Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaLIFE

Το savoir vivre των μοντέρνων καιρών είναι εδώ

Dating, socialising, co-working. Γνωρίζεις τους σύγχρονους κανόνες ευγενικής συμπεριφοράς; Μαζέψαμε 40+1 tips που θα κάνουν τη ζωή όλων μας λίγο καλύτερη και θα μας βγάλουν από διλήμματα στις συναναστροφές μας.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

savoir vivre

Οι τρόποι με τους οποίους κοινωνικοποιούμαστε, βγαίνουμε ραντεβού, μετακινούμαστε και εργαζόμαστε δεν είναι οι ίδιοι όπως κάποτε. Πλέον φοράμε μάσκες, έχουμε ένα σωρό σόσιαλ μίντια να διαχειριστούμε, πολλές εφαρμογές γνωριμιών άρα και πολλά ραντεβού, airbnb για μεγάλες παρέες και ένα σωρό άλλα θέματα που μας βάζουν στη διαδικασία να λειτουργούμε πολλές φορές παρορμητικά και χωρίς να σκεφτόμαστε πρώτα τους άλλους. 

Από την άλλη, ίσως το παρακάνουμε με την ευγένεια σε σημείο να γινόμαστε θύματα των περιστάσεων και να μην περνάμε και τόσο καλά στο τέλος, βράζοντας στο ζουμί μας. Φυσικά, και στις δύο περιπτώσεις, όλο αυτό μπορεί να μας κάνει μαλλιά κουβάρια.

Συγκεντρώσαμε από τον ξένο τύπο και από συμβουλές φίλων 41 tips που ταιριάζουν στους μοντέρνους καιρούς και ίσως βοηθήσουν στο να αποφευχθούν στο μέλλον παρεξηγήσεις, καυγαδάκια, κουτσομπολιά και χαρακτηρισμοί για άκομψες συμπεριφορές. Όχι, δεν θα διαβάσεις για το πώς να ρουφάς τη σούπα σου ή ποιο μαχαίρι είναι για το βούτυρο και ποιο για το κρέας. Υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα, όπως ας πούμε πότε είναι ok να κάνεις ghosting μετά από ένα ραντεβού και πότε όχι.

Friends

01.
Μπορείς να ακυρώσεις
τα σχέδια για βραδυνή έξοδο που έχεις με κάποιον/α, αρκεί να το κάνεις μέχρι τις 2 μ.μ. Στις 2 μ.μ., υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για τ@ φίλ@ σου -αν το επιλέξει- να στείλει μήνυμα και να βρει άλλ@ συνοδό. Αυτό δεν ισχύει αν θέλεις να ακυρώσεις σε κάποι@ που μαγειρεύει για σένα, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να το πεις το προηγούμενο βράδυ. Επίσης εξαιρούνται θεάματα με εισιτήριο που δεν ακυρώνονται, αυτό θα πρέπει να το κάνεις τουλάχιστον δύο μέρες νωρίτερα και αν δεν βρεθεί κάποι@ να πάει στη θέση σου, να πληρώσεις το μερίδιό σου. Δεν αναφέρομαι βέβαια σε σοβαρές περιπτώσεις υγείας. 

02.
Δεν είναι ευχάριστο να χρησιμοποιείς τους φίλους
ως συμμάχους σε έναν καυγά με το άλλο σου μισό. Αν ξεκινήσετε μια διαμάχη ενώ βρίσκεστε με φίλους, αντιστάσου σε αυτή την παρόρμηση. Μη ζητάς υποστήριξη και μη ρωτάς αν έχεις δίκιο. Μπορείς να συνεχίσεις την κουβέντα με τη/τον σύντροφό σου, αλλά διακριτικά και χωρίς να μπλέξεις και τους υπόλοιπους σε αυτό. Εσύ μπορεί να έχεις εθισμό στην επιχειρηματολογία, αλλά δεν σου φταίνε οι άλλοι και δεν χρειάζεται να τους χαλάσεις τη διάθεση.

