Στα πλαίσια αυτού του προσανατολισμού της, φέτος, εγκαινίασε το Women Empowerment Program (Πρόγραμμα Ενίσχυσης Γυναικών), έχοντας ως στόχο- μέσα στα επόμενα χρόνια- να ανοίξει τον δρόμο και να προωθήσει τα δικαιώματά τους σε όλο τον κόσμο. Με σύνθημα «Να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων και η ισχυροποίηση όλων των γυναικών και κοριτσιών», στα πλαίσια των Στόχων Βελτίωσης των Συνθηκών Διαβίωσης του ΟΗΕ, η Benetton επέλεξε ως στρατηγική την ισότητα των δύο φύλων και την ισχυροποίηση των γυναικών. Η πρωτοβουλία αυτή συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση για εγγυημένη ποιότητα αγαθών, ασφάλεια των καταναλωτών και κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες αλυσίδες προμηθειών.

Η Benetton θεωρεί σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ικανοποιητικά πληρωμένη εργασία, σε αποδεκτό εργασιακό περιβάλλον, με επιπρόσθετα μέτρα υποστήριξης, Για αυτό το σκοπό το WE Program ξεκινά το project για το Βιώσιμο Επίπεδο Διαβίωσης. Πρόκειται για μια πενταετή επένδυση, ύψους 2.000.000€  για τη βιωσιμότητα των γυναικών που εργάζονται στον τομέα του έτοιμου ενδύματος. Το project εφαρμόζεται στο πλαίσιο των Στόχων Βελτίωσης των Συνθηκών Διαβίωσης του ΟΗΕ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη.

Chloe and Eliza_en_DPS
Fifi and Jill_en_DPS

Το WE Program θα αφορά δραστηριότητες γυναικών που απασχολούνται στον τομέα του έτοιμου ενδύματος: προγράμματα εκπαίδευσης με βάση το φύλο, βασικά δικαιώματα και οικονομική βιωσιμότητα για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, ειδικά προγράμματα σε εργοστάσια για τις εργαζόμενες μητέρες και τα παιδιά τους, μικρές πιστώσεις και οικονομική βοήθεια σε δραστηριότητες, υπεράσπιση και επικοινωνία για τα δικαιώματά τους. Θα ακολουθήσουν συνεργασίες σχετικές με τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, τον ηγετικό ρόλο και τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, την πρόσβαση στην προσιτή -ποιοτική εκπαίδευση και στην υγεία, καθώς και την καταστολή όλων των ειδών βίας, σε βάρος την γυναικών.

Ariana and Christina_en_DPS
03_Frame Benetton WE Program Video

Για την Benetton, άλλωστε, η κοινωνική ευαισθησία σε θέματα εργασίας αλλά και εκπαιδευτικής επιμόρφωσης υπήρξε πάντοτε δεδομένη και συνυφασμένη με το όραμα του Luciano Benetton. Ήδη, από το 1994, λειτουργεί στο Τρεβίζο της Ιταλίας η Fabrica, ένα κέντρο ερευνών επικοινωνίας, που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητών και προσφέρει σε νέους ανθρώπους από όλον τον κόσμο υποτροφία ενός έτους, διαμονή, καθώς και ένα εισιτήριο μετ΄ επιστροφής. Η γκάμα των μαθημάτων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει design, visual communication, φωτογραφία, διάδραση, βίντεο, μουσική και δημοσιογραφία. Το campus της Fabrica στεγάζεται σε ένα φανταστικό κτίριο του 17ου αιώνα που ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε σημαντικά από τον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando.

Εικόνες από το κτίριο της Benetton λίγο έξω από το Τρεβίζο

Η Fabrica δεν είναι ένα σχολείο σαν τα άλλα. Χωρίς ετήσια τμήματα, χρονοδιαγράμματα ή προγράμματα, οι σπουδαστές φιλοξενούνται για ένα έτος. Οι ενδιαφερόμενοι για την υποτροφία πρέπει να είναι μέχρι 25 ετών και να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να χρησιμοποιούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Κατά τη διάρκεια της υποτροφίας δίνεται η ευκαιρία της δημιουργίας ατομικών ή ομαδικών έργων με τη χρήση της τεχνολογίας. Διοργανώνονται, επίσης, εργαστήρια ανοικτά σε εξωτερικούς συμμετέχοντες όπου συναντιούνται οι κόσμοι της τέχνης, της κουλτούρας και της έρευνας με την παρουσία διεθνώς αναγνωρισμένων αρχιτεκτόνων, μουσικών, ιστορικών, σχεδιαστών, καλλιτεχνών, interaction designers, art directors και κοινωνιολόγων.

Εικόνες από τον χώρο που στεγάζει το αρχείο της Benetton

Παράλληλα με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, η Benetton παρουσιάζει την ολοκαίνουρια συλλογή της με τίτλο «A Collection Of Us». Αποτελείται από τέσσερις capsule collections, δύο που λανσαρίστηκαν Οκτώβριο και Δεκέμβριο και δυο που θα λανσαριστούν Φεβρουάριο και Απρίλιο. Όλες βασίζονται στις έννοιες κληρονομιά, τεχνική, χρώμα, και performance.

Τα πλεκτά, το χρώμα και η καινοτομία είναι τα κοινά χαρακτηριστικά της «A Collection Of Us», η οποία συνοδεύεται από μια διεθνή καμπάνια. Σε αυτή πέντε γυναίκες-μοντέλα, το καθένα από διαφορετική γενιά και με διαφορετικό background, θα μεταφέρουν το μήνυμα της χειραφέτησης και της ισχυροποίησης με αποδέκτες όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Η συλλογή Carnival

Η συλλογή Sport

Η συλλογή Nutcracker