GlassAndSex

Δεν έχουν περάσει και πολλές μέρες από τότε που μιλούσαμε για την απόφαση της Google να πάρει θέση κατά της πειρατείας σε ό,τι αφορά την παράνομη διακίνηση μουσικής, σειρών και ταινιών μέσω torrents, τροποποιώντας τον αλγόριθμό της και «χαντακώνοντας» τα sites που περιείχαν torrents, ύποπτα links και λοιπό παρεμφερές περιεχόμενο. Βλέποντας ότι το μέτρο όσο να ‘ναι αποδίδει, μετά τη μουσική βιομηχανία, στη Google απευθύνθηκε και μάλιστα ανοιχτά και εκείνη του πορνό! Σου λένε τα τζιμάνια, «γιατί η μουσική κι όχι εμείς; Μάνα δεν μας έκανε εμάς;» και εδώ που τα λέμε ένα δίκιο το ‘χουν.

«Η Google εξακολουθεί να μεροληπτεί κατά της βιομηχανίας ενηλίκων», ήταν η ειλικρινής τοποθέτηση της ηθοποιού Angela White, μια δήλωση που απεικονίζει πλήρως την αντιμετώπιση που τυγχάνει από τη Google η βιομηχανία του πορνό (άκου ‘κει «ενηλίκων»…). Κατ’ αρχάς όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως η οποία μάλιστα μόνο κερδισμένη βγήκε από τη διείσδυση του διαδικτύου. Φυσικά όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη μορφή πνευματικής ιδιοκτησίας, έτσι και εδώ οι απώλειες από την παράνομη διακίνηση του υλικού είναι σημαντικές και η επιθυμία των ανθρώπων της βιομηχανίας να υιοθετηθεί από πλευράς Google παρόμοια προσέγγιση με τη μουσική και τις ταινίες, μόνο λογική θεωρείται.

Το μεγάλο «αλλά» στην όλη υπόθεση έχει να κάνει με τη ντιπ για ντιπ υποκριτική στάση της Google η οποία ποτέ δεν είδε το πορνό με καλό μάτι. Να φανταστείτε, απαγορεύεται στις εταιρείες του χώρου να αγοράσουν διαφημιστικό χώρο μέσω της υπηρεσίας AdSense! Θα περίμενε κανείς ότι εν έτει 2014, μια εταιρεία πάνω στην οποία βασίζεται ουσιαστικά το σύμβολο της νέας εποχής (λέγε με ίντερνετ) δεν θα είχε τέτοια ταμπού. Όταν έχεις κάνει σημαία σου την καινοτομία, το λεγόμενο forward και out-of-the-box thinking, θα έπρεπε να ήσουν πιο «κουλ» σε ό,τι αφορά αυτού του είδους το περιεχόμενο. Αντιθέτως, η Google εξαντλώντας τον συντηρητισμό της, εξακολουθεί να βλέπει το πορνό σαν κάτι το απρεπές, που κάνει «τζιζ» και για το οποίο δεν χρειάζεται να μιλάμε ανοιχτά. Περίπου δηλαδή σαν κάτι το απαγορευμένο.

Αρέσει-δεν αρέσει, το ίντερνετ είναι τίγκα στην τσόντα. Ο καθένας μπορεί να τη βρει και θα τη βρει εφ’ όσον θέλει, οπότε τα στραβά μάτια που κάνει η Google, κατ’ αρχάς, είναι τουλάχιστον κωμική προσέγγιση. Από εκεί και πέρα, μολονότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό, η καταφυγή στη Google για καθετί στραβό μπορεί να συμβαίνει στο ίντερνετ κρύβει κινδύνους και παγίδες. Κάθε τέτοια ενέργεια ουσιαστικά αυξάνει την επιρροή και τη δύναμη της Google: δεν θα χρειαστούν και πολλές επαναλήψεις (του στυλ, κουτσοί-στραβοί στη Google για οτιδήποτε κινδυνεύει από την πειρατεία) μέχρι να της παραδώσουμε τα κλειδιά του ίντερνετ και μετά… τρέχα γύρευε.