Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Ένας κατακερματισμένος χώρος μετατρέπεται σ’ ελεύθερης κάτοψης διαμέρισμα στην Κυψέλη

Ο βασικός σχεδιαστικός άξονας του αρχιτεκτονικού στούντιο Threshold, ήταν η διατήρηση, επισκευή και ανάδειξη των αυθεντικών στοιχείων της κατοικίας.
Φωτογραφίες: Μυρτώ Παντέλογλου

Ακούει στο όνομα Charlotte Apartment και υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό στούντιο Threshold.

Πρόκειται για την ανακαίνιση ενός ρετιρέ 80 τ.μ. στην Κυψέλη, η αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου εκμεταλλεύτηκε τις αστείρευτες δυνατότητες που παρέχει η δομή domino της τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας και μετέτρεψε τον χαρακτηριστικά κατακερματισμένο χώρο, σε έναν χώρο ελεύθερο.

Η αρχική κατάσταση τοποθετούσε την είσοδο της κουζίνας στον διάδρομο. Ανοίγοντας τη στον χώρο διαβίωσης, η τελετουργία του φαγητού πλέκεται με την τελετουργία της συνάθροισης.

Μία μεταλλική συρόμενη πόρτα ειδικής κατασκευής διαχωρίζει τον χώρο της κουζίνας διατηρώντας ωστόσο οπτική επαφή.

Ο νέος πάγκος της κουζίνας κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο Διονύσου, δημιουργώντας έναν διάλογο με τον 50 ετών υπάρχων μαρμάρινο νεροχύτη – τα μάρμαρα προέρχονται από το ίδιο λατομείο, αλλά από διαφορετικές εποχές.

Ο βασικός σχεδιαστικός άξονας ήταν η διατήρηση, επισκευή και ανάδειξη των αυθεντικών στοιχείων του διαμερίσματος.

Έτσι, το μωσαϊκό δάπεδο γυαλίστηκε, ώστε να επανέλθει στον φυσικό του χρωματισμό. Τα δρύινα δάπεδα επισκευάστηκαν και τα κενά που προέκυψαν από την αφαίρεση τοιχίων συμπληρώθηκαν παρεμβαίνοντας στυλιστικά στο σύνολο.

Η αναζήτηση για μία ειλικρίνεια στη χρήση των υλικών οδήγησε σε οικονομικές και απλές λύσεις, όπως την επιλογή συμήδας κόντρα-πλακέ για τις ξύλινες κατασκευές και το κλασικό λευκό πλακάκι για την επένδυση του λουτρού.

Στη βεράντα, σχεδιάστηκε ένα τραπέζι φαγητού με παγκάκι, με σκοπό την αποτύπωση μίας παραστατικής και συμβολικής αρχιτεκτονικής.

Το αποτέλεσμα αποσκοπεί σε μια ταπεινή εκ νέου ερμηνεία του αθηναϊκού διαμερίσματος, αποδεχόμενο την πρόκληση της συνύπαρξης διαφορετικών υλικών αλλά και του παλαιού με το νέο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.