Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Ο «σκαντζόχοιρος» της οδού Καρόρη παίζει την ιστορία στα δάχτυλα

Ξενάγηση σε ένα café που μπορείς να παίξεις αλλά και να αγοράσεις καλαίσθητα εκπαιδευτικά παιχνίδια με ιστορικό περιεχόμενο εμπνευσμένα από όλο το φάσμα της ελληνικής ιστορίας.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Στη στοά της πεζοδρομημένης πλέον οδού Καρόρη, στον χώρο που κάποτε βρίσκαμε το τσιπουράδικο Φορμάικα, έχει φωλιάσει ένας σκαντζόχοιρος, μόνο που δεν έχει τέσσερα πόδια, ούτε αγκάθια στην πλάτη του.

Ο «σκαντζόχοιρος» στην περίπτωσή μας είναι ένα café στο οποίο πωλούνται εκπαιδευτικά παιχνίδια με ιστορικό περιεχόμενο.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Υπεύθυνο, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι ένα μικρό αγγείο σε σχήμα σκαντζόχοιρου που αντίκρισε στο τμήμα των κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η Ντόρα Οικονομίδου το καλοκαίρι του 2016. Το αναζήτησε στο πωλητήριο του μουσείου αλλά δεν υπήρχε.

Τότε άρχισε να το συζητάει με την υπόλοιπα ομάδα που τελικά ενεπλάκη στη δημιουργία του «σκαντζόχοιρου».  Στην αρχή η σκέψη ήταν η κατασκευή αντιγράφων αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών, μετά αναρωτήθηκαν γιατί να είναι αντίγραφα και όχι παιχνίδια εμπνευσμένα από την αρχαία ιστορία και μετά αναρωτήθηκαν γιατί να είναι μόνο από την αρχαία και να μην είναι από όλο το φάσμα της ελληνικής ιστορίας;

Έτσι μια ομάδα ανθρώπων αποτελούμενη από  αρχαιολόγο-ιστορικό τέχνης, σχεδιαστές, κομπιουτεράδες και κοινωνική λειτουργό δημιούργησαν τον «σκαντζόχοιρο». Τι μπορείτε να βρείτε εδώ;

Η Ελευθερία Λιθαδιώτη και η Ντόρα Οικονομίδου, μέλη της κοινωνικής, συνεταιριστικής επιχείρησης «σκαντζόχοιρος» .

Το συγκεκριμένο αγγείο, που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ομάδα του «σκαντζόχοιρου».

Ένα μπλοκ ζωγραφικής για το πώς είδε τους Έλληνες ο περιηγητής Louis Dupré, ένα μπλοκ ζωγραφικής για το πώς είδαν την Αθήνα οι περιηγητές Dodwell και Pomardi χάρη στα οποία ανακαλύπτουμε και μνημεία που πλέον έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και παιχνίδια μνήμης με γυναικείες φιγούρες της εποχής του χαλκού, με ζώα και τέρατα της εποχής του χαλκού και με έμπνευση από τη βυζαντινή τέχνη.

Εξαιρετικά φύλλα ζωγραφικής με θέματα όπως ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης όπως τον σχεδίασε ο Etienne du Pérac για τον Onofrio Panvinio,  καφενείο στο Τοπ Χανέ όπως το σχεδίασε ο Antoine-Ignace Melling, το παζάρι της Αθήνας με την ματιά των Dodwell και Pomardi, ο Μέγα Ιππόδρομος (Circus Maximus) της Ρώμης επίσης όπως τον σχεδίασε ο Etienne du Pérac.

Φύλλα ζωγραφικής

Το επιτραπέζιο ΚωνσταντινόPoly

Παιχνίδια μνήμης

Τράπουλες

Παιχνίδια με τράπουλες όπως η αττική μπιρίμπα που παίζεται όπως η μπιρίμπα αλλά με στοιχεία της ιστορίας της Αττικής δηλαδή τα στοιχεία ανήκουν σε ιστορικές περιόδους και συγκεκριμένα αρχαιότητα, βυζαντινά χρόνια, οθωμανικά και νεότερη ιστορία και επιπλέον το κάθε στοιχείο ανήκει σε μια κατηγορία δηλαδή λατρευτικό, πολιτικό, πολιτιστικό, υποδομές κοκ και συνδυάζεις για να κατεβάσεις είτε μόνο την ιστορική περίοδο είτε την κατηγορία είτε και τα δύο ώστε να έχει η μπιρίμπα σου μεγαλύτερη αξία.

Σας περιμένουν στον φιλόξενο χώρο του café.

Το επιτραπέζιο ΚωνσταντινόPoly, μια ιδιαίτερη εκδοχή της αγαπημένης Monopoly. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να αναδειχθείς ο καλύτερος αρχιτέκτονας της Κωνσταντινούπολης διαχρονικά. Ο πίνακας απεικονίζει μια διαχρονική Κωνσταντινούπολη, δηλαδή αποτυπώνει και μνημεία που δεν υπάρχουν πια. Παίζεις αγοράζοντας οικόπεδα και χτίζοντας με τα υλικά που συγκεντρώνεις αλλά ο σκοπός δεν είναι ο πιο πλούσιος αλλά ο πιο επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Εκτός από τα μνημεία υπάρχουν στον πίνακα και άλλα στοιχεία όπως τα θησαυροφυλάκια που σου χαρίζουν χρήματα, γέφυρες/καράβια που πρέπει να πληρώσεις διόδια, παζάρια που μπορείς να αγοράσεις με έκπτωση και ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν την πορεία σου στο παιχνίδι για παράδειγμα η άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 κι αν πέσεις σε αυτό το τετράγωνο χάνεις όποιο κτίσμα είναι παλαιότερο του 1204.

Οικολογικά παιχνίδια κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Ό,τι βρείτε προς πώληση στον «σκαντζόχοιρο» είναι κατασκευασμένο από την ομάδα του, είναι φτιαγμένο κατά κύριο λόγο από ξύλο ή χαρτί/χαρτόνι και η χρήση του πλαστικού έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Κάτι επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στα προϊόντα, για παράδειγμα στα μπλοκ ζωγραφικής, υπάρχουν συνοπτικές ιστορικές πληροφορίες για τις τοιχογραφίες που καλούνται να χρωματίσουν τα παιδιά αλλά πέραν αυτών υπάρχει QR Code που οδηγεί σε επιπλέον ιστορικά στοιχεία.

Η «Σκαντζόχοιρος» είναι κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Η ομάδα των ανθρώπων που την αποτελούν σκοπεύει να συμβάλλει στην προώθηση και διάχυση του ελληνικού πολιτισμού μέσω της ανάπτυξης, του σχεδιασμού και της παραγωγής εκπαιδευτικών παιχνιδιών υψηλής ποιότητας, βασισμένων σε αντικείμενα και γεγονότα από όλες τις ιστορικές περιόδους. Όραμά τους  είναι τα εκπαιδευτικά και πρωτότυπα αυτά παιχνίδια να γίνουν προσιτά σε ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ κοινό. Γι’ αυτό τον λόγο το φιλόξενο café του «σκαντζόχοιρου» σας περιμένει στην καρδιά της πόλης ενώ στα σχέδια της ομάδας είναι να βγει και εκτός της φωλιάς κάνοντας μια περιπατητική περιήγηση στα μνημεία που περιλαμβάνονται στην τράπουλα της αττικής μπιρίμπας.

Σκαντζόχοιρος Κοιν.Σ.Επ., Καρόρη 5 (εντός στοάς)
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.