934899_841110199265104_1292452134868073695_n

O Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης είναι γνωστός από τις εκπομπές και την συνολική παρουσία του στο Mad Tv. Ακόμα τον ξέρουμε και από το μαύρο βιβλίο που χωράει όλη την Αθήνα. Θα το έχετε προσέξει και στην Popaganda. Επίσης είναι και κάτοικος της γειτονιάς του Ψυρρή. Μια γειτονιά που από άλλοτε ξενυχτάδικο της Αθήνας έχει αποκτήσει τώρα μια urban αισθητική συγκεντρώνοντας ετερόκλητες κουλτούρες που ασχολούνται με το χρησιμοποιούν την πόλη σαν μια εκφραστική παλέτα. Αυτά τα μάθαμε καλύτερα στην ξενάγηση που έγινε την Κυριακή από το urbadventures.gr, τη νέα πλατφόρμα του Cutty Sark, μέσα από την οποία θα γνωρίσουμε καλύτερα την ποπ κουλτούρα της Αθήνας. Ο Δημήτρης ήταν εκεί και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του. 

μαυροκεφαλίδης-3-960x639

 Πώς σου φάνηκε η ξενάγηση του urbadventures.gr. Έμαθες κάτι για τη γειτονιά σου που δεν ήξερες; Ανακάλυψες κάποια κρυμμένη γωνιά που είχε διαφύγει της προσοχής σου; Περισσότερο μου αρέσει που σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν αφορμές για ξεναγήσεις στην urban κουλτούρα της πόλης που σε τροφοδοτεί καθημερινά με νέο «υλικό» όπως αυτή του Cutty Sark. Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι η street κουλτούρα που με τον τρόπο της γεμίζει το γκρίζο καμβά του κέντρου της Αθήνας που σίγουρα σήμερα θεωρείται η πρωτεύουσα του street culture. Με τ0 Urban Adventure Tour ανακάλυψα και περισσότερα για τις ρεμπέτικες μορφές στην από πάνω πλευρά του Ψυρρή (Μενάνδρου και Σοφοκλέους).

IMG_7314-800x430

Θα προσέθετες εσύ κάτι που δεν ξέρουμε; Στα τοπ σημεία που πρέπει κάποιος να δει για να έρθει πιο κοντά στην ωραία, «βρώμικη» πλευρά της γειτονιάς θα έβαζα σίγουρα τη Σαρρή (στο ύψος της πυροσβεστικής και της gallery “sarri12”), στην Κριεζή, στην Κρανάου, τη Ρήγα Παλαμήδη. Εκεί θα δεις εντυπωσιακά έργα των επιδραστικότερων street artists όπως Cacao Rocks, THISISOPIUM μέχρι και το πρόσφατο πολυφωτογραφημένο «Λουκάνικος» από τον Billy Gee.

Πως θα χαρακτήριζες εσύ τη γειτονιά σου; Είναι μια «ωραία περιπέτεια». Μια μικρή γειτονιά με πλακόστρωτους πεζόδρομους και στενά σοκάκια που χωράει δεν χωράει καλά καλά να περάσει κάποιο αμάξι (κι αυτό είναι καλό) είναι γεμάτη από ποδήλατα και μια κάποια χαλαρότητα. Μου θυμίζει Άμστερνταμ. Και αυτό το contrast της έντονης street art σε τοίχους δίπλα από νεοκλασικά και βυζαντινούς ναούς δεν το συναντάς εύκολα.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σημείο; Η Μελανθίου,το στενάκι του Handle bar κατά άλλους, η πόρτα της εκκλησίας που είναι βαμμένοι οι σταυροί της με διαφορετικά χρώματα, το κολλημένο στον τοίχο παπούτσι (installation) που έχει βαφτεί από κόκκινη μπογιά. Το γεγονός ότι το graffito-trademark της περιοχής – αυτό στην πλατεία Ηρώων του Βαγγέλη Χούρσογλου – είναι ορατό αν ανέβεις στον Άρειο Πάγο στην Ακρόπολη. Και βλέπεις τη φάτσα του παιδιού να γελάει μέσα από την μπετίλα που είναι τριγύρω. Κάν’ το και μπορεί μόνο και αυτό να σου φτιάξει τη διάθεση. Δεν θα μπορούσα να μην σου πω επίσης ως δικό μου αγαπημένο μου σημείο και την μια πλευρά/ όψη του studio που μένω εγώ που είναι με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων βαμμένο από τον Taxis, με ανθρώπους που χορεύουν στον ουρανό, ένα ζευγάρι, ένα κορίτσι πάνω στην σκεπή του σπιτιού της και μια καρδιά. Αυτό και μόνο και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έγινε από υλικά που συνάδουν με την βιοκλιματική προστασία του κτιρίου απαντάει στο γιατί η street art μπορεί να κάνει διαφορετική την καθημερινότητα σου.

Πώς γίνεται αισθητός ο urban χαρακτήρας του Ψυρρή στην καθημερινότητα ενός κατοίκου; Aπό τη βιντατζάδικη πιάτσα και τα neon αυτοκόλλητα στους τοίχους στην Πρωτογένους, από το parking σκύλων στον παλαιότερο φούρνο στου Ψυρρή, από τα καταστήματα graffiti υλικών στην Πιτάκη, από τα εξειδικευμένα μαγαζάκια με παπούτσια χορού/μπαλέτου και βεστιάρια κουστουμιών, από το μικρό οργανοποιείο στη Λουκά Νίκα όλα αυτά μαζί και με άλλους πολλούς «μικρούς θησαυρούς» που ανακαλύπτεις καθημερινά μπορούν να ενισχύσουν τον urban χαρακτήρα του Ψυρρή.

Πιστεύεις πως εκείνοι που δεν είναι «μυημένοι» στην street art θεωρούν τις παρεμβάσεις ενοχλητικές ή ενδιαφέρουσες προσθήκες στα μισοκατεστραμμένα από το χρόνο κτίρια; Νομίζω ότι ακόμη και αυτοί που δεν είναι μυημένοι έχουν μάθει να ζουν με αυτό. Σήμερα για παράδειγμα πήγα να πάρω το αυτοκίνητο από όπου είχα παρκάρει και είχε γκρεμιστεί το σπίτι μπροστά από τη χτεσινοβραδινή βροχή. Από το να είναι ερειπωμένα και εγκατελλελειμένα τα κτίρια αυτή η αίσθηση μιας σημαίνουσας κουλτούρας σου δημιουργεί μια ασφάλεια και ένα νέο αστικό περιβάλλον ότι δεν είσαι εγκαταλελειμμένος, αφημένος. Ότι είναι και κάποιος άλλος μαζί σου που βάφοντας τους τοίχους με κάποιο έργο τους αυτόματα τούς κάνει πιο πολύτιμους.

Κλείσε θέση για την βόλτα που θα γίνει στο Γκάζι την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου εδώ. H ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα από το Γκαζάκι, Τριπτολέμου 31. Στο ίδιο σημείο στις 18.00 θα γίνει και το καθιερωμένο πάρτι με dj set από τους Laternative.