03.
Όταν σχεδιάζεις μια μάζωξη
, σπίτι σου ή έξω με φίλες ή φίλους και δεν θες να φέρουν και την/τον σύντροφό τους, απλώς πες ότι θες να είστε μεταξύ σας. Μην ντραπείς.

04.
Αν σχεδιάζεις ένα ταξίδι γενεθλίων
, στείλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να αισθάνονται όλες/οι  υποχρεωμένες/οι να έρθουν. Δεν μπορούν ή δεν θέλουν όλοι να πληρώσουν ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής στην Ουτρέχτη (συν διαμονή) για να γιορτάσουν τα 31 σου χρόνια. Πρέπει να τους βγάλεις από τη δύσκολη θέση.

05.
Όποιος/α από την παρέα έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο και κόπο
στον προγραμματισμό ενός ταξιδιού, μπορεί να αποφασίσει πρώτος/η σε ποιο δωμάτιο θα κοιμηθεί. Ναι, αυτό ισχύει είτε είναι single, είτε ζευγάρι. Η επιλογή δωματίων σε ένα Airbnb συνήθως γίνεται με έναν από τους δύο τρόπους: Ή ένα ζευγάρι αποκτά το μεγαλύτερο υπνοδωμάτιο, επειδή είναι ζευγάρι, αφήνοντας όλους τους άλλους να τσακώνονται για τα υπόλοιπα ή εντελώς αναρχοαυτόνομα πετάγεται ένα άτομο και λέει “δικό μουυυυυ”. Και μετά γίνεται μάχη. Πρέπει να συμφωνείτε πάντα εκ των προτέρων, ότι το αυτός/ή που διαχειρίστηκε όλο το πακέτο της οργάνωσης του ταξιδιού έχει την πρώτη επιλογή. Δεν είναι εύκολο να οργανώσεις τα πάντα, οπότε, αν έχεις κρατήσει έναν πιο παθητικό ρόλο σε όλο αυτό, είναι ένας καλός -και βασικά χωρίς κόστος- τρόπος για να δείξεις την εκτίμησή σου.

06.
Όταν είσαι με κάποιο φιλικό πρόσωπο στο σπίτι σου ή τα λέτε στο τηλέφωνο ή σε βιντεοκλήση, προσπάθησε να μη μιλάς διαρκώς στα κατοικίδιά σου και να μην έχεις μόνιμα την κάμερα στραμμένη σε αυτά. Επίσης φτάνει με τις αμέτρητες φωτογραφίες και βίντεο από το γατάκι σου (χωρίς υπονοούμενο), είναι χαριτωμένο, το καταλάβαμε, πόσες φορές να πούμε “ααααα τι γλυκούλιιιιι” πια;

07.
Αν ο/η φίλος/η σου αρχίσει να σου λέει μια ιστορία
που έχεις ήδη ακούσει, έχεις πέντε δευτερόλεπτα για να παρέμβεις με μία ατάκα όπως “αχ ναι πόσο αστείο” ή “πω, πω φρικτό, το ξέρω” ή “ναι το θυμάμαι που μου το είπες”. Αν δεν το κάνεις, τότε καλή τύχη. Πρέπει να ακούσεις όλη την ιστορία μέχρι το τέλος και να κάνεις σαν να την άκουγες πρώτη φορά. 

08.
Αν καλέσεις κόσμο σπίτι σου, καλό είναι να πεις σε όλους πόσο μεγάλη και ανοιχτή μάζωξη είναι. Αρχικά πρέπει να ξέρουν αν πάνε σε πάρτυ ή σε κάτι χαλαρό μεταξύ λίγων φίλων. Αν είναι κάτι χαλαρό λοιπόν με λίγα άτομα, πες και ποιοι θα είναι για να μην υπάρχουν δυσάρεστες συναντήσεις. Ίσως κάποιο άτομο να μην θέλει να έρθει αν είναι κάποιο άλλο συγκεκριμένο άτομο εκεί. 

