Categories: WELLNESS

Πάμε να διασκεδάσουμε… τρέχοντας; Γνωριμία με τους RuN PiSTOLS.

«Την περασμένη Πέμπτη, πήγα για τρέξιμο μαζί με μια καινούρια ομάδα», μου ανέφερε μια συνάδελφος πρόσφατα. «Πότε προλαβαίνεις να τρέχεις κιόλας;», τη ρώτησα γνωρίζοντας ότι εργάζεται ακατάπαυστα και, παράλληλα, είναι μητέρα ενός δεκάχρονου κοριτσιού. «Όλα συνδυάζονται. Και ξέρεις πόσο ωραία ήταν; Είχαμε και πολύ καλό προπονητή».

Ο Μιχάλης Καραγιώργος, λοιπόν, είναι μόλις 25 ετών. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου ξεκίνησε να ασχολείται με την κολύμβηση, έπειτα με το ποδόσφαιρο, αλλά, στη συνέχεια, τον κέρδισε το τρέξιμο. Συμμετείχε σε αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου, ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον αθλητισμό στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και, σήμερα, εργάζεται ως καθηγητής φυσικής αγωγής σε ιδιωτικό σχολείο και ως προπονητής στα προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι δικό του. «Στόχος ήταν να σχηματίσω μια ομάδα, η οποία θα έδινε το έναυσμα σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να γνωρίσουν το τρέξιμο, να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, ενώ εγώ θα πρόσφερα επαγγελματική καθοδήγηση», εξηγεί ο ίδιος. Και το όνομα; RuN PiSTOLS! «Αυτό προέκυψε, συνδυάζοντας τις δυο μεγάλες αγάπες της ζωής μου: To συγκεκριμένο άθλημα και τη ροκ μουσική. Τοποθέτησα, λοιπόν, τη λέξη “run” δίπλα στα ονόματα των καλυτέρων συγκροτημάτων και, μόλις έφτασα στους Sex Pistols, κατάλαβα ότι … είχα βρει το κατάλληλο», συμπληρώνει.

Ο προπονητής Μιχάλης Καραγιώργος, ιδρυτής των RuN PiSTOLS.

Οι «RuN PiSTOLS» δίνουν ραντεβού κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 19.30. Συναντιούνται στον σταθμό Ειρήνη και, στη συνέχεια, κατευθύνονται όλοι μαζί προς το ΟΑΚΑ. Εκεί, ακολουθεί προπόνηση μιας ώρας, η οποία περιλαμβάνει ζέσταμα με διατάσεις και δρομικές ασκήσεις, τρέξιμο ως το κύριο μέρος του προγράμματος, αποθεραπεία.

Στις προπονήσεις, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει οποιοσδήποτε επιθυμεί – είτε βρίσκεται σε αρχάριο επίπεδο, είτε σε προχωρημένο – και, μάλιστα, δωρεάν. Παράλληλα, η ομάδα παίρνει μέρος σε αγώνες, όπως στον Μαραθώνιο της Αθήνας, το «Run The Lake» στη Λίμνη Βουλιαγμένης, το «Urban Trail Run» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Θέλουμε να δίνουμε το “παρών” σε έναν αγώνα κάθε μήνα. Το έχουμε κατά νου και, σιγά-σιγά, θα το πετύχουμε».

Χαρακτηριστική τους κίνηση; Φυσικά τα χέρια σε σχήμα πιστολιού!

Το τρέξιμο είναι rock, ένα είδος “ψυχικής απελευθέρωσης”

Μέχρι σήμερα, οι «RuN PiSTOLS» έχουν συμπληρώσει έξι μήνες προπονήσεων και συμμετοχών σε αθλητικές δράσεις. Πόσο ευρεία απήχηση έχει καταφέρει άραγε να κερδίσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα; «Στη σελίδα της ομάδας στο Facebook έχουν εγγραφεί 614 μέλη, ενώ σε κάθε συνάντησή μας συγκεντρώνονται κατά μέσο όρο 20-25 άτομα όταν ο καιρός ευνοεί και 10-15 τις ημέρες με χαμηλότερη θερμοκρασία. Τώρα την άνοιξη, ο αριθμός όσων γυμνάζονται συστηματικά μαζί μας αυξάνεται και πάλι», απαντά ο Μιχάλης.

Στο μεταξύ, στις φωτογραφίες των social media, παρατηρώ ότι πολλοί συμμετέχοντες είναι κοντά στη δική του ηλικία. «Έρχονται και μεγαλύτεροι, ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους για να ασχοληθούν με ένα σπορ που τους ευχαριστεί. Η πλειονότητα των μελών μας είναι μεταξύ 25 και 45 ετών».

Το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αθλητική συνάντηση, πάντως, φαίνεται να παρουσιάζει ανοδική πορεία, καθώς όσοι μένουν πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού προσκαλούν φίλους και γνωστούς, με αποτέλεσμα η ομάδα να διευρύνεται. «Υπάρχουν και κάποιοι που, όπως συμβαίνει και στα γυμναστήρια, ξεκινούν με ενθουσιασμό, αλλά, μετά από μερικές προπονήσεις, εγκαταλείπουν την προσπάθεια και επιστρέφουν … στον καναπέ τους;», αναρωτιέμαι. «Ναι, υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό, όμως, δεν μας αποθαρρύνει».

Το όφελος από την ίδρυση των «RuN PiSTOLS» είναι διττό: O Μιχάλης αποκόμισε την εμπειρία της υλοποίησης μιας προσωπικής, δημιουργικής ιδέας, ενώ τα μέλη απέκτησαν τη δυνατότητα να αθληθούν συστηματικά υπό την επίβλεψη προπονητή για την αποφυγή τραυματισμών και χωρίς να επιβαρύνονται με οικονομικό κόστος.

Μάλιστα, στην στρεσογόνο εποχή που διανύουμε, ολοένα και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι το τρέξιμο αποτελεί έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο να ξεφύγουν, έστω και προσωρινά, από τα άγχη και τους προβληματισμούς της καθημερινότητας. «Βασικός στόχος της ομάδας, εξάλλου, είναι να περνάμε καλά», τονίζει ο ιδρυτής της. «Πέρα από την προπόνηση, έχουμε γίνει μια παρέα, νιώθουμε χαρούμενοι όταν συναντιόμαστε και, μερικά βράδια, βγαίνουμε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί».

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η συμμετοχή σε αγώνες, οι καινούργιες φιλίες και η μετατροπή της άσκησης σε ευχάριστη ασχολία έχουν ήδη επιτευχθεί. Επόμενοι στόχοι για τους «RuN PiSTOLS» είναι η αύξηση των μελών και των προπονητών τους, καθώς και το τρέξιμο σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Το κέντρο και, κυρίως, το Ζάππειο βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις τους. Προς το παρόν, όσοι ενδιαφέρονται να εντάξουν τον αθλητισμό στη ζωή τους, αλλά ακόμη δεν το έχουν καταφέρει, μπορούν να το δοκιμάσουν μαζί τους σε μία από τις επόμενες συναντήσεις τους στο ΟΑΚΑ. «Φορέστε αθλητικά και σας περιμένουμε», μας παροτρύνει ο Μιχάλης. «Και, ως προπονητής, υπόσχομαι να βγάλω στον καθένα τον καλύτερό του εαυτό».

Βρείτε τους σε Fb: RuN PiSTOLS και  Instagram: RuN PiSTOLS

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αλεξάνδρα Καστάνια