Για κάποιον σαν εμένα που οι ώρες που περνάει σε εξωτερικούς χώρους είναι απείρως περισσότερες από αυτές που περνάει στο σπίτι είναι το μάννα εξ ουρανού. Γιατί το δικό μου σαλόνι είναι η θέση του αεροπλάνου, οι αίθουσες αναμονής, τα πεζοδρόμια του πλανήτη – και κατά προέκταση η δισκοθήκη μου είναι το κινητό μου και το ηχοσύστημά μου τα ακουστικά μου. Από τότε που άρχισα να ταξιδεύω με μεγάλη (πολύ μεγάλη) συχνότητα έπρεπε να πάρω απόφαση ότι κάποια πράγματα της προηγούμενης μου ζωής θα έπρεπε αναγκαστικά να τα αφήσω πίσω. Ένα από αυτά ήταν η μουσική, που για έναν ορκισμένο μουσικόφιλο σαν κι εμένα ήταν μεγάλο πλήγμα. Έχω δοκιμάσει τα πάντα για να σώσω τη σχέση μου μαζί της. Όπως για παράδειγμα τα φορητά ηχεία τα οποία- κάποια από αυτά- έχουν μεν σοβαρή ποιότητα αλλά προϋποθέτουν ακινησία (εκτός κι αν θέλεις να μοιάζεις με χιπ-χοπερ στο Μπρούκλιν με το boombox στον ώμο εκεί κάπου στα 80ς). Έτσι στο τέλος πάντα καταλήγεις σε ημίμετρα -aka ένα ζευγάρια ακουστικά (“ψείρες” ή κεφαλής) με το volume στο τέρμα (με το κινητό να σε προειδοποιεί ότι είναι επικίνδυνο για τη ακοή σου να ακούς σε αυτή την ένταση) μπας και καταφέρεις να μειώσεις έστω ελάχιστα το…special appearance στις ηχογραφήσεις του κινητήρα του αεροσκάφους, των κουταλακίων που χτυπάνε το πιάτο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του μωρού που κλαίει μανιασμένα στο πίσω κάθισμα.

Μέχρι που φοράς αυτό το καλοσχεδιασμένο κομψό θαύμα. Και όλα γύρω σου σταματούν. Είναι κάπως σαν να έχεις ένα αόρατο τηλεκοντρόλ και να πατάς ένα pause στο περιβάλλον γύρω σου, ενώ ταυτόχρονα διακτινίζεσαι στο στούντιο όπου γίνεται το τελικό mixing ενός άλμπουμ ή σε ένα venue όπου μια μπάντα παίζει μόνο για σένα.

Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με την κορυφαία αυτή τη στιγμή ποιότητα στην εξουδετέρωση θορύβου που αναγάγει την ακρόαση σε άλλο επίπεδο. Τα 1000XM3 επωφελούνται από τον νέο HD επεξεργαστή εξουδετέρωσης θορύβου QN1, με απόδοση περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον προηγούμενο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναιρούν απλά τη μεταφορά ήχου (όπως το προηγούμενο μοντέλο ή όπως άλλα ακουστικά της αγοράς), αλλά ακυρώνουν και τους παρασκηνιακούς ήχους όπως τους ήχους στο δρόμο και τις ανθρώπινες φωνές. Διαθέτουν τη μαγική τεχνολογία Dual Noise Sensor, που αποτυπώνει τον περιβάλλοντα ήχο με διπλά μικρόφωνα και στη συνέχεια μεταφέρει τα δεδομένα του ήχου στον επεξεργαστή για να εξουδετερώσει τον θόρυβο. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μιλώντας για πτήσεις (που είναι αυτό που εμένα με «καίει» περισσότερο) τα 1000XM3 έχουν ένα επίσης καταπληκτικό χαρακτηριστικό. Είναι κάτι που λέγεται Atmospheric Pressure Optimizing και δίνει τη δυνατότητα στον επεξεργαστή της εξουδετέρωσης θορύβου να προσαρμοστεί ειδικά για ακρόαση σε μεγάλο ύψος, χρησιμοποιώντας αισθητήρες για να ανιχνεύσουν την ατμοσφαιρική πίεση γύρω σου και να βελτιώσουν την εξουδετέρωση θορύβου ανάλογα. Πόσο κουλ είναι αυτό;

