Στο Παγκράτι, σε μια πολυκατοικία του ’64, η αρχιτέκτονας Έλλη Αθανασιάδου, επικεφαλής του γραφείου Space is around us, ανέλαβε την ανακαίνιση και ολική αναδιαμόρφωση του διαμερίσματος στον τελευταίο όροφο, επιφάνειας 50 τ.μ., με μια μεγάλη βεράντα που έχει μέγεθος σχεδόν το μισό του εσωτερικού του διαμερίσματος.
Η αλλαγή των αναγκών καθώς και του τρόπου βίωσης του χώρου που επήλθε με το πέρασμα των δεκαετιών, ανέδειξε ως ανάγκη τον ριζικό αναπροσδιορισμό της κάτοψης. Η επιταγή της αυστηρής διχοτόμησης του σπιτιού σε επιμέρους δωμάτια για την τήρηση της ιδιωτικότητας κάθε λειτουργίας, που κυριαρχούσε τη δεκαετία του ‘60, μοιάζει πλέον παρωχημένη, εσωστρεφής και δυσλειτουργική, ειδικά για ένα τόσο μικρό διαμέρισμα που επιζητά μεγιστοποίηση χώρου και ευελιξίας.
Η είσοδος δημιουργεί ένα «κατώφλι» που υποδέχεται το ένοικο και τον καλεί να ανακαλύψει τον υπόλοιπο χώρο – όχι όμως εξ’ ολοκλήρου. Ένας αποθηκευτικός χώρος στα δεξιά λειτουργεί ως κάθισμα για την προετοιμασία πριν την έξοδο. Παράλληλα, ο αποθηκευτικός χώρος εισόδου φιλοξενεί το laundry του σπιτιού.
Με κάδρο στο αθηναϊκό αστικό τοπίο και οπτικές φυγές προς τον Υμηττό και τον Λυκαβηττό, η τζαμαρία του καθιστικού επεκτάθηκε για να ενοποιήσει το μέσα με το έξω.
Στόχος του σχεδιασμού πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα υπήρξε και ο διακριτικός εντοιχισμός όλων των συσκευών που καθιστούν λειτουργικούς τους χώρους διαβίωσης. Ο κεντρικός μπλε όγκος εμπεριέχει και λειτουργικό ρόλο καθώς «κρύβει» την κλιματιστική μονάδα που αποτελεί και το βασικό στοιχείο θέρμανσης και ψύξης του χώρου. Ταυτόχρονα, περικλείει το μπάνιο και ενσωματώνει πολλές από τις λειτουργίες της κουζίνας.
Η κουζίνα ενοποιείται με τον χώρο του φαγητού και του καθιστικού συνθέτοντας έναν πολυμορφικό χώρο καθημερινής διαβίωσης που αξιοποιεί στο μέγιστο τις ανάγκες ευελιξίας της σύγχρονης ζωής.
Για τον πάγκο επιλέχθηκε λευκό μάρμαρο Διονύσου και για τα ντουλάπια υπόλευκη λάκα.
Η σπουδαιότητα της μαγειρικής και του φαγητού με παρέα για τον νεαρό ιδιοκτήτη ανέδειξε και την ανάγκη επιλογής ενός υλικού με έντονη ταυτότητα για το τραπέζι, ενός σπάνιου μπλε μαρμάρου που ακολουθεί τη χρωματική ταυτότητα του έργου.
Ο πολυμορφικός καναπές του καθιστικού σχεδιάστηκε ειδικά για το έργο ως ένα περίοπτο πολυ-λειτουργικό κάθισμα που οργανώνει και «οριοθετεί» τους χώρους του φαγητού και του καθιστικού. Έμπνευση για την ταυτότητα του έργου σε επίπεδο υλικών αποτέλεσε το Καλλιμάρμαρο στάδιο, τοπόσημο στην περιοχή του Παγκρατίου.
Το coffee table του καθιστικού, το έπιπλο του μπάνιου και τα κομοδίνα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από ακατέργαστη λαμαρίνα με επίστρωση αντιωξειδωτικού βερνικιού.
Στο μπάνιο, επιλέχθηκαν μικρής διάστασης πλακάκια, διατηρώντας μια ανάμνηση από τη δεκαετίας του ‘60. Το μικρό υπάρχον παράθυρο του μπάνιου δεν άφηνε πολλά περιθώρια φυσικού φωτισμού, κι έτσι υλοποιήθηκε η ιδέα της χρήσης υαλότουβλου στην περιοχή του ντους, ώστε να δέχεται επιπλέον φως από το φωτεινό καθιστικό.
Ο μόνος χώρος που διατήρησε την αυστηρή του ιδιωτικότητα ήταν το υπνοδωμάτιο, χώρος ηρεμίας και ανασύνταξης από τους ρυθμούς της καθημερινότητας, σε λευκούς τόνους. Η κλιματιστική μονάδα εντάσσεται επίσης διακριτικά στον όγκο της ντουλάπας.
Επεκτείνοντας το κύριο άνοιγμα του καθιστικού κατά μήκος και καθ’ ύψος, δημιουργώντας έναν αστικό κήπο και προσθέτοντας το στοιχείο του νερού, η βεράντα ωθεί στην επέκταση της ζωής στην κατοικία προς τα έξω, ιδιαίτερα μέσα στο ζεστό ελληνικό καλοκαίρι.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο Space is around us εδώ