09.
Στο σπίτι σου ισχύουν οι δικοί σου κανόνες για τον COVID. Τα παράθυρα ανοίγουν το χειμώνα; Υποχρεωτικό τεστ; Όλα αποδεκτά. Στο δικό σου σπίτι εσύ θέτεις τους κανόνες. Αντιστοίχως αυτό ισχύει και για άλλα πράγματα, όπως δεν θα καπνίζουμε ή θα καπνίζουμε. Αρκεί βέβαια να έχεις ενημερώσει από πριν. Μην τα μάθουν όλα όταν είναι ήδη εκεί. 

savoir vivre

10.
Αν σε καλέσει ένας κολλητός ή κολλητή
και στη στενή παρέα είναι ακόμα 2-3 άτομα, ρώτα ευγενικά αν τους έχει καλέσει και εκείνους, σαν υπενθύμιση, γιατί μπορεί να το έχει ξεχάσει ή πες “να πω και στ@ τάδε”; Από την άλλη, μην καλείς αυθαίρετα χωρίς να ενημερώσεις πρώτα, στο σπίτι του ατόμου που σε κάλεσε. Είναι άκομψο. 

11.
Αν χάσεις ή χαλάσεις κάτι που δανείστηκες, πρέπει να προσφερθείς να το αντικαταστήσεις. Αν δεν μπορείς να το αντέξεις οικονομικά, πες το και βρείτε μαζί έναν άλλο τρόπο να το ξεπληρώσεις.

Dating

12.
Ενώ βρίσκεσαι σε ένα πρώτο ραντεβού
, αν διαπιστώσεις ότι μιλάς πολύ, αναρωτήσου, “Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανα μια ερώτηση”; Δεν είπα να κρατάς απολογισμό ή να ανταλλάσσετε μεταξύ σας ερωτήσεις πέρα-δώθε σαν να είναι αγώνας τένις, αλλά δείξε ενδιαφέρον για το άλλο πρόσωπο, δεν βγήκες για να πουλήσεις τον εαυτό σου σε συνέντευξη για δουλειά.

13.
Μπορείς να πεις κάθε είδους ψέμα
για να εγκαταλείψεις ένα πρώτο ραντεβού στο οποίο περνάς άθλια. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να ανατρέψεις την κατάσταση, τότε καλύτερα να αποχωρήσεις πριν εκραγείς. 

14.
Ναι, μπορείς να κάνεις
ghosting μετά το πρώτο ραντεβού. Αν φύγεις και νιώσεις ότι δεν θες να ξαναδείς αυτό το πρόσωπο αλλά δεν σου βγαίνει να στείλεις μήνυμα και να πεις “ας το αφήσουμε καλύτερα”, δεν χρειάζεται να στείλεις τίποτα. Άστο να φύγει, να περάσει. Ένα ραντεβού ήταν. Αν όμως έχετε ανταλλάξει κάποια μηνύματα μετά το ραντεβού και έχεις αποφασίσει ότι δεν θες να ξαναβρεθείτε, τότε πρέπει να το πεις. Α, και αν κάνεις ghosting, μην εμφανιστείς ξανά σε κάποια στιγμή που νιώθεις μοναξιά.

savoir vivre

15.
Αν είσαι ενήλικο άτομο που βγαίνεις ραντεβού
, τότε οφείλεις να έχεις πάντα σπίτι σου προφυλακτικά και λιπαντικό. Προφυλακτικά και επάνω σου, δηλαδή, εκτός σπιτιού, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. 

16.
Μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή
για να χωρίσεις. Αν περιμένεις να περάσει μία σημαντική ημερομηνία (γενέθλια, γιορτή, Χριστούγεννα, εξετάσεις, κτλ) για να πεις σε κάποιο πρόσωπο ότι το απορρίπτεις, δεν δείχνει ευγένεια, δείχνει ότι το σχεδίαζες καιρό και περίμενες τη “σωστή” στιγμή. 

