Μέσα από την Popaganda έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο two-factor authentication, την επαλήθευση δύο βημάτων που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ο λογαριασμός σας σε κάποια υπηρεσία να πέσει σε χέρια τρίτου. Λέγεται έτσι διότι χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς τρόπους για να επαληθεύσει την ταυτότητα ενός χρήστη, συνδυάζοντας έτσι τον κωδικό πρόσβασης με ένα PIN που αποστέλλεται μέσω γραπτού μηνύματος, βιομετρικά στοιχεία (ίριδα, δακτυλικό αποτύπωμα), φωνή ή κάποια επιπρόσθετη κρυπτογραφημένη λέξη/φράση. Τι διασφαλίζει έτσι; Πως και να μάθει κάποιος τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν θα μπορεί να μπει στον λογαριασμό σας –τη στιγμή που εσείς θα ενημερώνεστε για την απόπειρά του, παίρνοντας έτσι επιπλέον μέτρα.


Το two-factor authentication λοιπόν, έκανε την εμφάνισή του και στο Instagram –ίσως να θυμάστε κάποιοι πως το είχαμε γνωρίσει λίγο καιρό πριν στο WhatsApp. Πώς θα το ενεργοποιήσετε προκειμένου να… διπλοκλειδώσετε έτσι τον λογαριασμό και τις φωτογραφίες σας; Ευτυχώς για εσάς, η διαδικασία είναι εύκολη αφού δεν απαιτεί παρά μερικά «κλικ» και ένα λεπτό από τον χρόνο σας –και πολύ λέμε!

Θα πατήσετε στο εικονίδιο με το γρανάζι στην επάνω δεξιά γωνία του προφίλ σας για να πάτε στα Options”. Από εκεί θα βρείτε το Edit Profile”, θα το πατήσετε και στο σχετικό πεδίο στην οθόνη που θα μεταφερθείτε, θα εισάγετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Αν το έχετε, απλά επιβεβαιώστε τον. Επιστρέψτε στα “Options” και λίγο κάτω από το “Edit Profile” θα βρείτε το Two-factor Authentication”. Ενεργοποιήστε την επιλογή Require security code” και εισάγετε τον κωδικό που θα λάβετε με γραπτό μήνυμα δευτερόλεπτα μετά. Το Instagram θα σας προμηθεύσει και με μια σειρά backup κωδικών σε περίπτωση που δεν είστε σε θέση να λάβετε γραπτά μηνύματα, οπότε κρατήστε τους με ένα screenshot για ώρα ανάγκης.

Αυτό ήταν! Ο λογαριασμός σας στο Instagram πλέον είναι ένα κλικ πιο προστατευμένος και εσείς έχετε μια σκοτούρα λιγότερη! Θυμηθείτε να ενεργοποιείτε όπου μπορείτε το two-factor authentication (προσφάτως η λειτουργία π.χ. προστέθηκε και στο PlayStation Network) για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να βρεθείτε κλειδωμένοι εκτός λογαριασμών σας.