PREVIEW_SCREENSHOT3_139401

Η σειρά Malicious με το μικρό αλλά φανατικό κοινό, γράφει τη δική της ιστορία στα συστήματα της Sony. Το πρώτο και ομώνυμο παιχνίδι της, κυκλοφόρησε το 2010 στο PS3 για να ακολουθήσει το sequel του, Malicious Rebirth στο PS Vita μια διετία αργότερα. Εν αντιθέσει με τα πρώτα δύο παιχνίδια της σειράς, το τρίτο μέρος της, Malicious Fallen κάνει την έκπληξη και κυκλοφορεί σε Ιαπωνία και Δύση σχεδόν την ίδια περίοδο –και όχι, ας πούμε, με δυο χρόνια καθυστέρηση. Τη δε παραγωγή του υπογράφει η Alvion, το γιαπωνέζικο στούντιο που πέραν των Malicious, έχει δουλέψει στα Bayonetta, το MadWorld, το Megal Gear Rising: Revengeance και το Anarchy Reigns.

Στο άκουσμα και μόνο των παραπάνω τίτλων, μια ιδέα για το κόνσεπτ του Malicious Fallen, θα πρέπει να τη σχηματίζετε. Πάμε όμως να δούμε δυο-τρία πραγματάκια.


Ένα δύσκολο παιχνίδι δράσης

Το Malicious Fallen κατ’ αρχάς, όπως και ο προκάτοχός του, «πατά» πάνω στο δημιουργηθέν gameplay, προσθέτοντας στο τέλος το δικό του. Τι εννοούμε; Ότι το παιχνίδι ξεκινά με το ήδη υπάρχον περιεχόμενο των δύο άλλων Malicious, συνεχίζοντας με το “brand new” υλικό μόλις αυτό τελειώσει! Από τη μία αυτό εξασφαλίζει την αντοχή του στον χρόνο, από την άλλη όμως ίσως να βάλει σε σκέψεις όσους έχουν παίξει κάποιο από τα πρώτα δύο παιχνίδια –και καθώς η σειρά στοχεύει κατά βάση στο niche κοινό της, αυτό ίσως να αποτελεί πρόβλημα. Το καλό εδώ βέβαια, είναι ότι οι δημιουργοί του φρόντισαν να δουλέψουν πάνω στο υλικό που είχαν στα χέρια τους, παρουσιάζοντας ένα σαφώς ανώτερο αποτέλεσμα: το framerate έχει «κλειδώσει» στα 60 fps, η κάμερα έχει βελτιωθεί, ο χειρισμός είναι ακριβέστερος ενώ και οι αντίπαλοι εφορμούν σε «μπουλούκια» αντί να περιφέρονται σκόρπιοι –θα επανέλθουμε σε αυτό.

malicious_fallen_3

Από πλευράς gameplay, το Malicious Fallen λοιπόν είναι ένας τίτλος που απαρτίζεται μονάχα από boss fights! Σοβαρά, κάθε πίστα είναι και μία τέτοια μάχη με τη διαφορά ότι δεν «βγαίνει» στα 4-5 λεπτά που πιθανώς να έχετε συνηθίσει σε άλλα παιχνίδια αλλά σε 30. Εδώ θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και μεθοδικότητα. Κάθε boss που έτσι κι αλλιώς είναι «τούμπανο» με όλη τη σημασία της λέξης, συνοδεύεται από minions τα οποία εσείς θα εξοντώσετε προκειμένου να συλλέξετε Aura, μια ουσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τις επιθέσεις σας ακόμα πιο δολοφονικές και να επαναφέρετε την υγεία σας. Αυτό το τελευταίο ίσως να αποδειχθεί ζόρικο, να ξέρετε, αφού στο Malicious Fallen αντί για την κλασσική «μπάρα υγείας» θα πρέπει να ‘χετε τον νου σας στο… πρόσωπο του πρωταγωνιστή –θα φτάσουμε και σ’ αυτόν.

