breaksfastclub_photogiasite_900x750

Σχεδιάζοντας ένα σύγχρονο ηχητικό, εικαστικό και κοινωνικό χάρτη της Κυψέλης, με αφετηρία ή κατάληξη το Άσυλο Ανιάτων, οι τρεις περίπατοι/συναυλίες, που οργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 23 και 24 Απριλίου, δρουν ως ανεξάρτητες, αλλά και συνδεδεμένες μεταξύ τους δραστηριότητες, όπου κοινό και μουσικοί θα επιχειρήσουν να βιώσουν συλλογικά το αστικό περιβάλλον, το οποίο συνυπάρχει αρμονικά με στοιχεία μουσικής, αφήγησης, αρχιτεκτονικής, εικαστικών εγκαταστάσεων και διαλόγου μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών.

Εξετάζοντας με μια σύγχρονη ματιά την έννοια του dériveΤο εντός αντιπαρέχεται επιχειρεί τη δημιουργία συλλογικών αστικών εμπειριών που ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών, την αναψυχή, τη συμμετοχή και την κοινωνικοποίηση κοινού και καλλιτεχνών.

Τρισδιάστατες κατασκευές από ξύλο, χαρτόνι και ακρυλικά φύλα θα πλαισιώσουν τους περιπάτους, με στόχο τα αντικείμενα να αποκτήσουν χρηστική αξία στους χώρους του Ασύλου Ανιάτων, μετά τη δράση. Η Κυψέλη, μια από τις ιστορικότερες γειτονιές της Αθήνας, είναι σήμερα ένα κοινωνικό χωνευτήρι πολιτισμών, λαών και ιδεών, καθώς και τόπος σύνθεσης της σύγχρονης ιστορίας του κέντρου της Αθήνας, με το ένδοξο παρελθόν της. Η Κυψέλη σηματοδοτεί ένα γόνιμο κοινωνικό πείραμα εν εξελίξει, στο οποίο μπορούν να συνυπάρχουν το Άσυλο Ανιάτων, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ίων Δραγούμης, σε «διάλογο» με το Μπάουχαουζ και την Αρ Ντεκό αρχιτεκτονική, τις αφρικάνικές μάσκες, το ντόμινο, το γκόσπελ, τον Μουλάτου Αστάτκε, το ραπ, αλλά και το thrash metal, όπως αυτό ηχεί μέσα από τα θρυλικά υπόγεια στούντιο της περιοχής.

Έργα των Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, György Kurtág, Morton Feldman, Claudio Monteverdi, Johann Sebastian Bach, Carlo Gesualdo, Steve Reich, John Dowland και François Couperin, συνυπάρχουν –μεταξύ άλλων– με τραγούδια των Αττίκ, Λευτέρη Μουμτζή και Τώνη Μαρούδα, αγγλικά folk και αμερικάνικα bluegrass κομμάτια, όλα διασκευασμένα από τα μέλη του συνόλου Breakfast Club, το οποίο θα πλαισιώνει μουσικά την κάθε διαδρομή/περίπατο εντός και εκτός του Ασύλου Ανιάτων.

Η διαδρομή κάθε περιπάτου είναι διαφορετική, αλλά και οι τρεις ολοκληρώνονται με συναυλία στο χώρο του Ασύλου.

 1ος περίπατος: Σάββατο 23 Απριλίου | 11:00-12:30 (Αφετηρία στο Άσυλο Ανιάτων)
 2ος περίπατος: Σάββατο 23 Απριλίου | 19:30-21:00 (Αφετηρία στο Άσυλο Ανιάτων)
 3ος περίπατος: Κυριακή 24 Απριλίου | 19:30-21:00 (Αφετηρία στην πλατεία Κυψέλης, μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο περίπατος συνεχίζεται στη Φωκίωνος Νέγρη και καταλήγει στο Άσυλο για τη συναυλία)

Οι διαδρομές ξεκινούν αυστηρά στις παραπάνω αναγραφόμενες ώρες. Παρακαλούμε να βρίσκεστε 15 λεπτά πριν από την έναρξη στο σημείο εκκίνησης. Η δράση πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο. Προτείνουμε τη χρήση άνετων ρούχων και υποδημάτων, καθώς πραγματοποιείται περίπατος του κοινού για περίπου 1 ώρα.

