Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Τhe Boat Apartment: Ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που θυμίζει καλοκαίρι όλο τον χρόνο

Το έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Urban Soul Project είναι εμπνευσμένο από τη ζωή στη θάλασσα, μοιάζει με ευρύχωρο ιστιοπλοϊκό ενώ ο σχεδιασμός του βασίζεται στην αναδιάταξη της τυπολογίας ενός τυπικού χώρου κατοικίας.
Φωτογραφίες: Kimberley Powell

Φανταστείτε ότι κατοικείτε όλο τον χρόνο σε ένα ευρύχωρο ιστιοπλοϊκό που δεν επηρεάζεται από τον καιρό της θάλασσας, σε έναν χώρο με χρώματα και καμπύλες που θυμίζουν τη ζωή εν πλω παρότι δεν είναι αρόδο αλλά βρίσκεται τοποθετημένο στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης.

Κι όμως, αυτός ο χώρος δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας μας ή κάποιο όνειρο επηρεασμένο από τα post-vacation blues, αλλά πρόκειται για ένα έργο με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Urban Soul Project που ολοκληρώθηκε το 2017.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εσωτερικού χώρου του διαμερίσματος που βαφτίστηκε “Τhe Boat Apartment” βασίζεται στην αναδιάταξη της τυπολογίας ενός τυπικού χώρου κατοικίας 80 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, ο χρήστης του διαμερίσματος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα επιπλέον άτομα, σε χώρους που προσφέρουν προσωρινή ιδιωτικότητα, αλλά σε μόνιμη βάση έχουν λιγότερο αυστηρά όρια.

Σ’ ένα τυπικό διαμέρισμα, βρίσκουμε το σαλόνι στη μπροστινή όψη που αντικρίζει το δρόμο, δύο δωμάτια στους πίσω χώρους ενώ οι λειτουργίες της κουζίνας και του μπάνιου τοποθετούνται στο κέντρο του χώρου.

Προκειμένου όμως να δημιουργηθεί το The Boat apartment, η πρωτύτερη διάταξη του διαμερίσματος έχει μετατραπεί. Στη θέση του παλιού, μπροστινού σαλονιού έχει διαμορφωθεί το κεντρικό υπνοδωμάτιο με walk-in closet και ιδιωτικό μπάνιο που κοιτάζει προς το κρεβάτι και το μπαλκόνι.

Τα δυο παλιά υπνοδωμάτια έχουν δημιουργήσει έναν ενιαίο χώρο που φιλοξενεί πλέον το σαλόνι και την κουζίνα. Κατά μήκος του μακρύ διαδρόμου, έχουν ενταχθεί χώροι και χρήσεις όπως βιβλιοθήκης/αναγνωστηρίου και ξενώνα. Τα όρια όλων αυτών των χώρων είναι κατασκευασμένα από διαφανές ή ημιδιαφανές γυαλί, προσφέροντας στους χρήστες ιδιωτικότητα ή κοινωνικότητα, ανάλογα με την περίσταση και την επιθυμία τους.

Θέτοντας σαν στόχο την ολοκληρωμένη προσέγγιση κάθε έργου, που συνδέει άμεσα τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με την υλοποίηση της κατασκευής σύμφωνα με τις αντίστοιχες κάθε φορά απαιτήσεις, το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project ιδρύθηκε το 2009 από τον Tάσο Γεωργαντζή και τον Κωνσταντίνο Φλώρο με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα διαθέτει γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο και η πολυπληθής ομάδα που στελεχώνει το γραφείο αποτελείται από αρχιτέκτονες, interior designers, πολιτικούς και ηλεκτρολόγους μηχανικούς, project managers, προκειμένου να προσφέρει την ολοκληρωμένη υπηρεσία σχεδιασμού στην οποία στόχευε εξαρχής.

Εκτός από το εντυπωσιακό διαμέρισμα που θυμίζει άνετο ιστιοπλοϊκό στο κέντρο μιας πόλης, μονοκατοικίες, κτίρια κατοικιών και γραφείων, ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα μαζικής εστίασης στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης -όπως στις Βρυξέλλες και στη Ζυρίχη- είναι μερικές από τις αρχιτεκτονικές μελέτες και κατασκευές που έχουν την υπογραφή του γραφείου Urban Soul Project.

Περισσότερες πληροφορίες για το  Urban Soul Project θα βρείτε εδώ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.