Πόσες φορές έχεις ακούσει κάποιον να λέει “μου αρέσουν τα όσπρια, αλλά δεν μπορώ να τρώω συχνά, γιατί με πρήζουν”. Εγώ προσωπικά το έχω ακούσει πάρα πολλές φορές. Τόσες, που σκέφτηκα πως δεν γίνεται, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο κόλπο ώστε να μειώνει κάπως αυτό το αίσθημα του φουσκώματος. Έψαξα, λοιπόν και βρήκα.

Αρχικά τι είναι αυτό που πολλές φορές φέρνει πολλούς από εμάς σε άβολες καταστάσεις; Είναι οι ολιγοσακχαρίτες, χημικές ενώσεις, δηλαδή, που προέρχονται από την ένωση δύο, τριών, τεσσάρων κ.ο.κ. μορίων μονοσακχαριτών. Το σώμα μας δεν μπορεί να αφομοιώσει αυτά τα σάκχαρα, κι έτσι περνούν ανέγγιχτα από το πεπτικό μας σύστημα μέχρι να τα “καταβροχθίσουν” τα βακτηρίδια στο κάτω έντερο και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας παράγονται αέρια.  Το πόσα αέρια παράγονται είναι διαφορετικά μεταξύ των ανθρώπων, και έχουν να κάνουν με τα βακτηρίδια στο έντερό τους. Επίσης, ορισμένες ποικιλίες φασολιών φαίνεται να παράγουν περισσότερα αέρια από άλλες, όπως τα φασόλια νέιβι και τα Great Nothern, ακόμα κι αν δεν έχουν υψηλότερα επίπεδα ολιγοσακχαριτών. Αυτό βέβαια σημαίνει πως στη δημιουργία αερίων συμβάλλουν και άλλες χημικές ενώσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com