Δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που όταν πέσει η νύχτα και ξαπλώσουμε μας τρώει μέσα μας μια επιθυμία για μασούλημα. Άλλοτε την κατανικάμε (με χίλιους κόπους) και άλλοτε παραδινόμαστε σε αυτή χωρίς αντιστάσεις. Γιατί όμως ενώ κάποιες φορές που έχουμε κοιμηθεί νηστικοί, το πρωί ξυπνάμε νιώθοντας χορτάτοι και άλλες που τρώμε όλη μέρα πολλά γεύματα κατά τις 10 το βράδυ νιώθουμε λύσσα για περισσότερα;

Μια έρευνα που έγινε στην Αμερική έδειξε ότι για όλα αυτά τα άτακτα σενάρια, φταίνε οι ορμόνες μας. Μετά από μελέτη σε υπερβολικά παχύσαρκους ανθρώπους διαπίστωσαν ότι τρεις ορμόνες στήνουν χορό και μας βάζουν σε πειρασμούς. Το ένζυμο γκρελίνη, που προκαλεί πείνα, το πεπτίδιο ΥΥ που σχετίζεται με τον κορεσμό και η κορτιζόλη που ευθύνεται για το στρες. Όλοι οι συμμετέχοντες που παρουσίαζαν σημάδια πείνας το βράδυ είχαν ανεβασμένα επίπεδα γκρελίνης και χαμηλά επίπεδα του πεπτιδίου ΥΥ. Παράλληλα, διαπιστώθηκαν και υψηλά επίπεδα κορτιζόλης από το στρες. Μέσα από την έρευνα οι ειδικοί είδαν και κάτι ακόμη. Όσοι είχαν διατροφικές διαταραχές τη νύχτα και τσιμπολογούσαν, το πρωί είχαν χαμηλά επίπεδα γκρελίνης και κορτιζόλης με το πεπτίδιο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ενώ όσο πλησίαζε το βράδυ αυτά αυξάνονταν αφήνοντας το πεπτίδιο σε λήθαργο. Αντίθετα εκείνοι που μπορούσαν να ελέγξουν το τσιμπολόγημα το βράδυ, το επόμενο πρωί ήθελαν να φάνε ολόκληρο τον μπουφέ του πρωινού που τους είχαν προσφέρει μιας και οι αντίστοιχες ορμόνες ήταν στα ύψη και το πεπτίδιο κοιμόταν.  

Ένας καλός τρόπος λοιπόν για να ρυθμίσει κάποιος τη λειτουργία αυτών των ορμονών είναι να προγραμματίζει πολλά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα που θα του προκαλέσουν κορεσμό, μειώνοντας την ποσότητα του βραδινού γεύματος. Αν ο οργανισμός -και κατά συνέπεια και οι ορμόνες- μάθει σε αυτή την επανάληψη τότε μετά από κάποιο διάστημα θα μπει στο σωστό πρόγραμμα και θα μειωθεί το αίσθημα της πείνας τη νύχτα. Επειδή όμως κάθε αρχή είναι δύσκολη, ίσως τον πρώτο καιρό χρειαστούν κάποια μικρά τρικ για να μας κρατήσουν μακριά από την κουζίνα.

Πριν από δύο μήνες αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό το πρόγραμμα μιας και πολλά βράδια άνοιγα τα ντουλάπια και το ψυγείο, κατανάλωνα ό,τι έβρισκα μέσα και το επόμενο πρωί αισθανόμουν άσχημα έχοντας καούρες στο στομάχι και καθόλου ενέργεια για να αντιμετωπίσω την ημέρα που ξεκινούσε.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΙΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ

Αφέψημα από βότανα

Ανακαλύψτε το αγαπημένο σας βότανο και πιείτε το ζεστό ή κρύο όταν αυτή η αίσθηση της πείνας σας χτυπήσει την πόρτα.

Μπάρες δημητριακών

Τις πρώτες εβδομάδες που ακόμα δεν είχε συνηθίσει ο οργανισμός μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όταν πεινούσα τα βράδια, έτρωγα μία μπάρα δημητριακών αργά-αργά. Μετά από λίγο καιρό δεν τη χρειαζόμουν πλέον.