Όταν η Microsoft είχε μιλήσει ανοιχτά πριν μερικούς μήνες για το λανσάρισμα των Windows 10, είχε διαδοθεί παγκοσμίως πως επρόκειτο να πραγματοποιήσει ένα ενδιαφέρον άνοιγμα προς την πλευρά όλων εκείνων που χρησιμοποιούσαν τα Windows 7 & 8.1 παράνομα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε δεσμευτεί να ανανεώσει δωρεάν τις προαναφερθείσες εκδόσεις των Windows στα Windows 10, θέλοντας να αποφύγει την παράλληλη χρήση πολλαπλών διαφορετικών βερσιόν του λειτουργικού της ανά τον κόσμο, τουλάχιστον σε έναν βαθμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η εν λόγω προσφορά επρόκειτο να αφορά ακόμα κι εκείνους που είχαν εγκατεστημένες πειρατικές εκδόσεις των Windows 7 & 8.1. Εν τέλει, είτε τα παραπάνω απεδείχθησαν φήμες, είτε η Microsoft αποφάσισε πως θα πορευτεί διαφορετικά. Το ρεζουμέ; Οι «πειρατές» δεν παίρνουν δωρεάν Windows 10.
Τα νεότερα θέλουν τη Microsoft να εξετάζει «ελκυστικές προτάσεις αναβάθμισης στα Windows 10» για όσους δεν χρησιμοποιούν τα Windows 7 & 8.1 νόμιμα, αλλά σε καμία περίπτωση να τους τα προσφέρει δωρεάν.Αν και το πλάνο της εταιρείας μοιάζει λογικό, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι ο στόχος του. Όλοι εκείνοι που διαθέτουν ένα PC με «σπασμένα» Windows -εν γνώσει τους- είναι εν δυνάμει πελάτες της. Είναι καταναλωτές που ναι μεν είναι ευχαριστημένοι με το προϊόν της (ειδάλλως δεν θα το χρησιμοποιούσαν), ωστόσο για τους δικούς τους λόγους δεν προτίθενται να το πληρώσουν. Το ζητούμενο για τη Microsoft δεν είναι να τους τιμωρήσει αλλά να τους μετατρέψει σταδιακά σε «κανονικούς» πελάτες της, απ’ αυτούς που εν τέλει πληρώνουν για ό,τι χρησιμοποιούν και αγοράζουν. Με τη δωρεάν διάθεση των Windows 10, η Microsoft δεν θα είχε άμεσο κέρδος –και θα φαινόταν πως τους επιβραβεύει κιόλας για την παρανομία τους- όμως αν μη τι άλλο θα «έχτιζε» για το μέλλον.
Δεν μπορεί, θα υπάρχει τρόπος ώστε όλοι αυτοί οι «πειρατές» να μετατραπούν σε ωφέλιμους καταναλωτές και ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν να πάρουν δωρεάν τη «βάση» του υπολογιστή τους. Πάνω σε αυτή τη βάση, τα Windows 10, η Microsoft θα μπορούσε να τους «εκπαιδεύσει» σταδιακά προκειμένου αυτοί να εξοικειωθούν με το κόνσεπτ των ψηφιακών συναλλαγών. Κάτι μικρό για αρχή, μία συνδρομή για τη συνέχεια (βλ. Office 365), ένα «μπουκέτο» υπηρεσιών κατόπιν και να μια κάποια πρόοδος. Με τη διάθεση των Windows σχεδόν με κάθε έτοιμο σύστημα που φτάνει στα χέρια του καταναλωτή, desktop ή laptop, ο τελευταίος δεν έχει συνηθίσει να πληρώνει γι’ αυτά. Ενδεχόμενη «θυσία» τους λοιπόν θα είχε νόημα, αποσκοπώντας πάντα στην εμφύσηση μιας διαφορετικής νοοτροπίας σε μια ιδιαίτερα σημαντική ομάδα καταναλωτών.
Η Microsoft θα υιοθετήσει πολύ πιο χαλαρή στάση απέναντι σε όσους έχουν πειρατικά τα Windows 10, ενημερώνοντάς τους για το “status” του αντιτύπου τους με ένα υδατογράφημα στην επιφάνεια εργασίας τους. Υπάρχει όμως στ’ αλήθεια πιο αποδοτικός τρόπος για να εξαλείψει κανείς την πειρατεία από τη δωρεάν διάθεση ενός λογισμικού…;