Socialising

17.
Όταν σε καλούν σε κάποιο επίσημο event
που έχεις κάνει RSVP και σου συμβεί κάτι τελευταία στιγμή και δεν πας (ή απλά γύρισες κουρέλι από τη δουλειά και δεν θες να σηκωθείς από τον καναπέ σου), ειδοποίησε με ένα μήνυμα ή ένα μαιλ. Ας το δουν και την επόμενη μέρα, δεν πειράζει. Δείχνει ευγένεια. 

18.
Αν έχεις γνωρίσει κάποι@ κάπου, κάποτε
και σε επόμενη συνάντηση σαφώς καταλαβαίνεις πως δεν θυμάται το όνομά σου, πες απλά, “Γεια, έχουμε γνωριστεί, είμαι ….”. Δείχνει ότι θυμάσαι αλλά βγάζεις και το άλλο πρόσωπο από τη δύσκολη θέση να ψάχνει πώς σε λένε. 

19.
Μη ρωτάς τον κόσμο
γιατί φοράει μάσκα. Αν η μάσκα τους σου προκαλεί άγχος, βάλε και εσύ μία. Αν η μάσκα τους σε εκνευρίζει, ξεπέρασέ το. Ίσως αναρρώνουν από μία βρογχίτιδα. Ίσως επισκέπτονται έναν ηλικιωμένο συγγενή την επόμενη εβδομάδα. Ίσως έχουν να κάνουν μία επέμβαση και πρέπει να προσέχουν. Ίσως νιώθουν άσχημα και φοβούνται. Ίσως έχουν COVID αυτή τη στιγμή! Δεν σε αφορά.

20.
Μη ρωτάς, με το που γνωρίζεις κάποιον,
ποια είναι η δουλειά του. Είναι ταξικό, αλλά και βαρετό. Δοκίμασε πρώτα τρία άλλα θέματα και άσε τη κουβέντα να το φέρει μόνη της.

21.
Μην περιγράφεις βιντεάκια
από το TikTok. Είναι πιο βαρετό από το να περιγράφεις όνειρα (ή να μιλάς στο κατοικίδιό σου).

22.
Όταν σου συστήνουν ένα διάσημο
πρόσωπο μην το παίζεις ανήξερος. Αν βρεθείς δηλαδή σε μία παρέα και γνωρίσεις τον Φοίβο Δεληβοριά, είναι λίγο χαζό να πεις ένα σκέτο “χάρηκα”. Μπορείς να πεις κάτι όπως “χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω, μου αρέσει η δουλειά σου”. Τώρα αν δεν σου αρέσει η δουλειά του, μπορείς να πεις “φυσικά ξέρω ποιος είναι ο Φοίβος, χαίρομαι πολύ”.

23.
Για να ξεφύγεις με χαριτωμένο τρόπο
από μια βαρετή συνομιλία, βάλε κι άλλους στην κουβέντα και φύγε διακριτικά όταν θα μιλάνε μεταξύ τους. Η ατάκες: “πηγαίνω στο μπάνιο” ή “πάω να πάρω άλλο ένα ποτό” δηλώνουν ξεκάθαρα ότι προσπαθείς να γλυτώσεις.

savoir vivre

24.
Μην ξεκινάς μια τηλεφωνική κουβέντα
που δεν έχει τελειωμό όταν βρίσκεσαι σε δείπνο. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου, πες απλώς ότι πρέπει να απαντήσεις σε κάτι, βγες δύο λεπτά έξω και μετά κλείσε το.

25.
Μην αποφασίζεις τι θα φας όταν φτάνεις
στο γκισέ, κάνοντας τον κόσμο πίσω να περιμένει και την υπάλληλο να αγχώνεται να τελειώσει γρήγορα. Ειδικά αν υπάρχει ουρά μπροστά σου μέχρι να φτάσεις, έχεις χρόνο να σκεφτείς τι θα παραγγείλεις. Η ουρά δεν βρίσκεται εκεί για να χαζεύεις στο κινητό σου ή να μιλάς με τους φίλους σου δίπλα. 

