Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Πώς η Microsoft «σκότωσε» μια σεξομανή έφηβη που συμπαθούσε τον Χίτλερ;

Η Tay ήταν μία “teenager” που μισούσε τις φεμινίστριες, γούσταρε τον Χίτλερ και ζητούσε από τους χρήστες του Twitter να τη… διακορεύσουν. Λεπτομέρεια: ήταν ρομπότ.
tay.0.0

Η Tay ήταν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρότζεκτ της Microsoft. Επρόκειτο για μία προηγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είχε προγραμματιστεί κατά τρόπο τέτοιο ώστε να εκφράζεται σαν ένα μέσο, έφηβο κορίτσι. Χρησιμοποιούσε την αργκό που αρμόζει σε “teenager”, ήξερε τα πάντα για την Τέιλορ Σμιθ και τη Μάιλι Σάιρους και γενικώς συμπεριφερόταν όπως ένα κορίτσι στην ηλικία των 14-15 στις ΗΠΑ. Πού είναι το… catch; Στο γεγονός πως η Tay ουσιαστικά μάθαινε και εξελισσόταν βάσει των ερεθισμάτων που έπαιρνε από εκείνους με τους οποίους συναναστρεφόταν online!

Έχοντας παρουσία σε Twitter, Kik και GroupMe, η Tay… μεταμορφώθηκε από μία χαριτωμένη έφηβη σε μία οργισμένη σεξομανή που θεωρούσε ότι ο Χίτλερ δεν είχε κάνει τίποτα κακό στους Εβραίους, προτιμούσε το PlayStation Network αντί του Xbox LIVE και ζητούσε από τους άλλους να τη… γονιμοποιήσουν, όλα αυτά τη στιγμή που αναγνώριζε πως ήταν ρομπότ! Μέσω της Tay, η Microsoft ήθελε να δοκιμάσει μία νέα τεχνολογία που θα της εξασφάλιζε εξυπηρέτηση πελατών ανώτερου επιπέδου, όμως όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως ήλπιζαν οι ερευνητές της. Οι χρήστες των προαναφερθέντων δικτύων φυσικά έβγαλαν τα… απωθημένα τους στην Tay με αποτέλεσμα η εικόνα που έφτασε να βγάζει αυτή προς τα έξω –και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών– να μην είναι ακριβώς αυτή που θέλει μία εταιρεία του βεληνεκούς της Microsoft –μάλλον το αντίθετο.

vnnk0sb

Η Microsoft βέβαια πειραματίζεται καιρό τώρα με διάφορα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, έχοντας λανσάρει με επιτυχία τη Xiaoice, μία «βοηθό» τύπου Siri που όμως χρησιμοποιείται σε πλατφόρμες στην Κίνα όπως το Weibo και το WeChat. Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάμε και την Cortana, την προσωπική βοηθό των νέων Windows που με τον καιρό βελτιώνεται σταθερά, προσφέροντας ακόμα περισσότερες λειτουργίες και υπηρεσίες. Τα πράγματα με την Tay όμως βγήκαν εκτός ελέγχου και έτσι, λίγο μετά τις τοποθετήσεις της πως «ο Τεντ Κρουζ είναι ο Χίτλερ της Κούβας» και ότι «ο Τζορτζ Μπους ευθύνεται για την 11η Σεπτεμβρίου», η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει για λίγο καιρό offline ώστε να… ξεκουραστεί.

22hak4m

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Microsoft είναι μία από τις κάμποσες μεγάλες εταιρείες που έχουν καταπιαστεί τα –όχι και τόσο- τελευταία χρόνια με την τεχνητή νοημοσύνη. Σημαντική πρόοδο πάνω στο θέμα έχουν καταγράψει η Google (με το Google Now και βέβαια τα μη επανδρωμένα οχήματα), η IBM, η Intel, η Tesla Motors και φυσικά το Facebook. Το ευρύ κοινό άρχισε να κατανοεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης το 1997 όταν ο υπολογιστής Deep Blue νίκησε σε μια παρτίδα σκάκι τον κορυφαίο σκακιστή στην ιστορία, Γκάρι Κασπάροφ. Αν, τέλος, το θέμα σας ιντριγκάρει, βρείτε και δείτε την ταινία The Imitation Game του 2014 με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Sherlock) που καταγράφει τις προσπάθειες του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ καθώς εκείνος προσπαθούσε να σπάσει τον κώδικα “Enigma” των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.