Όταν γνωρίζω κάποιον άνθρωπο και αρχίζουμε και μιλάμε για διατροφή, 7 στις 10 φορές θα ακούσω πως “το κρέας μπορώ να το κόψω, τα τυριά όμως με τίποτα”. Αν και για να είμαι ειλικρινής στην αρχή δεν το καταλάβαινα και πολύ αυτό το επιχείρημα, μιας και δεν μου άρεσαν ποτέ τα τυριά και ακόμα θυμάμαι πως σαν παιδάκι όταν περνούσα μπροστά από ένα κατάστημα με τυροκομικά στη γειτονιά μου έκλεινα τη μύτη μου, κρατούσα την αναπνοή μου και περπατούσα όσο το δυνατό πιο γρήγορα γινόταν, παρόλα αυτά πλέον μπορώ να κατανοήσω γιατί συμβαίνει αυτό με τους περισσότερους ανθρώπους.

Γιατί οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στο τυρί

Αυτή η αλμυρή, παχιά γεύση που κάνει τα σάλια σου να τρέχουν, δεν είναι απλά κάτι τόσο ωραίο, όπως συνηθίζουν να λένε οι περισσότεροι. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Για την ακρίβεια, το τυρί είναι εθιστικό. Αυτό που βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη μας λαχτάρα γι αυτό ονομάζεται καζεϊνη. Ναι, το τυρί περιέχει καζεϊνη, όπως επίσης και θραύμαστα καζεϊνης, που ονομάζονται καζομορφίνη – ένα είδος οπιούχας χημικής ένωσης. Βασικά, η πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ενσωματωμένα μόρια οπιούχων. Όταν καταναλώνονται, αυτά τα θραύσματα συνδέονται με τους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου, με τους οποίους συνδέονται η ηρωίνη και άλλα ναρκωτικά. Σύμφωνα με γιατρούς, αυτά τα οπιούχα είναι τόσο δυνατά ώστε να σε κάνουν να θέλεις και άλλο και άλλο και άλλο.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει ως ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι τα μωρά (άνθρωποι, αγελάδες κλπ.) συνεχίζουν να θηλάζουν κατά τη βρεφική ηλικία, πράγμα που βοηθά στην επιβίωση του είδους. Αυτό βοηθά να εξηγήσουμε γιατί φαινόμαστε τόσο χαρούμενοι όταν θηλάζουμε και επίσης γιατί αισθανόμαστε τόσο καλά όταν τρώμε τυρί. Για να καταλάβεις, ένα φλιτζάνι γάλα περιέχει 7,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, το 80% της οποίας είναι καζεΐνη. Όταν μετατρέπεται σε τσένταρ, για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες πολλαπλασιάζεται 7 φορές, σε 56 γραμμάρια! . Βασικά, εάν το γάλα είναι κοκαΐνη, τότε το τυρί είναι το κρακ ξεκάθαρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com