Μετά βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς τι γίνεται όταν χρειάζεται να είσαι και λίγο alert – και όχι τόσο κλεισμένος στο μουσικό καβούκι σου. Υπάρχει η (προαιρετική) λύση του Adaptive Sound Control, στην ουσία μια λειτουργία που ανιχνεύει τη σωματική σου κατάσταση (στασιμότητα, κίνηση κλπ.) και ενεργοποιεί αυτόματα το αντίστοιχο mode ώστε να μπορείς να ακούς κάποιους σημαντικούς για την ασφάλειά σου θορύβους όταν περπατάς ή τις ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα όσο περιμένεις σε ένα σταθμό.

Επίσης χάρη στη λειτουργία Quick Attention μπορείς να ακούσεις τι συμβαίνει γύρω σου χωρίς να βγάλεις τα ακουστικά. Βάζεις απλά τη παλάμη σου πάνω στο εξωτερικό του δεξιού ακουστικού και σταματάς τη μουσική για όση ώρα χρειάζεσαι (μέχρι π.χ. να απαντήσεις στην αεροσυνοδό στο «αιώνιο» αεροπορικό ερώτημα coffee or tea). Αλλά και γενικά η εξωτερική πλευρά του δεξιού ακουστικού διαθέτει ένα touchpad με το οποίο μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις την ένταση, να αλλάξεις κομμάτι ή να απαντήσεις μια κλήση στο κινητό (μιλώντας φυσικά hands free).

Και μετά είναι ο ήχος. Γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε σημασία αν η ποιότητα του ήχου δεν ήταν κορυφαία (γιατί τότε θα μιλούσαμε για αυτά τα -συνήθως κόκκινα- ακουστικά που φοράνε όσοι δουλεύουν σε εργοτάξια με πολύ θόρυβο, τρυπάνια και τα ρέστα). Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις καλύτερες επιδόσεις στην κατηγορία τους. Πεντακάθαρος, κρυστάλλινος, ζεστός, «μεγάλος» ήχος με «χώρο» (όχι ο ξερός, μονοδιάστατος, «εγκλωβισμένος» ήχος που έχεις συνηθίσει) και μεγάλο γήπεδο στα μουσικά όργανα, στα εφέ και στις φωνές να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν με πιστότητα στην ηχογράφηση. Είναι όσο καλός που έχει ένα αρνητικό – ακούς μέχρι και τα λάθη της ηχογράφησης – ένα λάθος ακόρντο εδώ, ένα φάλτσο εκεί.

Για όσους το θέλουν και πιο «χοντρά» μιλάμε για ήχο υψηλής ανάλυσης με μονάδα οδήγησης 40mm, διάφραγμα από πολυμερή υγρών κρυστάλλων (LCP) το οποίο μπορεί να αναπαράγει ένα πλήρες εύρος συχνοτήτων έως και 40kHz. Επίσης ο επεξεργαστής εξουδετέρωσης θορύβου δεν προσφέρει μόνο εξουδετέρωση θορύβου, αλλά και εκπληκτική υψηλή ποιότητα ήχου με την επεξεργασία ηχητικού σήματος (Audio Signal Processing) 32-bit και τον συνδυασμό του DAC με τη λειτουργία ενισχυτή.

Σε συνδυασμό με τον νέο πιο λεπτό σχεδιασμό, το ψάλιδισμα του βάρους τους στα 254 γραμμάρια (σε βαθμό που σχεδόν ξεχνάς την ύπαρξή τους) και τις περισσότερες από 30 ώρες διάρκεια ζωής μπαταρίας – αλλά και την αναβαθμισμένη λειτουργία ταχείας φόρτισης που προσφέρει 5 ώρες αναπαραγωγής ασύρματα μετά από μόλις 10 λεπτά φόρτισης – έχουμε να κάνουμε με ένα εκπληκτικό all-around πακέτο και μια ολοκληρωμένη εμπειρία ακρόασης που θα σου αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ακούς μουσική. Και ας μην ακούς τι λένε οι άλλοι γύρω σου.