Bogart, γεννήθηκε ανήμερα Χριστούγεννα, το 1899. Η φιγούρα του όπως αποτυπώθηκε στα τρία μεγάλα νουάρ της δεκαετίας του ’40, δηλαδή το «Γεράκι της Μάλτας» (1941), την «Καζαμπλάνκα» (1942) και το «Ο μεγάλος ύπνος» (1946), τον έχρισαν επάξια ως ίσως το σπουδαιότερο πρωταγωνιστή του αμερικανικού σινεμά, με το κοινό να δείχνει μια διαχρονική αγάπη για τον «Μπόγκι» ακόμη και στις μέρες μας.

Ξεκίνησε από νεαρή ηλικία την ηθοποιία, με εμφανίσεις στο Broadway, αλλά γρήγορα στράφηκε προς τον κινηματογράφο, ειδικά μετά το κράχ του ’29, που έριξε κατά πολύ τη ζήτηση στο θέατρο. Η κινηματογραφική του καριέρα ήταν κάπως διαφορετική, αφού στις αρχές έπαιζε την ίδια μανιέρα, όντας από τις καλύτερες επιλογές για γκανγκστερικές ταινίες και b-movies. Η πρώτη του μεγάλη στιγμή έρχεται το 1934, στο Petrified Forest, στο ρόλο ενός δολοφόνου. Προσπαθώντας να ξεφύγει με δυσκολία από τους ίδιους ρόλους, έπαιξε το ρόλο του Sam Spade στο Γεράκι της Μάλτας κι από εκεί όλα ήρθαν σαν φυσικό επακόλουθο. Τον επόμενο χρόνο, η διαχρονική Καζαμπλάνκα τον έστειλε στην κορυφή. 

Αργότερα, συνεργάστηκε με τον Howard Hawks στη διασκευή του έργου του Raymond Chandler, ο Μεγάλος Ύπνος, πρωταγωνίστησε στο «Θησαυρό της Σιέρα Μάδρε» το 1948 και τρία χρόνια μετά, πήρε το πρώτο -και μοναδικό- Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «η Βασίλισσα της Αφρικής», μαζί με την Katharine Hepburn. «Ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώσεις από ένα Όσκαρ, είναι να μην προσπαθήσεις να κερδίσεις άλλο», μια από τις κλασικές του ατάκες. Και είτε από τύχη, είτε από συνέπεια, ο Bogart δεν ξανακέρδισε παρόλο που ήταν ακόμη δυο φορές υποψήφιος, (μια φορά για την Καζαμπλάνκα κι άλλη μια για την ταινία «Η ανταρσία του Κέιν» (1954).

Δυστυχώς, κι ενόσω βρισκόταν στην κορυφή, ο Bogart διεγνώσθη με καρκίνο στον οισοφάγο το 1956. Παρόλες τις ιατρικές προσπάθειες και την εγχείρηση στην οποία υποβλήθη, δεν τα κατάφερε και πέθανε στις 14 Ιανουαρίου 1957. Ο θάνατός του τον έκανε ακόμη μεγαλύτερο σύμβολο και ένα διαχρονικά κουλ αντι-χολυγουντιανό ήρωα. 

https://www.youtube.com/watch?v=-CxpVID2h10

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.