Τον φωνάζουν «Άγιο», εξου και “The Saints”, αλλά πιστεύει ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε «άγιοι», γι’ αυτό δεν έβαλε απόστροφο πριν το τελικό “s”. O Νάσος Ρούφος, εμπνευστής του πρωτότυπου project “The Saints” στην Θεσσαλονίκη έχει ως όραμα να βοηθήσει τον άνθρωπο «να ζει αξιοπρεπώς και να βάλει το λιθαράκι ν’ αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο, γιατί όλοι αυτό θέλουμε να κάνουμε τελικά -δεν θέλει ο άνθρωπος να κάνει κακό, οι καταστάσεις τον κάνουν κακό».
Είναι πολλά τα πράγματα που αγκαλιάζει το The Saints project και το “The Saints’ Store” είναι μόνο το πρώτο σκαλοπάτι, που βρήκε την στέγη του στην αρχή της Παύλου Μελά, μια ανάσα από το χαρακτηριστικότερο μνημείο και σημείο αναφοράς της συμπρωτεύουσας -ή αλλιώς, της πρωτεύουσας του φαγητού. Μπαίνοντας στον χώρο του βιολογικού vegan εστιατορίου κανείς, μεταφέρεται σε μια πιο πράσινη πραγματικότητα και βλέπει στην πράξη έναν τρόπο ζωής που έχει στόχο την ευεξία, την οικολογία και τον σεβασμό απέναντι σε όλους και σε όλα.
Τα ξύλινα τραπέζια και τα καθίσματα, σκαλισμένα και δουλεμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια στο χέρι από τους αδερφούς Μητρουλάκη, οι χειροποίητες κολοκύθες αντί για φωτιστικά και ο χώρος για να παίζουν τα παιδιά κάτω απ’ τη σκάλα, σε κάνουν να νιώθεις τόσο όμορφα που δεν θες να φύγεις. Στη μέση του ψηλοτάβανου μαγαζιού, τραβάει τα βλέμματα -και τα σώματα- ο πολυποίκιλος μπουφές με όλες τις γεύσεις και τα αρώματα που μπορεί να φανταστεί κανείς, «για να έχεις την ελευθερία χρόνου και όλες τις επιλογές για να διαμορφώσεις όπως θες εσύ το πιάτο σου. Αυτό που θέλουμε είναι μέσα στους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε να μπορείς να πάρεις τον χρόνο σου και με ηρεμία να διαλέξεις αυτά που θα φας, γρήγορα, νόστιμα και σπιτικά.»
Το μενού επιμελήθηκε ο διάσημος green chef Νίκος Γαϊτάνος. Στον μπουφέ του βρίσκει κανείς παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως παστίτσιο, σπετσοφάι, κανελόνια, ιμάμ μπαϊλντί και γεμιστά, μέχρι μπολονέζ, κρέπες, ριζότο με λαχανικά ή ρεβίθια με μελιτζάνες και σαλάτες εμπνευσμένες από διάφορες γωνιές του κόσμου. Ο κρητικός ντάκος αλά vegan και τα ταψιά με τους μουσακάδες και τα κανελόνια είναι μερικά από τα φαγητά που εξαφανίζονται σε χρόνο dt. Η «μαγκιά» που έκανε το The Saints είναι ότι καθιέρωσε τις Δευτέρες ως μέρες που δεν ζυγίζουν τα πιάτα, αλλά έχεις απεριόριστη κατανάλωση (με 10€) και τρως μέχρι τελικής πτώσης. Επίσης, οι φοιτητές έχουν 15% έκπτωση σε ό,τι πάρουν, εκτός από ροφήματα και επιδόρπια.
Το vegan δεν σημαίνει και άνοστο κι αυτό φαίνεται να το γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Νάσσος Ρούφος. «Οι vegans δεν βοσκάμε. Ο περισσότερος κόσμος μένει άφωνος με το πόσο νόστιμα μπορεί να φάει κάποιος χωρίς ζωικά παράγωγα. Και ο λόγος που δεν βάλαμε μια τεράστια ταμπέλα που να γράφει “vegan” απ’ έξω είναι ότι δεν είναι μόνο ο βιγκανισμός, αλλά ολόκληρο το concept που κρύβεται από πίσω» σχολιάζει χαρακτηριστικά. «Θέλουμε να μπαίνει όλος ο κόσμος στο μαγαζί και να δοκιμάζει και να καταλάβει ότι επειδή τα βρήκαμε έτσι τα πράγματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε έτσι.»
Πιο συγκεκριμένα, το 5% από κάθε αγορά θα πηγαίνει σε ευπαθείς ομάδες, σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και θα γίνεται σχετική ανάρτηση στην σελίδα. «Θα ήθελα να εντάξουμε και τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη και εργασία. Το επόμενο βήμα θα είναι να έχουμε δικά μας χωράφια για να παίρνουμε από εκεί τις πρώτες ύλες. Ύστερα να φτιάξουμε μονάδα ανακύκλωσης και στην συνέχεια να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό-vegan φάρμα και να εστιάσουμε στην παιδεία.»