1ος περίπατος: 
Ο χορευτής Δημήτρης Σωτηρίου επιμελείται τον πρώτο πρωινό περίπατο στο Άσυλο Ανιάτων. Ο περίπατος θα αποτελείται από δύο μέρη: έναν εσωτερικό, εντός του νοσοκομείου, και έναν εξωτερικό, στους προαύλιους χώρους του Ασύλου. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο σε εκείνους τους ενοίκους του Ασύλου που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στο χώρο. Η επίσκεψή μας στα πρόσωπα αυτά έχει το χαρακτήρα ενός απλού χαιρετισμού, με την παράδοση μιας μικρής ευχής τυπωμένης σε ένα κομμάτι χαρτί. Τη δεύτερη ώρα θα προσκαλέσουμε τους ενοίκους του Ασύλου, καθώς και τους επισκέπτες, σε μια μικρή περιήγηση. Χώροι που χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές δραστηριότητες θα βιωθούν με όλες μας τις αισθήσεις, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε το υπερβατικό μέσα στο συνηθισμένο. Επιδίωξή μας είναι να ενωθούν τα βήματα όλων μας στην αναζήτηση του ρυθμού, τόσο τα σίγουρα όσο και στα λιγότερο σίγουρα βήματα.
 
2ος περίπατος: 
 Ο ηθοποιός Μιχάλης Σιώνας περιηγείται στο Άσυλο Ανιάτων: «Ένα κτίριο. Μία σκάλα. Εκατό χρόνια. Εκεί. Η ποίηση. Εκεί. Όπως παντού γύρω μας. Η μουσική. Κι αυτή. Εκεί. Όπως παντού γύρω μας. Ένα άσυλο. Μία πόλη μέσα σε μια πόλη. Μία μεγάλη πράσινη πόρτα. Άνθρωποι όρθιοι. Ναι. Όρθιοι. Θα περπατήσω. Θα κατέβω τη σκάλα. Θα περάσω μπροστά από τα πλυντήρια. Κάτω από δέντρα. Θα μιλάω. Με λόγια δικά μου, με λόγια άλλων. Θα μπούμε μέσα. Θα βρούμε άσυλο. Ελπίζω η κυρία Βάσω να ξυπνήσει νωρίς και με κέφια, να ‘χει όρεξη για κουβέντα. Η μουσική όλη αυτή την ώρα. Εκεί, μαζί μας. Έξω πάλι. Έχει παγκάκια. Δέντρα. Θα μιλάω. Μπορεί και να τραγουδάω. Οι μουσικοί όλη αυτή την ώρα. Εκεί.»
 
3ος περίπατος: 
 Ο νεαρός ράπερ Νέγρος Του Μοριά αποτελεί ζωντανή απόδειξη της κοινωνικής ώσμωσης αυτής της περιοχής. Γεννημένος στους Αμπελόκηπους και μεγαλωμένος στην Κυψέλη, με ρίζες από την Γκάνα, ο Νέγρος Του Μοριά αισθάνεται την Κυψέλη ως προσωπικό του χώρο. Είναι το σπίτι του, οι φίλοι του, τα στέκια του, ενώ αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς των τραγουδιών του: «Είναι ο Πίπης στην Κυψέλη, φώναζέ με Νέγρο… μέσα στην Αθήνα ξέρω, βλέπω και προσέχω, ναι προσέχω…» λέει στο ρεφρέν του «Φώναζέ με», ενώ στο «Πες μου (Κάπως Αλλιώς Vol. 4)» βάζει στην ίδια πρόταση τον κύριο Κώστα (Κανάρη) με αγαπημένους δρόμους της Κυψέλης και παρομοιάζει τον εαυτό του με Θεοδωράκη του ραπ: «Από τη Βελβενδού στην πλατεία Κανάρη όχημα δεν σταματά, δεν παίζει φανάρι, του Μοριά ο Νέγρος είναι εδώ κύριε Κώστα, με τη μουσική πείτε με Θεοδωράκη». Ένα ταξίδι στις πραγματικές, τις ονειρικές και τις φανταστικές διαστάσεις της Φωκίωνος, με ξεναγό έναν γνήσιο αντιπρόσωπό της, τον Νέγρο Του Μοριά.

Σύλληψη και επιμέλεια: Breakfast Club, Swop, Δημήτρης Σωτηρίου, Μιχάλης Σιώνας, Νέγρος του Μοριά
Breakfast Club: Natasha Zielazinski (τσέλο), Rhia Parker (φλογέρα, φωνή), Detta Danford (φλάουτο), Εύη Νάκου (φλάουτο)
Δημιουργικό γραφείο Swop: Γιάννα Λαζαρίδη, Τάσος Σπυρίδωνος
Με τους: Δημήτρης Σωτηρίου (χορευτής), Μιχάλης Σιώνας (ηθοποιός), Νέγρος του Μοριά (MC/ράπερ)