google-76522_1280

Οι προσπάθειες των κολοσσών του ίντερνετ προκειμένου να χτυπήσουν και να εξαλείψουν την πειρατεία είναι γνωστές. Πρόκειται για φαινόμενο που πλήττει τις «παραδοσιακές» δυνάμεις της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, μιας που οι νεότερες βασίζονται πλήρως σε ψηφιακά αγαθά τα οποία μάλιστα διαθέτουν και δωρεάν, οπότε δεν διατρέχουν τέτοιον κίνδυνο. Η RIAA, η BPI και οι λοιποί φορείς που μάχονται την πειρατεία τον κυβερνοχώρο, βρήκαν ωστόσο σύμμαχο στις προσπάθειες τους, και τι σύμμαχο: η Google ανακοίνωσε πως τάσσεται κι αυτή ανοιχτά κατά της πειρατείας και στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον αγώνα των προαναφερθέντων φορέων, ετοιμάζεται να θυσιάσει ακόμα και την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων της!

Συγκεκριμένα, η Google τροποποιεί τον αλγόριθμό της κατά τρόπο τέτοιο που αποτελέσματα τα οποία παραπέμπουν σε «μυστήριες» ιστοσελίδες, μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να βρει περιεχόμενο με «πλάγιο» τρόπο, θα «πέφτουν» σημαντικά προς τα πίσω, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η προβολή που θα απολαμβάνουν και κατ’ επέκταση η ροή των επισκεπτών σε αυτές. Επιπλέον, σαν να μην έφτανε αυτό, η Google θα προωθεί σαν πληρωμένες καταχωρήσεις, εναλλακτικές υπηρεσίες, μέσω των οποίων οι χρήστες θα μπορούν να προμηθευτούν μουσική και άλλο multimedia περιεχόμενο όπως το Google Play και το Spotify –αλλά μυστηριωδώς όχι το YouTube…

Η Βρετανική Μουσική Βιομηχανία (British Phonographic Industry ή BPI) ζήτησε από τη Google την αφαίρεση 43,3 εκατ. αποτελεσμάτων τέτοιου τύπου μέσα στο 2013. Ο αντίστοιχος αμερικάνικος φορέας, η RIAA, ήταν στα 31,6 εκατ. για την ίδια περίοδο. Όσο για την ίδια τη Google, αφαίρεσε συνολικά περί τα 222 εκατ. αποτελέσματα και παραπομπές πέρυσι ακριβώς επειδή παραβίαζαν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας –χωρίς να μιλάμε βέβαια μόνο για μουσική.

Από τη μία δεκτό και θεμιτό το όλο μέτρο: RIAA και BPI, όσο κι αν δεν είναι αρεστές στο κοινό, επιδιώκουν να προστατέψουν την πνευματική τους ιδιοκτησία και η Google γνωρίζει ότι αν σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους, μόνο κερδισμένη θα βγει. Από την άλλη βέβαια δεν μπορεί κανείς να κάνει τα στραβά μάτια στην υποκρισία της κίνησης αφού φερ’ ειπείν είναι απόλυτα νόμιμη η αναπαραγωγή κομματιών μέσα από το YouTube που τυχαίνει να είναι και εντελώς δωρεάν. Εννοείται βέβαια πως ουσιαστικά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρη παραδοχή χειραγώγησης των αποτελεσμάτων της Google σε αναζητήσεις των χρηστών. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, σύμφωνοι, όμως μήπως όλο αυτό θα ήταν μια καλή αφορμή για να σταματήσουμε να πιπιλίζουμε την καραμέλα της «καλής και άγιας» Google. Όχι τίποτε άλλο αλλά το φωτοστέφανο σαν να τρεμοπαίζει πλέον…