Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Πού βρίσκονται οι «ιντερνετικοί» κολοσσοί του κόσμου (και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα);

Σε ποιες χώρες έχουν την έδρα τους οι μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρείες παγκοσμίως; Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται και πόσα «καθαρίζουν»; Ούτε που φαντάζεστε…
siliconvalley-blogart

Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στη λίστα με τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο (τις λεγόμενες dot-com companies”, αυτές δηλαδή που η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων τους γίνεται online) είναι σε θέση να εξάγει ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Στοιχεία όπως το ότι προέρχονται από δύο χώρες όλες κι όλες, ότι κατά βάση έχουν να κάνουν με 3-4 τομείς της αγοράς και πως με δύο μόνο εξαιρέσεις, οι υπόλοιπες απασχολούν το πολύ πενταψήφιο αριθμό υπαλλήλων, αν μη τι άλλο λένε πολλά. Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω όμως, η λίστα:

pinakas

Πάμε τώρα σε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

  • Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που καταφέρνει να σπάσει την παντοκρατορία των ΗΠΑ έχοντας στη λίστα τρεις εταιρείες: τη JD.com, την Tencent και την Alibaba. Για να βρούμε τρίτη χώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην 11η θέση την οποία και καταλαμβάνει η ιαπωνική Rakuten (λιανεμπόριο) ενώ για την πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία, πάμε ακόμα πιο κάτω, στην 20η θέση με τη βρετανική ASOS.com (επίσης λιανεμπόριο).
  • Μακράν η… γονιμότερη περιοχή για «ιντερνετικές» επιχειρήσεις, αναδεικνύεται η Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Με τέσσερις εκπροσώπους στο top10 (Google – Μάουντεν Βιου, Facebook – Μένλο Παρκ, eBay – Σαν Χοσέ, Netflix – Λος Γκάτος) και οκτώ στην πρώτη 20άδα (επιπλέον: SalesForce.com – Σαν Φρανσίσκο, Yahoo – Σάνιβεϊλ, LinkedIn – Μάουντεν Βιου, Twitter – Σαν Φρανσίσκο), αποτελεί αδιαμφισβήτητα το απόλυτο “hub” για κάθε τέτοια εταιρεία.
20141217233936-you-want-move-startup-silicon-valley
  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) είναι το δημοφιλέστερο αντικείμενο ενασχόλησης των εταιρειών της λίστας μετρώντας τέσσερις παρουσίες (Amazon, JD.com, Alibaba, eBay). Ακολουθούν το ταξίδι (travel) και η κοινωνική δικτύωση (social) με δύο εκπροσώπους (Priceline Group, Expedia Inc. και Facebook, Tencent αντίστοιχα), ενώ η αναζήτηση (search) και η ψυχαγωγία (entertainment) καταλαμβάνουν από μία θέση (Google και Netflix κατ’ αντιστοιχία).
  • Η διαφορά μεταξύ 1ου και 10ου στη λίστα πάντως είναι χαώδης. Από τη μία έχουμε το Amazon των 230.000 υπαλλήλων, με τζίρο $107 δισ. το τελευταίο οικονομικό του έτος και χρηματιστηριακή αξία $259,2 δισ.. Από την άλλη συναντάμε την Expedia Inc. με τζίρο $6,67 δισ., 18.000 υπαλλήλους και χρηματιστηριακή αξία $11,87 δισ..
  • Μόλις μία εταιρεία έχει ιδρυθεί μετά το 2000: το Facebook (2004)! Όλες οι υπόλοιπες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους την περίοδο 1994-1999. Η μεγαλύτερη όλων είναι η Amazon που μετρά 21 χρόνια ζωής, έχοντας ιδρυθεί επίσημα στις 5 Ιουλίου του 1994.
  • Οι μισές εταιρείες της λίστας έχουν εκπροσώπους στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου σύμφωνα με το Forbes! Η Amazon έχει τον ιδρυτή και δ/ντα σύμβουλό της, Τζεφ Μπέζος στο Νο.5 με περιουσία $50,4 δισ., ενώ το Facebook ακολουθεί με την 6η θέση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ (περιουσία $47,7 δισ.). Το δίδυμο των ιδρυτών της Google, Λάρι Πέιτζ και καταλαμβάνουν τις θέσεις 12 και 14 με περιουσίες $37 δισ. Σεργκέι Μπριν και $36,1 δισ. αντίστοιχα ενώ στο Νο.32 συναντάμε τον Τζακ Μα, ιδρυτή και πρόεδρο της Alibaba με «προίκα» $22,4 δισ.. Την 43η θέση, τέλος, καταλαμβάνει ο εκ των ιδρυτών της Tencent, Μα Χουατένγκ, με περιουσία που αποτιμάται στα $18,3 δισ..
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.