26.
Όταν βγαίνεις από ένα σινεμά,
μη μιλάς δυνατά για την ταινία που μόλις είδες. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να σε ακούσει να ανακοινώνεις τη μεγάλη ανατροπή ή την υπερβολική ερμηνεία ενός ηθοποιού. Ναι, οκέι, γενικά οι άνθρωποι πρέπει να αποδεχθούν ότι κάποια στιγμή θα πέσουν σε spoilers για την ταινία, αλλά όχι τρία λεπτά πριν τη δουν, περιμένοντας στην ουρά για να μπουν στην αίθουσα. Το ίδιο ισχύει και για το θέατρο.

27.
Δεν πειράζει να χρησιμοποιείς
τον COVID ως δικαιολογία για να ξεφύγεις από κάποιο κάλεσμα. Μας αξίζει να πάρουμε και κάτι θετικό από όλο αυτό που έχουμε περάσει!

28.
Μην σχολιάζεις το φαγητό των άλλων
. Δεν ξέρεις το τραύμα τους! Δεν γίνεται να πεις “βλέπω όλα στον ατμό” ή “του έδωσες και κατάλαβε”. Είναι παρεμβατικό, προσβλητικό και μπορεί να πληγώσει κάποιο άτομο με τροφικές διαταραχές ή ανασφάλειες και κατάθλιψη. Χαλάρωσε, δες τι κάνεις εσύ με το δικό σου πιάτο. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις αναστάτωση σε κάποι@.

29.
Μη ρωτάς “τι θες να σπουδάσεις” ένα έφηβο άτομο.
Μπορεί να εγείρει μια σειρά από επώδυνα θέματα που θα προτιμούσε να αποφύγει, συμπεριλαμβανομένης της αυτοεκτίμησής του και της οικογενειακής του κατάστασης. Αν όντως ενδιαφέρεσαι για το μέλλον του, μπορείς να ρωτήσεις: “Τι σκέφτεσαι για τη ζωή μετά το Λύκειο;” 

Co-Working

30.
Μπορείς να στείλεις email
, sms, DM οποιαδήποτε ώρα. Όλοι όσοι έχουμε smartphones, tablets κλπ., μπορούμε να τα απενεργοποιούμε, να τα βάζουμε σε λειτουργία πτήσης ή στο “Μην ενοχλείτε” και να βλέπουμε τα μηνύματα μας όταν εμείς θέλουμε. Δεν μας φταίνε οι άλλοι που στέλνουν το μήνυμα τη νύχτα, ίσως να είναι τόσο πιεσμένοι που μόνο τότε να βρήκαν χρόνο.

31.
Αν συνεργάζεσαι με κόσμο με τον οποίο δεν έχεις στενή
και άμεση συναδελφική σχέση που προϋποθέτει επικοινωνία με DM στα σόσιαλ μίντια, τότε ΜΗΝ στέλνεις DM στα σόσιαλ μίντια για δουλειά. Στείλε email. Μόνο αν δεν έχεις το email κάποιου ατόμου, μπορείς να στείλεις DM για να το ζητήσεις. Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα από το να σκάνε διάφορα μηνύματα στο Facebook ή στο Instagram για δουλειά.

savoir vivre

32.
Σε ένα εργασιακό video call,
είναι ευγενικό να έχεις ενεργοποιημένη την κάμερά σου και να μην είσαι το σκοτεινό παράθυρο στη γωνία. Αν πρέπει κάποια στιγμή να απομακρυνθείς από την κάμερα, ζήτα ευγενικά συγγνώμη και κάντο. Αρκεί βέβαια να μη βρίσκεσαι σε ένα γιοτ ή σε χλιδάτο εξωτικό θέρετρο όσο όλοι οι υπόλοιποι αγκομαχούν στα κουτιά τους. Σε αυτή την περίπτωση, πες ότι έχεις κακή σύνδεση και δεν γίνεται να ανοίξεις κάμερα. 

