Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Adad Books: Ένα go go bar στα Πετράλωνα μετατράπηκε σε βιβλιοπωλείο-καφέ για visual arts και όχι μόνο

Βιβλία, τέχνη, καλός καφές και κρασί και επιλεγμένες λιχουδιές είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να επισκεφτεί κανείς το νέο spot της πόλης. Γράφει ο Γιάννης Τσιούλης.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS
Adad

Η Alix Janta-Polczynski είναι μέρος ενός κύματος Ευρωπαίων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα για την κουλτούρα και τη δημιουργική αναρχία της πόλης. Η συνιδρύτρια του Adad Books μόλις άνοιξε στα Πετράλωνα ένα μικρό βιβλιοπωλείο καφέ που σέβεται το κτίριο που φιλοξενεί την επιχείρησή της και αναδεικνύει την ομορφιά της ταπεινής αρχιτεκτονικής της παλιάς Αθήνας.

Λίγες μέρες μετά το opening βρεθήκαμε στον χώρο που φέρνει στο προσκήνιο ξανά τη σημασία της γειτονιάς και θα γίνει στέκι όσων αγαπούν τα Πετράλωνα και τον αναλλοίωτο χαρακτήρα της περιοχής που θυμίζει την Αθήνα μιας άλλης δεκαετίας. Βιβλία για visual arts από ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους, περιοδικές εκδόσεις που αξίζει να κοσμούν βιβλιοθήκες, πολύ καλός καφές, εκλεκτές ποικιλίες σε κρασιά και ένα μικρό μενού με αριστουργηματικές δημιουργίες συνθέτουν την εμπειρία του Adad Books που ευελπιστεί να δημιουργήσει ένα νέο community στην πόλη.

Adad
Adad

Τι σημαίνει Adad; Ο Adad είναι ο θεός της καταιγίδας και της βροχής της αρχαίας Μεσοποταμίας. Ο Δίας των Ασσυρίων. Το logo μας είναι ο κεραυνός του και αυτό “παίζει” με την ιδέα ότι τα βιβλία είναι σαν κεραυνοί, φέρνουν φως στο σκοτάδι.

Πώς αποφασίσατε να ανοίξετε αυτό το μαγαζί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Πετράλωνα; Το Adad books ξεκίνησε το 2013 στο Λονδίνο σαν εκδοτικός οίκος φωτογραφικών λευκωμάτων. Ξεκίνησα το project με την καλή μου φίλη Ines de Bordas που τώρα τρέχει τις Silence Editions από το Παρίσι. Έχουμε κάποιες εκδόσεις της στο βιβλιοπωλείο μας. Μετακομίσαμε στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια και περνούσα από ένα άδειο κατάστημα με ωραία βιτρίνα στα Πετράλωνα στην πλατεία Μερκούρη. Μάλλον μου ήρθε σαν ρομαντική ιδέα και μετά έπρεπε να το κάνω και πραγματικότητα.

Ποια είναι η φιλοσοφία του βιβλιοπωλείου; Τι εκδόσεις θα βρει κάποιος σε αυτό; Το concept μου ήρθε στο μυαλό καθώς μου έλειπαν τα σπουδαία βιβλιοπωλεία που επισκεπτόμουν συχνά στο Λονδίνο, όπως το Claire de Rouen και το Donlon. Αυτά τα μέρη που πηγαίνει κάποιος για να κοιτάξει τα βιβλία, για να “ρουφήξει” αναφορές από τις visual arts. Επίσης είναι μέρος για να δωρίσεις στον εαυτό σου βιβλία τέχνης για το σπίτι ή για να πάρεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Για την επιλογή, μέχρι τώρα δουλεύουμε κυρίως με ανεξάρτητους εκδότες από το Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες και μερικούς ντόπιους που θεωρούμε σπουδαίους όπως η Kyklada, το Desired Landscapes, το Dolce Pub και ο Nomas. Έχουμε επίσης μια μικρή γωνιακή βιβλιοθήκη με βιβλία τέχνης για να διαβάσει κανείς όσο πίνει τον καφέ του. Επίσης στο Adad μπορεί να βρει κανείς μερικές εκδόσεις που μας έχουν δωρίσει και να πάρει ιδέες για δικά του project.

Πώς σας φαίνεται ότι η ελληνική κουλτούρα θέλει τους ανθρώπους να δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς γύρω από ένα τραπέζι με φαγητό ή καφέ; Το φαγητό και ο καφές είναι τέλειες αφορμές για να συναντηθούν άνθρωποι και να δεθούν. Εμείς εδώ σερβίρουμε καφέ από την Area 51 που μας έχουν εκπαιδεύσει ώστε να ανταποκρινόμαστε στα πολύ υψηλά standard που έχουν παράγοντας έναν specialty καφέ.