Η δράση είναι τρίτου προσώπου και στη διάθεσή σας έχετε ένα καρέ επιθέσεων και μερικές ακόμα κινήσεις (dodge, block, άλματα κλπ). Εννοείται πως μπορείτε να συνθέτετε combos (εξ άλλου αυτά είναι που θα σας «λούσουν» με Aura) ενώ εξολοθρεύοντας αντιπάλους και bosses, θα εμπλουτίσετε το ρεπερτόριό σας με νέες κινήσεις και ικανότητες. Το κάθε αφεντικό απαιτεί και διαφορετική προσέγγιση, με τον βαθμό δυσκολίας να είναι κλιμακούμενος. Κάπου εδώ να σας προειδοποιήσουμε ότι το παιχνίδι είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Το tutorial καλύπτει μόνο τα βασικά και έτσι εσείς θα πρέπει να επιστρατεύσετε κάθε ψήγμα υπομονής που διαθέτετε προκειμένου να επιδοθείτε σε ένα “trial and error” μέχρι να δείτε τι δουλεύει και τι όχι.

ss_04_04

Για το σενάριο είπαμε;

Δεν είπαμε. Και ο λόγος που δεν είπαμε, είναι ότι το ίδιο το παιχνίδι δεν του δίνει κι ιδιαίτερη βαρύτητα. Το Malicious Fallen ακολουθεί τα γεγονότα του Malicious Rebirth που ακολουθούσε τα γεγονότα του Malicious. Αυτά σας εξηγούνται εν τάχει στην αρχή όμως από ‘κει και πέρα, θα επικεντρωθείτε στη δράση χωρίς να σας απασχολούν ιδιαίτερα τα γύρω-γύρω. Αν σώνει και ντε θέλετε να διαβάσετε για την ιστορία, ο πρωταγωνιστής είναι ένα πνεύμα στο οποίο έχει ανατεθεί η φύλαξη του κόσμου από τις δυνάμεις του κακού, μόνο που για να το κάνει αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσει πρώτα τα κομμάτια ενός κάποτε πανίσχυρου όπλου. Οι δυνάμεις αυτές είναι τα διάφορα bosses με τα οποία θα παίξετε ξύλο, μέχρι κάποια στιγμή να βρεθείτε μπροστά στον ίδιο τον Malicious. Ικανοποιημένοι;

Η περίπτωση του Malicious Fallen είναι ιδιάζουσα. Δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά σε εκείνους που αρέσκονται σε ιαπωνικά παιχνίδια δράσης (Bayonetta, Dynasty Warriors, Anarchy Reigns, MadWorld είναι μερικά καλά παραδείγματα). Διαθέτει αρκετά modes, τόσο offline όσο και online, ενώ περιλαμβάνοντας το περιεχόμενο των δύο προκατόχων του, εγγυάται πως ο παίκτης θα μείνει για καιρό απασχολημένος. Απαιτητικό μέχρι τελικής πτώσεως αλλά και πολύ ιδιαίτερο σε όλα του, το Malicious Fallen είναι ένας τίτλος που στοχεύει στους λίγους αλλά αν μη τι άλλο ξέρει πώς να τους ικανοποιήσει. Είστε ένας απ’ αυτούς;

http://youtu.be/_y5aB1zY84Q

#instareview: ιδιαίτερο σε όλα του, προσφέρει ακατάπαυστη δράση μέσα από τα γιγαντιαία boss fights του, μυρίζοντας… γιαπωνεζίλα από χιλιόμετρα!

Βαθμός δυσκολίας

malicious-fallen-vathmos-dyskolias-gamise-ta

Το Malicious Fallen είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Απαιτητικό στον χειρισμό, με ακατάπαυστη δράση και εχθρούς που θα σας βγάλουν την Παναγία. Αλλά θα το απολαύσετε, mind you. Εμείς σας προειδοποιήσαμε μια φορά.