Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΧΟΡΟΣ

Γιούρι Γκριγκαρόβιτς: Ποιος είναι τελικά ο άνδρας πίσω από τον θρύλο (…«των Μπαλσόι» φυσικά);

10 πράγματα για να γνωρίσετε καλύτερα έναν δικό μας, πια, άνθρωπο.

Οι παραστάσεις του «θρύλου των Μπαλσόι», Γιούρι Γκριγκαρόβιτς στην Ελλάδα είναι κάτι σαν τις συναυλίες των Scorpions: πάντα υπάρχει ακόμα μία.

Το όνομα του σημαντικότερου εν ζωή Ρώσου χορογράφου, είναι σίγουρα γνώριμο στους περισσότερους χάρη στις τακτικές εμφανίσεις του Γκριγκαρόβιτς Μπαλέ στη χώρα μας. Για τους μη εξοικειωμένους με το χώρο του μπαλέτου, ωστόσο, ο αειθαλής χορογράφος περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Κι ας έχει γίνει σχεδόν viral στα ελληνικά social media που διασκεδάζουν αφάνταστα με τα αλλεπάλληλα ραδιοφωνικά σποτ που συνοεύουν, κάθε φορά, την καινούρια παράσταση.

 

Ορίστε λοιπόν μερικά facts για τον «Γιούρι της καρδιάς μας»:

  1. Είναι 91 ετών. Γεννήθηκε το 1927 στο Λένινγκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη).
  2. Το πλήρες όνομά του είναι Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγκαρόβιτς.
  3. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης και ξεκίνησε την καριέρα του ως σολίστας του Μπαλέτου Κίροφ, ενός από τους μεγαλύτερους θεσμούς του μπαλέτου.
  4. Ως χορογράφος έγινε γνωστός το 1957, μέσα από Το Πέτρινο Λουλούδι, ένα πρωτοποριακό για την εποχή του και ιδιαίτερα αντισυμβατικό έργο.
  5. Το όνομά του έχει ταυτιστεί με τα Μπαλέτα Μπαλσόι, καθώς υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής τους για 31 χρόνια και αναδείχθηκε σε καταλύτη για τη διεθνή φήμη τους. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με τη λογοκρισία του σοβιετικού καθεστώτος εξαιτίας των νεωτερισμών που εισήγαγε στον κλασικό χορό.
  6. Το 1995 παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή των Μπαλσόι, μετά από πολύμηνη κόντρα με τη διοίκηση. Τα τελευταία του χρόνια της θητείας του, επικρίθηκε για τον αυταρχισμό του και απέκτησε το παρατσούκλι του «καλλιτεχνικού δικτάτορα».
  7. Μερικές από τις γνωστότερες παραγωγές του για τα Μπαλσόι: Ωραία Κοιμωμένη (1965), Καρυοθραύστης (1966), Σπάρτακος (1968), Λίμνη των Κύκνων (1969) και Ιβάν ο Τρομερός (1975).
  8. Έχει βραβευθεί πάνω από 40 φορές για την πολυετή προσφορά του στο στον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων με το Βραβείο Λένιν το 1970 και το Κρατικό Βραβείο της Σοβιετικής Ένωσης το 1977.
  9. Ήταν παντρεμένος με την πρίμα μπαλαρίνα των Μπαλσόι Νατάλια Μπεσμέρτνοβα από το 1968 μέχρι το θάνατό της το 2008.
  10. Ο διακεκριμένος γάλλος χορευτής και χορογράφος Μορίς Μπεζάρ είχε πει για αυτόν: «Η αλήθεια είναι ότι το μπαλέτο του έχει την ποιότητα της αιωνιότητας, όπως τα αλπικά λιβάδια στις βουνοκορφές γεμίζουν λουλούδια κάθε άνοιξη. Είναι δυνατόν ένα αλπικό λιβάδι να γίνει παρωχημένο;»

Στιγμιότυπο από τον «Σπάρτακο»

Η επόμενή παράσταση του Γκριγκαρόβιτς Μπαλέ επί ελληνικού εδάφους είναι ο Σπάρτακος, που θα παρουσιαστεί στις 10 Οκτωβρίου, στο Ηρώδειο.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.