Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPONSORED

START Project στην Κυψέλη: Ένα ιστορικό κτίριο στην καρδιά της πόλης συναντά το μέλλον, ανοίγοντας τις πόρτες του στην ψηφιακή γνώση για όλους

Στο Κέντρο Ψηφιακού Πολιτισμού, 4.000 άτομα ανέπτυξαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες δωρεάν τον τελευταίο χρόνο.

Το οίκημα, όπου βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Ψηφιακού Πολιτισμού, στην Κάτω Κυψέλη, στέγαζε για πολλά χρόνια την οικογένεια της ηρωίδας της αντίστασης Λέλας Καραγιάννη. Κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής, λειτουργούσε και ως αρχηγείο της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», αρχηγός της οποίας ήταν η ίδια. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, μόλις έναν μήνα πριν την απελευθέρωση της χώρας, η Λέλα Καραγιάννη εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, μαζί με άλλους 58 αγωνιστές της Αντίστασης.

Αυτό το κτίριο-σύμβολο και ταυτόχρονα αρχιτεκτονικό στολίδι για την πόλη, αποτελεί, εδώ και ένα χρόνο, μια πολυπολιτισμική «κυψέλη» γνώσης, τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας και ανταλλαγής ιδεών. Σε μια Αθήνα που μετασχηματίζεται σε έξυπνη πόλη, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, το να μην μείνουν πίσω οι άνθρωποι αποτελεί ένα σύγχρονο στοίχημα. Στη σημερινή εποχή της πληροφορίας και των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, αυτό μεταφράζεται στο ότι όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής κατάστασης, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή γνώση. 

Αυτή ακριβώς η πεποίθηση βρίσκεται πίσω από το START Project, το πρόγραμμα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Social Innov, που τρέχει σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και με την υποστήριξη της Microsoft Hellas και το οποίο μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Στο START Project, όπου η εκπαίδευση προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας, έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά: Μέσα στο 2018 περισσότερα από 2.500 άτομα ανέπτυξαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, δωρεάν, συμμετέχοντας σε 250 workshops και μαθήματα, ενώ μέχρι και σήμερα 4.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Πρόκειται για κατοίκους της περιοχής, μαθητές, άνεργους, φοιτητές, ακόμα και συμμετέχοντες σε δράσεις άλλων ΜΚΟ.  Από αυτούς, οι μισοί συμμετέχοντες ήταν άνω των 50 ετών, γεγονός που ανέδειξε και έναν από τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος: την ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία, χωρίς διακρίσεις.

Οι άξονες των δράσεων, πολλοί: Από το Internet για αρχάριους για ηλικιακές ομάδες 55+, μέχρι την αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων για εύρεση εργασίας. Αλλά και από την εισαγωγή στη 3D εκτύπωση και τη ρομποτική, μέχρι συμβουλευτικά σεμινάρια ψηφιακών τεχνολογιών και επιχειρηματικότητας ή αναγνώρισης fake news.

Για τη χρονιά που διανύουμε, οι στόχοι είναι ακόμα υψηλότεροι. Θα δοθούν περισσότερα ψηφιακά εργαλεία προς μάθηση, με στόχο να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας. Στα σχέδια του 2019 περιλαμβάνονται επίσης η επέκταση λειτουργίας του προγράμματος και το βράδυ, το σχολείο Τεχνητής Νοημοσύνης και η Ημέρα Πρακτικής.

Το START πάνω από όλα  αποτελεί ένα παράδειγμα για το πόσα πολλά μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τολμηρές συμπράξεις. Δήμος, Microsoft, ΜΚΟ Social Innov συνεργάστηκαν αρμονικά, ο καθένας από την πλευρά του δουλεύοντας στο πιο βασικό κύτταρο της κοινωνίας – σε  μια γειτονιά! Εκεί συναντήθηκαν απευθείας με τους ανθρώπους της, άκουσαν τις δικές τους ανάγκες και τελικά μέσα από τα μαθήματα αυτά, καθημερινά οπλίζουν τους συμμετέχοντες με εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Χαρακτηριστική είναι η προσωπική ιστορία του κ. Γιώργου, ενός ανθρώπου που οι οικονομικές, επαγγελματικές,  προσωπικές δυσκολίες τον είχαν καταδικάσει σε ένα «κοινωνικό περιθώριο». Μέσα από σχεδόν μυθιστορηματικές συμπτώσεις, ο κ. Γιώργος παρακολούθησε τα μαθήματα και εκπαιδεύτηκε στο πρόγραμμα. Σταδιακά, αντέστρεψε τη πορεία της ζωής του και σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία του κτιρίου στην Κυψέλη, αλλά και ως εκπαιδευτής.

«Όταν ξεκίνησα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα να διδάξω.  Η ευκαιρία ήταν εξαιρετική, ξεπέρασα το πρώτο σοκ και μετά δεν ήθελα να σταματήσω. Το πρόγραμμα ήταν μία μεγάλη αναβάθμιση για τη ζωή μου. Δεδομένου ότι πέρασα αρκετά δύσκολα τα τελευταία χρόνια, εργασιακά, οικονομικά, σκέφτομαι πώς εάν δεν υπήρχε η συνεργασία της Social Innov με τη Microsoft,  εάν δεν ήταν ο Δήμος που αποδέχτηκε να φιλοξενήσει εδώ το πρόγραμμα, να ρισκάρουν όλοι μαζί για να δημιουργήσουν ευκαιρίες για εμάς,  μπορεί να μην την είχα αυτή τη θετική εξέλιξη.  Η προσωπική μου ιστορία μεταστράφηκε σε μία κοινωνική κατάσταση όπου παίρνω και δίνω εξίσου. Πέρα από την οικονομική απολαβή, δίνω γνώση και παίρνω ευχαρίστηση.»

Και συνεχίζει:

«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να μάθουν είτε για προσωπική τους χρήση, είτε για επαγγελματική. Υπάρχουν άνεργοι, υπάρχουν ηλικιωμένοι που νιώθουν απομονωμένοι. Βλέπουν όλον τον υπόλοιπο  κόσμο με τους υπολογιστές και αισθάνονται αποκομμένοι από ένα κοινωνικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας».

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από ποτέ, οι κάτοικοι του κέντρου φαίνεται ότι έχουν βρει το δικό τους πρόγραμμα για να προχωρούν μπροστά. Εξάλλου, αυτός είναι και ο σκοπός της τεχνολογίας, να ενδυναμώνει κάθε άνθρωπο, ξεχωριστά, προκειμένου να πετυχαίνει περισσότερα.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.