Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΠΟΛΗ

Pirée: Ο πολυχώρος που αλλάζει τον Πειραιά

Μια γκαλερί ενώνεται μ' ένα café-bar σε μια από τις ιδιαίτερες γειτονιές του μεγάλου λιμανιού της χώρας.
Φωτογραφίες: Kατερίνα Σαμαρτζή / FOSPHOTOS

Ευρύχωρο, φωτεινό -κατά τη διάρκεια της ημέρας-, ατμοσφαιρικό -όταν πέφτει ο ήλιος, arty, κομψό αλλά και ανατρεπτικό. Αυτοί είναι οι πρώτοι χαρακτηρισμοί που μου έρχονται αβίαστα στο μυαλό για να περιγράψω το Pirée, τον νέο πολυχώρο τέχνης και αναψυχής που άνοιξε, πολύ πρόσφατα, στα λαμαρινάδικα του Πειραιά.

Piree, ÷þñïò ôÝ÷íçò êáé ãêáëåñß óôïí ÐåéñáéÜ, ÌÜñôéïò 2016

Ο interior designer Κοσμάς Καραβάς με τo Pirée κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο 25 χρόνων. Βρήκε λοιπόν αυτόν τον όμορφο χώρο, στον οποίο στέγασε σε ένα τμήμα του επάνω χώρου το αρχιτεκτονικό γραφείο Lab 71, και με σύνθημα  libérez moi δηλαδή απελευθέρωσε με δίνει βήμα σε καλλιτέχνες που πειραματίζονται με ελεύθερο πνεύμα πάνω στα εικαστικά, τον χορό, τη θεατρική performance, τη φωτογραφία, το τραγούδι, τη λογοτεχνία, τις εγκαταστάσεις και την κινούμενη εικόνα. Επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αρχιτεκτονική και το design. Γιατί η μεγαλύτερη μορφή απελευθέρωσης είναι η τέχνη.

Piree, ÷þñïò ôÝ÷íçò êáé ãêáëåñß óôïí ÐåéñáéÜ, ÌÜñôéïò 2016
Piree, ÷þñïò ôÝ÷íçò êáé ãêáëåñß óôïí ÐåéñáéÜ, ÌÜñôéïò 2016

Ήδη στις 18 Μαρτίου εγκαινιάστηκε η έκθεση ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ/PARADISE (διαρκεί έως 17/4) όπου 15 καλλιτέχνες (Γιώργος Βαβυλουσάκης, Βασίλης Γεροδήμος, Τάκης Γερμενής, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Βάσω Γκαβαϊσέ, Κορνήλιος Γραμμένος, Μάρθα Δημητροπούλου,  Νίκος Καναρέλης, Βιβή Ντέμη,  Νίκος Παπαδημητρίου, Θάλεια Ραυτοπούλου, Παντελής Χανδρής, Μάνος Χατζηκωνσταντής, Κώστας Χριστόπουλος και TIND, επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Βαβυλουσάκης) παρουσιάζουν τα έργα τους που πραγματεύονται την έννοια του παραδείσου. Μάλιστα τα έργα του κοσμούν τόσο αρμονικά τον χώρο, για παράδειγμα ο υπέροχος πολυέλαιος από πευκοβελόνες, που νομίζει κανείς ότι αποτελούν μόνιμα διακοσμητικά στοιχεία του. Όμως, κι αυτό είναι άλλο ένα ιδιαίτερο στοιχείο του Pirée, ο χώρος είναι σε τόση άμεση αλληλοεπίδραση με τα καλλιτεχνικά δρώμενα ώστε καταφέρνουν να εντάσσονται με απόλυτη φυσικότητα σε ό,τι συμβαίνει μέσα σε αυτόν.

Piree, ÷þñïò ôÝ÷íçò êáé ãêáëåñß óôïí ÐåéñáéÜ, ÌÜñôéïò 2016

Για παράδειγμα εκεί που πίνετε το ποτό σας ή δοκιμάζετε κάποιο από τα γευστικά τάπας της κουζίνας του Pirée μπορεί ξαφνικά δίπλα σας να ξεκινήσει μια μίνι χορευτική παράσταση ή μια μισάωρη θεατρική performance προσθέτοντας στο όλο κλίμα έναν τόνο παραδοξότητας που όμως δεν θα «κλωτσάει» αλλά θα έρχεται σαν φυσική συνέπεια του τι είναι το Pirée.

Γιατί το Pirée δεν είναι μια γκαλερί αλλά είναι και café-bar με finger food κουζίνα. Λειτουργεί μέχρι τις 23:00 το βράδυ, τη μουσική επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, ο οποίος έχει ήδη προγραμματίσει να πραγματοποιηθούν κάποιες πολύ ιδιαίτερες προβολές, και η λογική του είναι να σερβίρει κατά κύριο λόγο premium ετικέτες. Από νωρίς βέβαια μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν απολαυστικό χυμό όπως το Beet Boost Verve με πορτοκάλι, μήλο, καρότο, παντζάρι, σέλερυ, τζίντζερ, κουρκουμά (4,50 €) και πιο αργά ένα εκλεκτό cocktail όπως το Alexander με gin, crème de cacao και κρέμα γάλακτος (9,00 €) ή το Sazerac με cognac, Peychaud ‘s Bitters, κύβο ζάχαρης και αρωματισμό με αψέντι (13,00 €). Το Pirée διαθέτει ακόμη μια πλούσια, ενημερωμένη κάβα κρασιών και επιλογές σε κρύα πιάτα όπως σαλάτες κι ένα μεσογειακό plateau με λόμο, σοσίνα, τσορίτο, jamon με flakes τρούφας, παρμεζάνα παλαιωμένη, μπρι και γραβιέρα με θυμάρι (12,50 €/25,00 €).

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν γιατί ενδιαφέροντα πράγματα ήδη συμβαίνουν και θα συμβούν περισσότερα στο πλαίσιο της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης που συναντά τη χαλαρή διάθεση που δημιουργεί ένα πολύ καλό κρασί ή ένα γευστικό cocktail. Μια free thinking zone μόλις γεννήθηκε στα λαμαρινάδικα του Πειραιά.


 Κάστορος 78, Πειραιάς, τηλ, 210 4082700-02, 6957 213213, Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη 11:00 – 24:00,  Παρασκευή & Σάββατο : 11:00 – 02: 00, Kυριακή 11:00 – 24:00
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.