«Είδα νέα άτομα, νέους ανθρώπους να μας μιλούν για το πώς δουλεύει μια τόσο μεγάλη εταιρία σε όλον τον κόσμο, παιδιά που ήταν πολύ «μπροστά» και σε καλές θέσεις μέσα στην εταιρία, εντυπωσιάστηκα. Αυτό το πολύ καλό κλίμα μου δίνει όρεξη να συνεχίσω κι εγώ τις σπουδές μου. Γιατί υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα, αυτό κατάλαβα. Και όταν επισκεφτήκαμε το διανεμητικό κέντρο, πίσω από όλα αυτά τα συστήματα logistics είδα πάλι νέα άτομα να οδηγούν όλη αυτή την επιχείρηση, να είναι ενεργά, να προσπαθούν να βελτιώνουν τις συνθήκες και τις τεχνικές, να μην εφησυχάζουν».  Ο Ανδρέας, σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ήταν ένας από τους 50 φοιτητές του ΕΜΠ που συμμετείχαν στην ολοήμερη εκπαιδευτική δράση, που διοργάνωσε η P&G.

Μέσα σε μια σχεδόν ημέρα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν παρουσιάσεις για την ιστορία και τη λειτουργία της P&G, συζήτησαν με έμπειρα στελέχη σε ομάδες για το επαγγελματικό τους μέλλον και φυσικά ρώτησαν οτιδήποτε θα ήθελαν να ρωτήσουν ένα στέλεχος μιας τόσο μεγάλης εταιρίας. Η δράση αυτή φέρνει τους φοιτητές κοντά στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων. Είναι μια διαδικασία γεφύρωσης της θεωρίας με την πράξη, όπου ανταλλάσσεται γνώση, εμπειρία, ιδέες και ενέργεια. Τo workshop που ξεκίνησε από το πρωί στα γραφεία της P&G στο Μαρούσι, κατέληξε σε στρογγυλά τραπέζια, χωρίς τυπικότητες. Το κλίμα γρήγορα ζεστάθηκε και οι ερωτήσεις έπεφταν η μια μετά την άλλη. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως γύρω από την προετοιμασία για το σωστό βιογραφικό και τη συνέντευξη, ζητήματα αρκετά σημαντικά για όσους ετοιμάζονται να βγουν δειλά-δειλά αλλά με πολλά όνειρα, φρέσκια γνώση και πολλή όρεξη, στην αγορά εργασίας. 

Η Ελένη σπουδάζει Χημικός Μηχανικός και ήδη έχει μπει σε mood σχεδιασμού του εργασιακού μέλλοντός της: «Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα μιλώντας με τους ανθρώπους της P&G, ειδικά για το πώς θα στήσουμε το βιογραφικό μας, κάτι που με καίει, όλους μας δηλαδή. Αισθάνομαι ότι πήρα εξαιρετικά tips για το κομμάτι της συνέντευξης και πώς να αναδείξω στο CV  μου τα στοιχεία που έχουν αξία».

Το highlight της ημέρας για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου ήταν τι άλλο; Η επίσκεψη στο διανεμητικό κέντρο της P&G στον Ασπρόπυργο. Η πρότυπη μονάδα, η καλύτερη της P&G σε όλη την Ευρώπη, άνοιξε τις πόρτες της ειδικά για τους φοιτητές του ΕΜΠ. Το πρώτο πράγμα που προσέχει κάποιος στην εγκατάσταση που καλύπτει πολλά στρέμματα, είναι η τάξη και η εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας. Δεν είναι τυχαίο ότι το διανεμητικό κέντρο μετράει 1.600.000 ώρες χωρίς το παραμικρό ατύχημα! Εκεί εργάζονται 60 άτομα και εξυπηρετούν 1.300 παραγγελίες κάθε μήνα με 1.000 κωδικούς προϊόντων που φτάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και κατ’ επέκταση, σε κάθε σπίτι. Εντυπωσιακοί αριθμοί αλλά εκείνο που είχε σημασία για τους 50 φοιτητές ήταν το «πώς συμβαίνει όλο αυτό;». Οι διαδικασίες, τα συστήματα, τα logistics, οι ρυθμοί, ο συγχρονισμός, όλα όσα κάνουν αυτό το μεγάλο κέντρο να δουλεύει ρολόι και να αποτελεί το καμάρι τόσο των εργαζομένων όσο και της P&G, σε όλη την Ευρώπη.

«Η πιο σημαντική φάση για μένα ήταν στον Ασπρόπυργο που είδα πώς λειτουργούν όλα τα logistics, ήταν κάτι που δεν φανταζόμουν. Αλλιώς το είχα στο μυαλό μου και αλλιώς το είδα, τρομερές εγκαταστάσεις, άψογη συνεργασία και τεχνολογία. Όταν ακούμε τίτλους, όταν διαβάζουμε για συστήματα, αλλιώς τα φανταζόμαστε και είναι πολύ χρήσιμο να τα βλέπουμε στην πράξη. Όταν μπαίνεις μέσα στην εταιρία, μέσα στην παραγωγική διαδικασία και βλέπεις πώς είναι πραγματικά, αποκτάς μια άποψη καλύτερη, αποκτάς την πρακτική αίσθηση της δουλειάς» μας λέει ο Ανδρέας.

Οι φοιτητές του ΕΜΠ ενημερώθηκαν για τις τεχνολογικές καινοτομίες που δοκιμάζονται πιλοτικά πρώτα στον Ασπρόπυργο και διατίθενται έπειτα σε άλλα κέντρα της P&G στο εξωτερικό αλλά και για τις βέλτιστες τεχνικές ανα-συσκευασίας και τοποθέτησης των προϊόντων στα φορτηγά, για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των οχημάτων στον δρόμο και τη διασφάλιση 30 τόνων διοξειδίου του άνθρακα από το περιβάλλον. Όλη η ημέρα αποτυπώθηκε σε ένα βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ.

Είναι η τρίτη χρονιά που στο πλαίσιο του προγράμματος της P&G «Μαζί χτίζουμε το μέλλον σου» ήρθαν κοντά στην εταιρία οι φοιτητές της χώρας. Με σειρά δράσεων όλο το χρόνο η P&G ανοίγει τις πόρτες  της στο ελληνικό ταλέντο θέλοντας να δώσει εφόδια στις νέες και τους νέους που έχουν διάθεση για μάθηση και προσωπική βελτίωση. Για τις δράσεις αυτές μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα της P&G στο Linkedin στον σύνδεσμο.