ΠΟΛΗ

Ateniesi per Caso: Πώς μοιάζει η πόλη σε δυο Ιταλίδες που έγιναν «Αθηναίες κατά τύχη»;

Η Λετίτσια Μεσσίνα και η Τζοβάνα Μόντι βρέθηκαν στην Ελλάδα για χάρη ενός έρωτα και τα τελευταία πέντε χρόνια γράφουν ένα blog στη γλώσσα τους για όσα τις ενθουσιάζουν στη νέα τους πόλη (...αλλά κι εκτός αυτής).

Από δεξιά προς τα αριστερά, η Τζοβάνα Μόντι και η Λετίτσια Μεσσίνα

Μια Ρωμαία και μια Μιλανέζα, η Λετίτσια Μεσσίνα και η Τζοβάνα Μόντι, μετακόμισαν στην Αθήνα πριν από πέντε χρόνια. Ένας έρωτας οδήγησε και τις δύο στην Ελλάδα, συναντήθηκαν τυχαία μέσω κοινών φίλων και ανακάλυψαν πώς ήταν το ίδιο ενθουσιώδεις για την νέα πόλη στην οποία κατοικούσαν.

«Στην Ιταλία, ακούγαμε “για την Ελλάδα της κρίσης”, όμως, ανακαλύψαμε μια πόλη της που προσπάθησε να εξαργυρώσει τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση με πραγματικά ενδιαφέρουσες προτάσεις. Έτσι, μια μέρα είπαμε “γιατί να μην μοιραστούμε τις ανακαλύψεις μας με τους Ιταλούς συμπατριώτες μας;” θέλοντας να επικεντρωθούμε στη δική μας αθηναϊκή πραγματικότητα και να τους τη μεταδώσουμε».

Χρειάστηκε μόλις ένα εξάμηνο από την πρώτη τους επαφή με την πόλη για να δημιουργήσουν το blog Ateniesipercaso που σημαίνει «Αθηναίες κατά τύχη». Αρχικά, το αντιμετώπιζαν ως χόμπι γράφοντας για εστιατόρια, καταστήματα, μπουτίκ ξενοδοχεία και ταξίδια ανά την Ελλάδα. «Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχουμε έρθει σε επαφή με αρκετά ιταλικά ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια που μας ζήτησαν να μιλήσουμε για όσα ζούμε στην Ελλάδα, ενώ το blog αποδείχθηκε η ιδανική ευκαιρία προκειμένου να συναντήσουμε άλλους Ιταλούς στην Αθήνα, γεγονός που μας έδωσε και μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση».  

Αυτό που αγαπούν περισσότερο στην Αθήνα είναι ότι δεν σταματά ποτέ να προσφέρει μέρη προς εξερεύνηση και διασκέδαση. Ταυτόχρονα, η εγγύτητά της στη θάλασσα, η ιστορία της, η καλλιτεχνική και πολιτισμική ζύμωση, η ατμόσφαιρα, οι μυρωδιές, είναι τα χαρακτηριστικά της που έχουν εκτιμήσει οι δύο νέες της κάτοικοι.

Μέσα από τις τις περιπλανήσεις των δύο Ιταλίδων στην πόλη «ανακαλύψαμε το ενδιαφέρον πολλών Ιταλών για διακοπές στην Ελλάδα κι έτσι το blog άρχισε να μεγαλώνει, έγινε κάτι σαν ο προσωπικός τους ταξιδιωτικός πράκτορας που τους βοηθάει να οργανώσουν την παραμονή τους στην Αθήνα από τη στιγμή που ερχόντουσαν απευθείας σε επαφή μαζί μας για τις πληροφορίες που χρειάζονταν. Συχνά μιλάμε μαζί τους πριν ακόμα φτάσουν στην πόλη προκειμένου να τους προτείνουμε τη γειτονιά που τους ταιριάζει να μείνουν».

Πιστεύουν στο “una faccia una razza”; «Δεν είναι κλισέ ότι οι Ιταλοί μοιάζουν με τους Έλληνες, αντιθέτως, ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Οι Έλληνες είναι στοργικοί, εξυπηρετικοί και γενναιόδωροι άνθρωποι, μόλις καταλάβουν ότι είσαι ξένος προσπαθούν να σε βοηθήσουν. Επίσης αγαπούν τα πάρτι και πάντοτε θέλουν να βγουν έξω, έναν Έλληνα δύσκολα τον κρατάς στο σπίτι».  

Ιστολογώντας στη μητρική τους γλώσσα, η Λετίτσια και η Τζοβάνα απευθύνονται σε Ιταλούς που αγαπούν την Αθήνα και θέλουν να ανακαλύψουν νέους χώρους και μέρη αλλά και σε όσους έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Αυτό που λέμε πάντα είναι ότι η Αθήνα, μπορεί να αποδειχθεί μια μοναδική εμπειρία αν έχεις τα σωστά tips. Γι’ αυτό, πολλές φορές έχουμε συναντήσει τους “οπαδούς” μας αυτοπροσώπως και τους έχουμε ξεναγήσει οι ίδιες στην πόλη. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς είναι να αισθανθούμε ότι ανακάλυψαν μια Αθήνα που δεν περίμεναν με τις συμβουλές μας».

Ποια είναι τα αγαπημένα μέρη του διδύμου πίσω από το Ateniesipercaso στην Αθήνα; «Η πλατεία Αβησσυνίας με τους vintage θησαυρούς και το ομώνυμο καφέ της για παραδοσιακό ελληνικό φαγητό κι εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη. Τα Αναφιώτικα που αποτελούν ένα κόσμημα στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης, κανείς δεν περιμένει να βρει αυτή την νησιώτικη αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης. Η Βαρβάκειος αγορά, εκεί που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τις ανατολικές επιρροές της Αθήνας. Οι λαϊκές αγορές -με καλύτερη αυτή των Εξαρχείων και ο κήπος του εστιατορίου Άμα Λάχει. Ο Λυκαβηττός και η οπτική του στην πόλη. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το έργο του Ρέντσο Πιάνο που άλλαξε το πρόσωπο της Αθήνας και οι θερινοί της κινηματογράφοι σε ταράτσες. Λίγο πιο έξω, το εστιατόριο στον Ναυτικό Όμιλο Βάρκιζας και το ηλιοβασίλεμα από τον ναό του Σουνίου έπειτα από μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του». 

Κι εκτός Αθήνας; «Το νησί της Ύδρας και τα νεοκλασικά του κτίρια, η βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και η Ελαφόνησος με νερά σαν της Καραϊβικής. Τα θαυμάσια παραθαλάσσια χωριά της Μάνης, το ρομαντικό Ναύπλιο και η ακατέργαστη ομορφιά της Κιμώλου».

Περισσότερες πληροφορίες για το blog Ateniesipercaso θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.