Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Εξοικονόμηση ενέργειας με μικρές καθημερινές κινήσεις

Μια λίστα με έξυπνες πρακτικές που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε τις συσκευές σας ή να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας.
Φωτογραφίες: Pexels
Εξοικονόμηση ενέργειας

Το έχουμε πάρει πια απόφαση ότι η ενέργεια θα ακριβαίνει, νομοτελειακά, όλο και περισσότερο. Και ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο η ακρίβεια που πρέπει να μας προβληματίζει, είναι και το περιβάλλον. Είναι πια επιτακτική η ανάγκη να προσαρμοστούμε σε πρακτικές χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι η πράσινη παραγωγή να καταφέρει να σκαρφαλώσει ψηλά στο βάθρο των πηγών ενέργειας (και επειδή στο ενδιάμεσο – και ελπίζουμε προσωρινά – ενεργοποιούνται ρυπογόνες πηγές ενέργειας που νομίζαμε ότι είχαμε αποχαιρετήσει).

Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες είναι σημαντικές για την τσέπη μας και μας φέρνουν, ταυτόχρονα, πιο κοντά στην αλλαγή της συνολικής συνειδητότητας, της δικής μας και των ανθρώπων γύρω μας, για το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον και τη συμβολή μας στην κλιματική κρίση. Υπάρχουν πλήθος πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα, μπορούμε να στύβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη χειρός αντί τον ηλεκτρικό, να βγάζουμε το φαγητό από το ψυγείο μισή ώρα πριν το ζεστάνουμε ή να κατεβάζουμε τα σκουπίδια την ώρα που φεύγουμε από το σπίτι για να μειώσουμε τα δρομολόγια του ασανσέρ.

Όσο αφορά σε πιο ενεργοβόρες συνήθειες, η παρακάτω λίστα αποτελείται από βασικές πρακτικές που βοηθάνε στην εξοικονόμηση ενέργειας, πέρα από δραστικές λύσεις της αλλαγής συσκευών και της ενεργειακής αναβάθμισης ενός σπιτιού.

εξοικονόμηση ενέργειας

Φωτισμός

Αλλάζουμε τους λαμπτήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α, Α+ ή Α++). Οι λαμπτήρες LED προσφέρουν τεράστια οικονομία έως και 80% και με πολύ καλύτερη ποιότητα φωτισμού. Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων, πριν αγοράσετε λαμπτήρες LED εξοικειωθείτε με τη μέτρηση σε βαθμούς kelvin της θερμότητας του φωτός που εκπέμπουν – με άλλα λόγια, το «χρώμα», αν είναι λευκό, υπόλευκο, υποκίτρινο ή κίτρινο. Για τους χώρους του σπιτιού, αποφύγετε το λευκό και προτιμήστε κάτι ανάμεσα στους 2500ο K και 3500ο K (όσο πιο ψηλά τόσο πιο λευκό το φως).

Θέρμανση

  • Σε περίπτωση κεντρικής θέρμανσης, διατηρούμε τον θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία, αποφεύγοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις καθώς αυτές οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.
  • Σε περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης αποφεύγουμε να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Για κάθε επιπλέον βαθμό πάνω από αυτό το όριο, σπαταλάμε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια – και χρήματα.
  • Καθαρίζουμε τον λέβητα και συντηρούμε τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης κατά διαστήματα και ανάλογα με το είδος του χρησιμοποιούμενου καυσίμου. Έτσι επιτυγχάνουμε τη μέγιστη απόδοση και εξασφαλίζουμε την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης.
  • Αν για τη θέρμανση πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε κλιματιστικό και άλλες συσκευές (όπως θερμοπομποί, ηλεκτρικά σώματα, αερόθερμα κ.α), προτιμάμε το πρώτο. Για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης ενός δωματίου, είναι προτιμότερη η χρήση σύγχρονων κλιματιστικών μονάδων τεχνολογίας inverter. Αυτές, για το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα, καταναλώνουν τουλάχιστον τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με τις ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές
  • Ρυθμίζουμε την κλιματιστική μονάδα σε θερμοκρασία 20o C τον χειμώνα. Για κάθε βαθμό μείωσης του θερμοστάτη του κλιματιστικού, εξοικονομούμε 7-10% στην κατανάλωση ρεύματος.Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βρείτε τη σωστή ρύθμιση χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επαναπαύεστε στην ένδειξη πάνω στο κλιματιστικό ή στον θερμοστάτη. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.
Εξοικονόμηση ενέργειας

Πώς να αποφύγουμε απώλειες στη θέρμανση

  • Σφραγίζουμε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτική ταινία.
  • Κατά τις νυχτερινές ώρες κλείνουμε τα πατζούρια, αλλά και τις κουρτίνες, για να περιορίσουμε τις θερμικές απώλειες. Οι κλειστές κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%.
  • Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα, και δεν τοποθετούμε έπιπλα μπροστά από αυτά, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
  • Τοποθετούμε ανακλαστικά πλαίσια στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα, ώστε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια που διαχέεται μέσω της τοιχοποιίας.
  • Αξιοποιούμε την ηλιακή ακτινοβολία τις χειμωνιάτικες μέρες για να θερμάνουμε το σπίτι μας, αφήνοντας τον ήλιο να «μπαίνει» στο σπίτι από τα νότια παράθυρα.
  • Αν έχουμε τζάκι, πρέπει η καμινάδα να είναι κλειστή από το κλείστρο της όταν δεν το χρησιμοποιούμε.
  • Και φυσικά, δεν αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας των θερμαντικών και κλιματιστικών σωμάτων. 

Ηλεκτρονικές συσκευές

Κλείνουμε τις συσκευές από τον διακόπτη τους και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί τότε λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Οι συσκευές σε κατάσταση stand-by καταναλώνουν συνολικά ποσοστό 5% – 15% της συνολικής ετήσιας ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης.

Ψυγείο

Όταν μαζεύει πάγο, το ψυγείο μας καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, αν παρατηρήσουμε πάγο στα τοιχώματα, διευκολύνουμε τη λειτουργία του ψυγείου κάνοντας απόψυξη.  

Οι ιδανικές θερμοκρασίες του ψυγείου για τη βέλτιστη αναλογία απόδοσης και εξοικονόμησης είναι  3o C έως 5ο C για την ψύξη και -18ο C για την κατάψυξη.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Μαγείρεμα

  • Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στα μάτια της κουζίνας. Όταν η βάση του σκεύους είναι 1- 2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, κάνουμε σπατάλη θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20 – 30%. 
  • Η χύτρα ταχύτητας βοηθάει να εξοικονομήσουμε 30-60% ηλεκτρικό ρεύμα – και 80% χρόνο για κάθε μαγείρεμα.
  • Ελέγχουμε το φαγητό στον φούρνο από το παραθυράκι, γιατί κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου χάνεται το 20% της θερμότητας.
  • Κλείνουμε την εστία ή τον φούρνο λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
  • Δεν χρησιμοποιούμε τον φούρνο για να ζεστάνουμε μια μερίδα φαγητό. Ο φούρνος είναι πολύ πιο ενεργοβόρος από την εστία ή τα μικροκύματα.

Πλύσιμο ρούχων

Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία. Συχνά οι 30ο είναι αρκετοί. Όμως, στα τελευταίας γενιάς πλυντήρια, πολλές φορές η πλύση στους 40ο έχει μικρότερη διάρκεια από αυτή των 30ο , άρα και μικρότερη κατανάλωση. Αν έχουμε στεγνωτήριο, το χρησιμοποιούμε μόνο τις βροχερές μέρες του χειμώνα.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.