Ακόμη θα γίνονται αναρτήσεις για διάφορες δράσεις, για παράδειγμα κάλεσμα να βαφτεί το Παιδικό Χωριό SOS, να κάνουμε κατασκευές στο Χαμόγελο του Παιδιού, να καθαρίσουμε μια παραλία από πλαστικά ή να βοηθήσουμε τους αστέγους. «Όχι δωρεές, δεν είμαι της φιλοσοφίας να κάνω έρανο. Αν σου δώσω δυο κιλά ντομάτες, σε λίγες μέρες θα μου ξαναζητήσεις, αλλά αν σου μάθω να οργώνεις, μπορεί να μας πάρει περισσότερο, αλλά δεν θα χρειαστεί να ξαναζητήσεις» λέει ο Νάσος Ρούφος.
«Τα τελευταία τρία χρόνια κουμπώθηκαν κάποια κομμάτια και η απόφαση σιγά-σιγά πήρε σάρκα και οστά» αναφέρει. «Βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι και ο βιγκανισμός, ο οποίος κρύβει πίσω του πολλά περισσότερα πράγματα από την διατροφή, μπήκε στην ζωή μου.»
Αν και Σαρακατσάνος που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στα κρέατα και τα γάλατα, άλλαξε προς το καλύτερο. «Είναι όλα βασισμένα στην βιομηχανία γάλακτος, κρέατος και την φαρμακοβιομηχανία. Είναι έτσι δομημένη η κοινωνία που μας πουλάνε τις αρρώστιες μέσω του κρέατος και μετά μας δίνουν τα φάρμακα για να μας γιατρέψουν. Δεν μπορούν να πουν αυτήν την στιγμή ότι είναι λάθος να τρως κρέας, θα καταρρεύσει η οικονομία.»
Δεν είναι μόνο το τι βάζουμε στο σώμα μας, αλλά και το «πως είμαστε απέναντι στα υπόλοιπα ζωντανά πλάσματα, στο περιβάλλον, στις σχέσεις μας, σε όλα». Το The Saints με τον self-service μπουφέ θέλει να προάγει τον υγιεινό τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του, στο φυσικό σώμα αλλά και στο ενεργειακό, καθώς και στις σχέσεις μας, φιλικές, οικογενειακές, επαγγελματικές και ερωτικές. Γι’ αυτό και το μότο είναι “The Pure Way of Life”.
Ο επόμενος στόχος είναι να ανοίξει ένα zero waste market με βιολογικά προϊόντα στον κάτω όροφο του The Saints’ Store, όπου θα μπορείς να γεμίζεις την πάνινη τσάντα σου ή το γυάλινο σκεύος με χύμα όσπρια, βότανα, λαχανικά κ.ά., ενώ στον πάνω όροφο θα γίνονται μαθήματα yoga, reiki, διαλογισμού, ενεργειακές θεραπείες και άλλα events ή workshops.
Μια ακόμη απόδειξη ότι είναι το πιο ecofriendly εστιατόριο της Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός ότι είναι plastic free και όπως σχολιάζει ο Νάσος Ρούφος «Έχουν γεμίσει οι θάλασσες από πλαστικό. Είδαμε από δορυφόρους ότι έχουν δημιουργηθεί τρεις ολόκληροι ύφαλοι από πλαστικά και κινούνται. Νομίζουμε ότι υπάρχει αποχέτευση στον πλανήτη;»
Όλα είναι βιοδιασπώμενα, από ζαχαροκάλαμο και καλαμπόκι, τα οποία μετά πηγαίνουν για κομποστοποίηση. Ακόμη και η σακούλα στον κάδο. «Η Ελλάδα είχε λάβει 100 εκατομμύρια πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί πετάει το 80% των σκουπιδιών της στις χωματερές, ενώ στην Σουηδία το 99% της ενέργειας της χώρας προέρχεται από σκουπίδια που εισάγει κι από άλλες χώρες.»
Μπορεί κανείς να έρθει και με δικά του σκεύη, να ζυγίσει το φαγητό του, αφαιρώντας το απόβαρο του σκεύους και να πληρώσει μόνο την καθαρή αξία. Ακόμη και οι χυμοί ψυχρής έκθλιψης είναι σε γυάλινο μπουκάλι. Επίσης, αν περνάς απ’ έξω κι έχεις το παγούρι σου, μπορείς να μπεις και να το γεμίσεις με νερό, εντελώς δωρεάν, γιατί είναι το πρώτο Refill Station στην Ελλάδα. «Πληρώνουμε 0,50€ το νερό λόγω συμφερόντων και επιβαρύνουμε τον πλανήτη με επιπλέον πλαστικό.»
Με απλές επιλογές και κινήσεις μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον και την ζωή μας κατ’ επέκταση, γιατί να μην το κάνουμε; Τέτοια εστιατόρια που σέβονται όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον πρέπει να υπάρχουν σε κάθε πόλη κάθε χώρας.