Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Η αναταραχή στις αγορές φέρνει αναβολή της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου

Κίνηση «υψηλού ρίσκου» χαρακτηρίζουν οι σύμβουλοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την έξοδο στις αγορές και συνιστούν υπομονή αναφορικά με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Ούτως ή άλλως, χθες, από την Πάτρα όπου βρέθηκε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα γίνει «μέσα στην εβδομάδα».

Με την επίσημη ανακοίνωση του σχήματος που θα «τρέξει» την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura να προχωρήσουν στη διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο χρηματιστήριο. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συναλλαγή αναμένεται να ξεκινήσει και να τιμολογηθεί στο κοντινό μέλλον υπό την αίρεση των συνθηκών στην αγορά».

Το εγχείρημα της εξόδου αναβάλλεται προσωρινά καθώς η κατακόρυφη πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου δε δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι παρά την αναταραχή στις αγορές, η ελληνική έκδοση θα έχει ιδιαίτερη επιτυχία και στόχος είναι αντληθούν 4 δισ. ευρώ και η απόδοση του ομολόγου να πέσει κάτω από το 3,5%.

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ που θα αντληθεί θα κατευθυνθεί είτε στο μεγαλύτερο μέρος του είτε ακόμη και στο σύνολό του για τον «κουμπαρά ρευστότητας» ο οποίος θα πρέπει να γεμίσει με τουλάχιστον 18-19 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA