Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Φυσικά υλικά και άπλετο φως, σε μία μεζονέτα στα Βριλήσσια

Ένα λειτουργικό σύνολο σχεδιασμένο από τους Fountis Architects, φωτεινό και άνετο, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ιδιοκτητών για έναν χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας.
Φωτογραφίες: Σταύρος Μαρμαράς

Ένα λειτουργικό σύνολο, φωτεινό και άνετο, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ιδιοκτητών για έναν χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας, από τους Fountis Architects.Ένα λειτουργικό σύνολο, φωτεινό και άνετο, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ιδιοκτητών για έναν χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας, από τους Fountis Architects.Σε ένα νεόδμητο συγκρότημα κατοικιών στα Βριλήσσια, βρίσκεται μια διώροφη μεζονέτα η οποία καταλαμβάνει μέρος του πρώτου ορόφου και της σοφίτας.

Η κατοικία σχεδιάστηκε εξ’ ολοκλήρου από το γραφείο Fountis Architects, με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού συνόλου, φωτεινού και άνετου εσωτερικού, ικανοποιώντας την ανάγκη των ιδιοκτητών για έναν χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας.

 

Συνθετικές αρχές του σχεδιασμού ήταν οι εννιαίοι χώροι, η ανάδειξη στοιχείων που τονίζουν το μέγεθός τους και η χρήση φυσικών υλικών με συνδυασμό επιλογών άμεσου και έμμεσου φωτισμού. Συγκεκριμένα, στο χώρο του καθιστικού-τραπεζαρίας, σχεδιάστηκε μία ειδική κατασκευή ψευδοροφής που ενσωματώνει τον περιμετρικό φωτισμό και παράλληλα, λόγω του σχήματός της, δεν επιβάλλει τον όγκο της.

Στο χώρο του καθιστικού, ο τοίχος που ενσωματώνει το τζάκι και την τηλεόραση επενδύθηκε από διακοσμητική επιφάνεια δρυός και στη βάση του δημιουργήθηκε κατασκευή που ενσωματώνει αποθηκευτικό χώρο. Με τον έμμεσο φωτισμό στη βάση, τονίζεται το μήκος του.

Φυσικό δρύινο δάπεδο με φαρδιές σανίδες επιλέχθηκε για το σύνολο της κατοικίας. Οι ξύλινες κατασκευές του χώρου σχεδιάστηκαν ειδικά, άλλες από την ίδια φυσική δρυ με το δάπεδο και άλλες λακαρισμένες στο υπόλευκο χρώμα των τοίχων.

Το δρύινο στοιχείο μαζί με το υπόλευκο χρώμα και τη χρήση διαφορετικών υφών και γυάλινων επιφανειών, δημιούργησαν ένα ήσυχο και ζεστό χώρο με αίσθηση άνεσης και αισθητικής καθαρότητας.

Η κουζίνα από λευκό γυαλί και οι εσωτερικές γυάλινες πόρτες ενοποιούν τους χώρους και χαρίζουν πολυπλοκότητα και ποικιλία στις επιφάνειες. Η ανοιχτή οργάνωση και η απλότητα της κουζίνας εντείνει τις βασικές αρχές του σχεδιασμού.

Στα δύο επίπεδα του σπιτιού, φιλοξενούνται τρία υπνοδωμάτια, εκ των οποίων τα δύο master, και ένας ενιαίος χώρος καθιστικού, τραπεζαρίας, κουζίνας.

Η εσωτερική σκάλα σχεδιάστηκε επιδιώκοντας διαφάνεια και απλότητα, με δρύινα σκαλοπάτια και γυάλινο στηθαίο.

Μια ειδική κατασκευή κάτω από τη σκάλα ενσωματώνει αποθηκευτικούς χώρους, όπως τροφοθήκη, γκαρνταρόμπα καθώς και πλυντήριο/στεγνωτήριο. Ο βασικός φωτισμός ανόδου επιτυγχάνεται μέσω μιας δρύινης μασίφ φωτιζόμενης κουπαστής σε μαύρη απόχρωση.

Στο δεύτερο επίπεδο της μεζονέτας, το master bedroom αποτελείται από τον χώρο ύπνου, λουτρό και ένα μικρό καθιστικό με πρόσβαση στο δώμα.

Μία δρύινη κατασκευή και ο κρεμαστός καθρέπτης από την οροφή οριοθετούν τους δύο χώρους.

Το οριακό καθαρό ύψος του χώρου δεν επέτρεπε την εκτεταμένη χρήση ψευδοροφών και έτσι ο φωτισμός γίνεται τόσο με έμμεσο τρόπο –σε ειδική περιμετρική κατασκευή στην ψευδοροφή με ήπια διάχυση του φωτός– όσο και με σημειακές πηγές που τονίζουν επιλεγμένα σημεία.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.