Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaGAMING

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κονσόλα που την έλεγαν Jaguar…

Atari Jaguar: η κονσόλα που ήταν μπροστά απ’ την εποχή της. Τόσο μπροστά που στο τέλος την έχασε και χάθηκε κι η ίδια.
Atari-Jaguar-Console-Set

Χειριστήριο με 17 πλήκτρα. 67 παιχνίδια όλα κι όλα. Πωλήσεις που υπολογίζονται κάτω από τα 250.000 τεμάχια. Τεχνολογία 64-bit όταν ο ανταγωνισμός «έπαιζε» στα 16 και ίσα που ξεκινούσε να ανακαλύπτει τα 32. Αυτό ήταν το Jaguar σε αριθμούς, η τελευταία κονσόλα και παράλληλα το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της άλλοτε κραταιής Atari, μιας εταιρείας συνώνυμο του gaming που στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ακόμα πάλευε να ξεπεράσει όσα της άφησε «κληρονομιά» το κραχ του 1983 στη βιομηχανία του gaming στις ΗΠΑ.

Το Jaguar λοιπόν ήρθε να διαδεχθεί το 1993 το παντελώς άγνωστο XEGS. Η Atari είχε ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της στο handheld gaming με το Lynx, την πρώτη φορητή κονσόλα με έγχρωμη LCD οθόνη, ωστόσο ήθελε όσο τίποτα να μπει στη «μεγάλη λίγκα», τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας, εκεί που κονταροχτυπιούνταν Nintendo και SEGA με την Panasonic να προσπαθεί να τους κλέψει μερίδιο με το 3DO. Ενώ λοιπόν SNES και Mega Drive έπαιζαν στα 16-bit, το Jaguar ήρθε να ταράξει τα νερά, προσφέροντας γραφικά 64-bit. Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών ήταν σαφώς ανώτερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Συνοδευόταν δε από ένα μάλλον αλλόκοτο χειριστήριο με τρία κύρια πλήκτρα (face buttons) και ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο το οποίο ναι μεν προϊδέαζε για μεγάλα πράγματα αλλά εν τέλει, το μόνο που κατάφερνε ήταν να προκαλεί κράμπες στα δάχτυλα.

Σαν σήμερα αλλά 22 χρόνια πριν, στις 15 Νοεμβρίου του 1993, η Atari αποφάσισε να ρίξει το Jaguar στη μάχη της αγοράς στις ΗΠΑ. Τα όσα προσδοκούσε εκείνη τη Δευτέρα, δεν είχαν καμία μα καμία σχέση με όσα εν τέλει αποκόμιζε από τη νέα της κονσόλα: ένα μεγάλο μηδενικό και μια ακόμα μεγαλύτερη τρύπα στα ταμεία της. Συμφωνίες με πολλές τρίτες εταιρείες δεν υπήρχαν εξ αρχής, οπότε η βιβλιοθήκη τίτλων του Jaguar ήταν περιορισμένη. Tempest 2000, Aliens vs. Predator, Wolfenstein 3D και Doom ήταν τα πιο επιτυχημένα του παιχνίδια. Όχι ότι κυκλοφόρησαν και πολλά εδώ που τα λέμε: με μόλις 67 διαθέσιμους τίτλους, το Jaguar αποτελεί μία από τις κονσόλες με το μικρότερο line up, χωρίς να φτάνει βέβαια το απόλυτο ρεκόρ των 22 παιχνιδιών του Virtual Boy της Nintendo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με τόσα λίγα videogames διαθέσιμα λοιπόν και με ένα χειριστήριο που άπαντες «έκραζαν», ο κόσμος μάλλον φυσιολογικά γύρισε την πλάτη στο Jaguar. Οι 250.000 πωλήσεις του ήταν ψίχουλα μπροστά στα 2 εκατ. 3DO, τα 9 εκατ. Saturn, τα 33 εκατ. Nintendo 64 και τα 102 εκατ. PlayStation. Τουλάχιστον χάρη στο Pippin της Apple και το Loopy της Casio, το Jaguar απέφυγε την τελευταία θέση στις πωλήσεις των κονσολών πέμπτης γενιάς… Το γεγονός αυτό βέβαια ουδόλως βοήθησε την Atari να ορθοποδήσει και τρία χρόνια μετά το λανσάρισμα της κονσόλας, η εταιρεία συγχωνεύτηκε άφραγκη ούσα με τη JTS Group, κατασκευάστρια σκληρών δίσκων. Το 1998, αυτή με τη σειρά της πούλησε καθετί σχετικό με την Atari στη Hasbro έναντι μόλις $5 εκατ..

Όσο για το Jaguar; Η Hasbro διέθεσε στο κοινό κάθε πατέντα του, κάνοντας έτσι τη χάρη στη homebrew σκηνή η οποία βρήκε ένα καινούριο «παιχνίδι» για να ασχολείται. Ορισμένοι δημιουργοί μάλιστα κυκλοφόρησαν χρόνια αργότερα τίτλους που ποτέ δεν είχαν εκδώσει για την κονσόλα, η οποία μάλιστα έκανε εκ νέου την εμφάνισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2001 προκειμένου να πουληθούν και τα τελευταία αποθέματα. Οι μήτρες της κονσόλας και των κασετών της αγοράστηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 από τον εκδότη του Retro Magazine, Μάικ Κένεντι, για τη δημιουργία μιας νέας, ρετρό κονσόλας.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.