12 συμβουλές για να ζήσετε περισσότερο
Ο συγγραφέας του βιβλίου “The Blue Zones Solution” , Dan Buetner, μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές, μιας και δεν μπορούμε όλοι να είμαστε ειδικοί.
1. Πιείτε καφέ. «Είναι μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στην αμερικανική διατροφή.»
2. Αφήστε τους χυμούς. «Ο γλυκαιμικός δείκτης τους είναι τόσο βλαβερός όσο το να πίνετε κόκα κόλα. Για κάθε 200γρ., υπάρχουν 14γρ. ζάχαρης. Οι άνθρωποι πιάνονται κορόιδα όταν πίνουν χυμό, νομίζοντας ότι τους κάνει καλό. Παρακάμψτε το χυμό και φάτε το φρούτο ή το λαχανικό.
3. Πρέπει επίσης να παραλείψετε το πρωτεϊνούχο ρόφημα.
4. Πηγαίντε μεγάλες βόλτες
5. Είναι εντάξει να πίνετε κόκκινο κρασί. «Ένα ποτήρι κρασιού είναι καλύτερο από ένα ποτήρι νερού με ένα μεσογειακό γεύμα.»
6. Οι ασκήσεις με υψηλό αντίκτυπο τελικά κάνουν τόσο κακό όσο καλό. «Δεν μπορείτε να ταλαιπωρείτε τις αρθρώσεις σας με μαραθώνιους και να αντλείτε σίδηρο. Δεν θα με δείτε ποτέ να κάνω CrossFit.» Αντιθέτως, μείνετε με δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, η yoga και το περπάτημα.
7. Μαγειρέψτε κυρίως χορτοφαγικά γεύματα που έχουν πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καρπούς, 100% ολικής άλεσης ψωμί, πλιγούρι βρώμης και αβοκάντο.
8. Κρατήστε το βούτυρο. «Η άποψή μου είναι ότι το βούτυρο, το λαρδί και άλλα ζωικά λίπη είναι λίγο σαν την ακτινοβολία: μία κουταλία μια-δυο φορές την εβδομάδα δεν θα σας βλάψει, αλλά δεν ξέρουμε την ασφαλή ποσότητα.» Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στη θέση του.
9. Φάτε κρέας και ψάρι με φειδώ.
10. Προσπαθήστε να αποφύγετε το αγελαδινό γάλα. Χρησιμοποιήστε γάλα σόγια αντ’αυτού.
11. Δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε τους υδατάνθρακες εάν είναι να προσθέσετε φρεσκοψημένα καρβέλια ψωμιού σε ένα γεύμα. «Ένα ψωμί με προζύμι στην πραγματικότητα θα μειώσει το γλυκαιμικό φορτίο ενός γεύματος. Αλλά πρέπει να είναι ψωμί με προζύμι.»
12. Φάτε με καλή παρέα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώτε, αλλά πως το τρώτε και πόσο απολαμβάνετε εσείς και οι φίλοι σας ένα γεύμα μαζί. «Η μυστική συνταγή είναι ο σωστός συνδυασμός φίλων».
Πηγή: NY Times