Είναι τα creative καφέ τα νέα clubs; Με την έννοια ότι απασχολούν πολλές από τις αισθήσεις μας, σίγουρα μπορούν να γίνουν.

Adad
Adad

Γιατί τόσοι άνθρωποι από το εξωτερικό μετακομίζουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ανοίγουν επιχειρήσεις; Τι είναι ελκυστικό στην ελληνική πρωτεύουσα; Ξέρουμε πολλούς ανθρώπους από το εξωτερικό που έχουν μετακομίσει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, όχι απαραίτητα για να ανοίξουν επιχειρήσεις. Υποθέτω για τους Ευρωπαίους της Δυτικής Ευρώπης σαν και εμάς έχει να κάνει με αυτά που στερούμαστε στις δικές μας πρωτεύουσες.  Νοοτροπίες “ελεύθερου πνεύματος”, ένα χαρούμενο χάος, μια κάποια αντιπαράθεση στρωμάτων αρχιτεκτονικής και μια αίσθηση πολλών δυνατοτήτων στην Ελλάδα μετά την κρίση.

Πείτε μου για το design του Adad. Συνεργαστήκαμε με τη φίλη μου Venetia Sacret Young που είναι μια Αμερικανίδα interior designer που δουλεύει μεταξύ Αθήνας και Πάτμου. Μένει έναν δρόμο πιο πάνω από το Adad και μόλις είχε ανακαινίσει το δικό της σπίτι με υπέροχο τρόπο, έτσι ήταν το μόνο λογικό να εμπιστευτώ απόλυτα το γούστο της και τις προτάσεις της για το κατάστημα μας. Δουλέψαμε τα σχέδια του Adad στο lockdown που όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά οπότε πήραμε τα περισσότερα έπιπλα ψάχνοντας πολύ στο Facebook market.

Πώς φτιάξατε το μενού του καφέ σας; Από την αρχή που σκεφτήκαμε να ανοίξουμε το Adad γνωρίζαμε ότι θέλαμε η φίλη μας Ηλέκτρα Σίμου να δημιουργήσει το μενού. Έχουμε ξεκινήσει μόνο μερικές εβδομάδες οπότε το μενού μας εξελίσσεται σιγά σιγά. Μέχρι τώρα έχουμε συμπεριλάβει μερικά από τα λαχταριστά cookies της, τα γλυκά της και τις αλμυρές πείτε της. Φτιάχνει μικρά πιάτα με ποικιλίες τυριών για να συνοδεύουν το κρασί. Συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια μαζί της στο project space μας που ονομάζεται Alkinois. Βάζει τη μαγεία της σε ό,τι ετοιμάζει.

Adad

Πόσο σημαντικό είναι για την επιχείρησή σας να τηρεί τα περιβαλλοντικά standards και να είναι μία ethical επιχείρηση; Κάθε συνεισφορά που μπορούμε να κάνουμε ως κατάστημα για να ανατρέψουμε την κλιματική κρίση προσπαθούμε να υιοθετήσουμε. Οπότε στο Adad προσπαθούμε να δρούμε ηθικά όσο περισσότερο μπορούμε και μας επιτρέπεται.

Πείτε μια ιστορία με έναν πελάτη σας που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Ανοίξαμε πρόσφατα οπότε οι φίλοι μας έρχονται κυρίως σαν θαμώνες για να στηρίζουν την αρχή του πονήματός μας που ξεκινά σιγά σιγά, αλλά ένας πελάτης μεγαλύτερης ηλικίας θυμόταν ότι αυτό το μικροσκοπικό κτίριο ήταν go-go bar και φαινόταν να νοσταλγεί τις καλές στιγμές που είχε απολαύσει εδώ γύρω από τον στύλο του pole dancing.

Πώς αντιμετώπισε η γειτονιά το άνοιγμα του Adad; Αγαπάμε τους γείτονες μας στα Πετράλωνα και μας υποδέχτηκαν όπως οι περισσότεροι Έλληνες υποδέχονται έναν νεόφερτο άνθρωπο στην πόλη, με πολλές ευχές για επιτυχία, με ιδέες για να εξελιχθούμε και γενικά με μπόλικη στήριξη. Μετά από μήνες αναμονής για διάφορες άδειες, αυτή η ειλικρινής αποδοχή ήταν ένα δώρο που ζέστανε τις καρδιές μας.

Adad Books, Ανταίου 1, Πλατεία Μερκούρη, Πετράλωνα
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.