33.
Στην περίπτωση που έχεις όντως κακή σύνδεση
, απλώς γράψε αυτά που θες να πεις και σταμάτα να προσπαθείς να μιλήσεις στην κάμερα. Δεν σου φταίνε οι άλλοι να προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνουν τα σκόρπια φωνήεντα που ακούγονται. 

Social Media

34.
Αν ένα γραπτό μήνυμα
περιλαμβάνει πέντε γραμμές, προσπάθησε να μην στέλνεις την καθεμία σε ξεχωριστό μήνυμα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από ένα ασταμάτητο “μπλινγκ μπλινγκ”. Καλό θα είναι να τα γράψεις όλα σε ένα μήνυμα. Δεν θα συμβεί κάτι μαγικό όταν τα στέλνεις ξεχωριστά. Το πιο μαγικό που μπορεί να συμβεί είναι να βάλει τη συνομιλία στο αθόρυβο το άλλο πρόσωπο για να μη σε βρίσει. 

35.
Όταν απαντάς στο messenger
με ένα χεράκι αντί για “εντάξει” ή “οκ” και μερικές ακόμα λέξεις, μοιάζει σα να λες “ναι, άντε στο διάολο τώρα” θέλοντας να κόψεις την κουβέντα. Προσπάθησε να το αποφύγεις.

savoir vivre

36.
Ρώτα πριν στείλεις μια γυμνή φωτογραφία
με μήνυμα. Σε μια πλατφόρμα που ο σκοπός είναι να βρεις κάποιο άτομο για σεξ, όπως πχ. το Grindr, είναι επιτρεπτό, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να υπάρχει συναίνεση. 

37.
Τα καυτά κουτσομπολιά
πρέπει να λέγονται face to face ή σε τηλεφώνημα, ποτέ σε γραπτό μήνυμα. Αν (OMG) έχεις κάτι άγριο να μοιραστείς (δεν θα το πιστέψεις!) και απλώς (πλάκα κάνεις;!) ανυπομονείς (πεθαίνωωωω) να το μοιραστείς από κοντά (fuck), ξέρεις ότι προφανώς δεν είναι κάτι που πρέπει να γράψεις. Ένα γραπτό μήνυμα γίνεται πολύ εύκολα screenshot και μετά αυτό το screenshot μπορεί να πάει παντού. Δεν θες.

38.
Αν σου αρέσει κάτι που κάνει κάποιο φιλικό σου πρόσωπο
, προώθησέ το στο διαδίκτυο. Δείξε ότι κάνεις support. Δεν έχει σημασία αν δεν έχεις πολλούς ακόλουθους. Είναι μια όμορφη χειρονομία που διαρκεί 5 δευτερόλεπτα και μπορεί να κάνει πολύ χαρούμενο τ@ φίλ@ σου. 

39.
Από την άλλη, μην παρενοχλείς τους φίλους σου
(ή ακόμα χειρότερα, τους συναδέλφους σου) για να σε προωθήσουν στο διαδίκτυο. Είναι αγενές και μην ξεχνάς ότι κάποιοι δεν χρησιμοποιούν το ίντερνετ με αυτόν τον τρόπο. 

40.
Αν θες να δημοσιεύσεις μια γραπτή συζήτηση,
πρέπει πρώτα το άλλο άτομο να σου έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες. Δεν θέλουν όλοι να βλέπουν τις μούρες τους μεθυσμένες στο διαδίκτυο. Ναι;

__

41.
Και το πιο σημαντικό από όλα.
Το εξτραδάκι που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από καμία λίστα ευγενικής συμπεριφοράς, εις τους αιώνες των αιώνων: κάνουμε μπάνιο και φοράμε πάντα αποσμητικό όταν βρισκόμαστε με άλλους. Ιδίως μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Πάντα επίκαιρο και πάντα απαραίτητο. Και δυστυχώς καθόλου αυτονόητο.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.