o-CELLPHONE-ON-PLANE-facebook
 

Η ιστορία της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και γενικότερα των ηλεκτρονικών συσκευών εν μέσω πτήσεων είναι μια συνολικά πονεμένη ιστορία. Παλαιότερα απαγορευόταν η χρήση τους άνευ όρων: έμπαινε κάποιος σε αεροπλάνο, έκλεινε το κινητό και τέλος. Με το αιτιολογικό ότι τα σήματα που λάμβανε και έστελνε η κάθε συσκευή μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια της εκάστοτε πτήσης, τα κινητά τηλέφωνα ήταν πρακτικά άχρηστα μετά το check in. Στην πορεία αυτό άλλαξε καθώς οι συσκευές απέκτησαν airplane/flight mode στο οποίο απενεργοποιούνταν οι υπηρεσίες σύνδεσης σε δίκτυα, GSM και Wi-Fi, οπότε ως εκ τούτου και υπό αυτές τις συνθήκες, η χρήση τους ήταν δυνατή αλλά όχι κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Το αυτό άλλαξε και πάλι πριν μερικούς μήνες, όταν η Ε.Ε. απεφάνθη πως ήταν ασφαλής η χρήση κινητών καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ακόμα και κατά την απογείωση και την προσγείωση, φτάνει σε αυτά να ήταν ενεργοποιημένο το airplane mode. Την ίδια στιγμή βέβαια στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όχι μόνο δεν είχαν τέτοια κολλήματα αλλά εδώ και χρόνια προσέφεραν έναντι μικρού αντιτίμου τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω των συστημάτων που είχαν πάνω τους τα αεροσκάφη των εταιρειών. Η εν λόγω υπηρεσία παραμένει σταθερά ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των επιβατών, ιδίως εκείνων που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους: μέχρι πρότινος, βλέπετε, οι ώρες στο αεροπλάνο, ήταν συνήθως χαμένες ώρες δουλειάς τις οποίες τις «έβρισκαν» μπροστά τους στην πορεία.

Τα τελευταία μαντάτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (European Aviation Safety Agency ή EASA) έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα ακούγονταν –και ίσχυαν στις ΗΠΑ– καιρό τώρα: οι επιβάτες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κανονικά τα κινητά τους τηλέφωνα, δίχως την ανάγκη ενεργοποίησης του airplane mode. Βέβαια τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ίδιες οι εταιρείες καθώς εκείνες θα αποφασίσουν σε ποιον βαθμό θα αποδεχθούν τα νέα μέτρα: ορισμένες π.χ. μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με αυτή την πολιτική και έτσι να μην δώσουν στους επιβάτες τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εκείνοι τα κινητά τους στις πτήσεις τους. Υπολογίζεται ότι οι πρώτες εταιρείες που θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν πλήρως τα μέτρα θα προκύψουν σε περίπου ένα δίμηνο με τις «μεγάλες», British Airways και Lufthansa να δίνουν αγώνα δρόμου –αμφότερες θεωρούνται πρωτοπόρες στο ζήτημα.

Το θέμα είναι πως τα κινητά τηλέφωνα… απενοχοποιούνται επιτέλους, ρίχνοντας ένα ακόμα «φρούριο» που μερικά χρόνια πριν φάνταζε απόρθητο. Σιγά-σιγά οι εταιρείες προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου περνούν τον Ατλαντικό και προσεγγίζουν και τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων, η επόμενη πενταετία θα είναι κομβική όσον αφορά στις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα. Στην εποχή που τα πάντα έχουν γίνει «smart», ε, ήρθε η ώρα να το κάνουν και τα αεροπλάνα.