Το κανάλι του Σεν Μαρτέν έχει μήκος 4 με 5 χιλιόμετρα και σ’ αυτό καταλήγουν άλλα μικρότερα κανάλια γύρω από το Παρίσι. Οι εκβολές του καναλιού στον ποταμό Σηκουάνα βρίσκονται κοντά στη Βαστίλλη και οι όχθες του διατρέχουν το διάσημο πλέον 10ο διαμέρισμα, το οποίο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, έγινε γνωστό ως η γειτονιά με τα πολλά νυχτερινά μπαρ και με τα σούπερ τρέντι μαγαζιά με ρούχα και αξεσουάρ.. Βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Δημοκρατίας και τελευταία ακούστηκε ακόμα περισσότερο, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου..

Κάθε 15 χρόνια το κανάλι αδειάζει από τα σκουπίδια του, κάτι που δεν είναι δύσκολο να γίνει, δεδομένου ότι λειτουργεί ήδη υδατοφράχτης, που μπορεί να κρατά ή ν’ αδειάζει τα νερά. Αυτό συνέβη προχθές, στις 6 Γενάρη του 2016. Το καλοκαίρι, στις όχθες του οργανώνονται μικρές εκδρομές με πλοία, ρομαντικές υδάτινες περιπλανήσεις στο παραποτάμιο Παρίσι.

Το κανάλι του Σεν Μαρτέν έχει επιφέρει αλλαγές στον πληθυσμό της περιοχής, καθώς μια πρώην φτωχή περιοχή έχει εξελιχθεί μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια σε γειτονιά των bobo… Bobo ονομάζουν οι Παριζιάνοι τους μποέμ αστούς, σύνθεση των πρώτων συλλαβών των λέξεων bourgeois bohemians μπουρζουά μποέμιανς.. αχά, η Ευρώπη εξακολουθεί να ενώνει τις λέξεις της και να διαχωρίζει τις τάξεις της… Αυτή την αλλαγή την βλέπει κάποιος και στα σκουπίδια. Μπορείς να διακρίνεις σκουπίδια σημάδια μοντέρνων καιρών. Όπως υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, σκούτερ, τα δωρεάν ποδήλατα του δήμου Παρισιού Velib, καρότσια σούπερ μάρκετ, παιδικά καθίσματα… Φυσικά, όλα αυτά δίπλα σε αμέτρητα μπουκάλια, πλαστικά!