apple-pay-cards

Η Apple ετοιμάζεται να λανσάρει το Apple Pay, την υπηρεσία ψηφιακού πορτοφολιού της την οποία και παρουσίασε φέτος (ουσιαστικά χρησιμοποιώντας συσκευές όπως τα iPhone 5/5s/5c/6/6 Plus, iPad Air 2, iPad Mini 3, Apple Watch οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους σε φυσικά, μέσω NFC, και online καταστήματα χωρίς να βγάζουν και να βάζουν τις πιστωτικές τους κάρτες), και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί οι καταναλωτές να διευρύνουν τις επιλογές τους, όμως δεν υποδέχονται όλοι μετά βαΐων και κλάδων τη νέα υπηρεσία. Οι τράπεζες στο «νησί» μόνο με καλό μάτι δεν βλέπουν το Apple Pay, αντιμετωπίζοντας την Apple ως έναν εν δυνάμει ανταγωνιστή τους!

Με ανώνυμες τοποθετήσεις τους σε βρετανικά Μέσα, στελέχη τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασαν τους φόβους τους για τα δεδομένα που θα έχει στην κατοχή της η Apple, διεκπεραιώνοντας τις συναλλαγές των χρηστών. Η τελευταία βέβαια έχει ξεκαθαρίσει από την παρουσίαση κιόλας του Apple Pay πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ούτε τι αγοράζει, ούτε που το αγοράζει, ούτε καν πόσα πληρώνει ο εκάστοτε καταναλωτής. Το θέμα βέβαια εν προκειμένω δεν έχει να κάνει τόσο με τις πληροφορίες, παραδόξως, όσο με την εισβολή της Apple σε μία άγνωστη γι’ αυτή αγορά, αυτή των τραπεζών. Το Ηνωμένο Βασίλειο δε, προσφέρεται για πειράματα μιας που «φιλοξενεί» τα 350.000 τερματικά ανέπαφων συναλλαγών (NFC) από το συνολικά 1,5 εκατ. που υπάρχει στην Ευρώπη.

Η υπηρεσία Apple Pay θα μπορούσε να είναι απλά μια δοκιμή, μια απόπειρα για την Apple να πάρει μια πρώτη γεύση από τη «μπίζνα» και παράλληλα να δηλώσει παρούσα προς πάσα κατεύθυνση –τράπεζες αλλά και καταναλωτές. Αυτό που ανησυχεί τις πρώτες βέβαια είναι το «μετά», ήτοι το τι πρόκειται να κάνει η Apple στην πορεία, έχοντας πάρει δηλαδή το κολάι. Κι αν αναπτύξει κι άλλο την πλατφόρμα της; Κι αν αποφασίσει να συνεργαστεί με κάποια τράπεζα; Κι αν αρχίσει να προσφέρει κι άλλου είδους υπηρεσίες; Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα και να είστε σίγουροι ότι στο Κουπερτίνο έχουν ήδη διακρίνει την τεράστια ευκαιρία που τους παρουσιάζεται. Η λογική λέει ότι μέσα στο 2015 θα προσπαθήσουν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να αρχίσουν να επεκτείνονται –και- προς αυτή την κατεύθυνση.

Εδώ που τα λέμε, πόσο χειρότερη μπορεί να ‘ναι η Apple από τις τράπεζες που ήδη έχουμε…;